Op zoek naar iets anders, kwamen onverwacht de voorontwerpen van onze kerk naar boven uit de archiefdozen van de Kerkfabriek te voorschijn.
Woaw, dat was wel helemaal anders (maar wellicht ook duurder) geweest! Als gebouw oogt het in elk geval heel wat mooier dan de sobere rechthoek die het uiteindelijk geworden is als grondplan. Op de foto’s hierbij zie je de voorontwerpen van architect Bressers uit 1962.
En wat me onmiddellijk opvalt is de centrale plaats van het altaar met daarrond drie blokken van ongeveer honderd stoelen.
Als je beseft dat het Tweede Vaticaans concilie in 1962 nog maar net begonnen was, dan is dit ontwerp toch wel baanbrekend en vooruitziend.
Hebben we trouwens op Ten Bos, zonder het te beseffen, dit ontwerp niet gerealiseerd op het moment dat we het grote ronde altaar centraal hebben geplaatst? Het was een idee dat het koor had opgepikt in de kerk van Hertsberge waar ze een Afrikaanse mis waren gaan zingen. Eigenlijk zou pas na het concilie het Nederlands officieel worden ingevoerd in de liturgie en zou de priester niet langer de eucharistie voorgaan met zijn gezicht naar het oosten, naar het sacramentsaltaar (en dus met zijn rug naar de aanwezigen).
Het lokaal voor de nevendienst was toen nog bestemd voor de catechismuslessen en de misdienaars werden nog (zedig) gescheiden van de sacristie in een eigen lokaaltje. Wat ook nog opvalt is dat er een doopkapel is voorzien naast de ingang. In het latere (definitieve) ontwerp komt die doopkapel terug. Een doopkapel op Ten Bos? Jawel, die zou voorzien zijn onder de toren. Maar naar mijn weten is daar nooit gedoopt geworden….
En een klokkentoren met drie klokken? Daar zijn inderdaad ooit plannen voor geweest bij de klokkenmakers in Nederland. Zo ook voor een pastorie op dit terrein. Wat nog maar eens bevestigt dat Ten Bos in de hoofden van sommigen ooit een volwaardige parochie moest worden…