Voor de zon weer opkomt | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo
Zonsopgang © Pixabay.com

Voor de zon weer opkomt

icon-icon-blog
Gepubliceerd op woensdag 6 januari 2021 - 8:00
Afdrukken
Iedere week kruipt een parochiaan in de pen voor Kerk & Leven én voor onze parochiewebsite. Deze week: Tim Vanmechelen

In het eerste nummer van Kerk & Leven voor dit jaar, althans wat mijn aandeel betreft,  geen klassieke nieuwjaarsbrief, geen goede voornemens of wensen. In plaats daarvan een persoonlijke mijmering en een kort zegengebed voor huiselijk gebruik.

In de aanloop naar Kerstmis lanceerde de onnavolgbare Bart Peeters een nieuwe single: Voor de zon weer opkomt. Het pakkende lied is een ode aan zijn grootvader zaliger, een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, later een brancardier op talrijke bedevaarten naar Lourdes, een optimist pur sang. In het refrein van het nummer weerklinken de woorden: Voor de zon weer opkomt, durft de nacht donker zijn. Die zin deed me denken aan de ‘wijzen uit het oosten’ die, zoals we lezen bij Mattheus (Mt. 2, 1-12), een ster volgden op zoek naar ‘de pasgeboren koning der Joden’.

Voor hen moet de nacht ook bijzonder donker geweest zijn …

Verderop in het lied van Bart Peeters heeft de zanger het over opa op de Lourdestrein: Het heilige waterbad. Mensen doodziek, maar blij. Als de nood hoog is, lijken mirakels nabij. Opnieuw flitsen onze wijzen uit het oosten door m’n hoofd. Dat zij in hun zoektocht naar de pasgeboren koning stranden in een arme stal in Bethlehem is al een mirakel op zich. Ze treffen er op het eerste zicht een doodgewoon kind in een kribbe voor wie ze drie geschenken meebrengen: goud, wierrook en mirre.

Drie geschenken die wij niet meteen zouden meenemen op kraambezoek, maar drie heel bijzondere en symbolische geschenken die ons iets meer zeggen over het Kind in die kribbe. Goud verwijst naar de koninklijke status van Jezus, wierrook staat symbool voor zijn goddelijkheid en mirre voor zijn menswording. In dat laatste zien we zelfs al een verwijzing naar Jezus’ kruisdood en verrijzenis. Het is Bernardus van Clairvaux die aan deze geschenken ook een meer profane dimensie toevoegt: Goud staat symbool voor het verlichten van de armoede van Maria, wierrook dient volgens Bernardus vooral om de stank in de stal te verjagen en mirre om het kind te verzorgen.

Over de geschenken van de wijzen valt veel te vertellen, net zoals over hun namen. In de zevende of achtste eeuw na Christus gaven enkele monniken namen aan de wijzen. Wij kennen vooral de variant uit het Latijn afkomstig: Caspar, Melchior en Balthasar. Caspar wordt doorgaans getypeerd als een jonge Afrikaan van 20, Melchior als een Aziaat van 40 en Balthasar als een Europeaan van 60. Daarmee verwijzen ze naar de drie continenten die op dat moment in de geschiedenis bekend waren.

Of hoe die monniken ons vooral wilden vertellen dat Gods Zoon voor alle mensen van alle culturen en leeftijden op de wereld gekomen is.

 

Christus, Zegen dit Huis! © Tim Vanmechelen

Tijdens de kerstperiode valt er in onze brievenbus een kaartje van een bevriend priester met daarop: 20 * C+M+B 21. De cijfers verwijzen naar het nieuwe jaar 2021, de letters naar de drie wijzen én naar het Latijnse zegengebed: Christus Mansionem Benedicat.

Christus, Zegen dit Huis

O.a. in Duitsland en Polen wordt dit opschrift rond het Feest van de Openbaring met krijt aangebracht op vele huizen. Daarmee vragen gelovigen aan Jezus om hun huis te zegenen en het kwade af te wenden in het komende jaar …

Terug naar Bart Peeters. In de laatste strofe van zijn lied kijkt hij naar de wereld van vandaag: Ik denk vaak aan mijn opa zaliger de laatste tijd. Want de wereld lijkt alweer de pedalen wat kwijt. Hij zou gezegd hebben: "Komt wel goed",  Ze vinden vast een vaccin. Want als de nood hoog is, zijn remedies nabij. Niet toevallig werd de single gelanceerd tijdens de advent, want daarmee wilde de zanger een beetje licht en hoop geven in donkere dagen. Mijn wens of verzoek aan u allen is ten slotte:  ‘Laten we voor de zon weer opkomt aan Jezus vragen om ons huis te zegenen!’

Van harte: een gelukkig, gezegend én gezond nieuw jaar!

Tim Vanmechelen

  • TIP! Download de huiszegenkaart 2021 en geef ze een mooi plekje bij uw thuis.


Bart Peeters - Voor de zon weer opkomt

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Blog
Epifanie
driekoningen
De 3 Wijzen
nieuwjaar

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Schatkamer van de liturgie © Joris Van Ael
readmore

De schatkamer van de liturgie - Vasten (podcast)

icon-icon-audio
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook