Kwetsbaarheid en solidariteit | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo
Kwetsbaarheid en solidariteit. © Pexels.com

Kwetsbaarheid en solidariteit

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020 - 23:00
Afdrukken
Iedere week kruipt een parochiaan in de pen voor Kerk & Leven én voor onze parochiewebsite. Deze week: Karel Van de Voorde.

Ik voel bijna de neiging om me te excuseren bij het schrijven van dit woordeke. Ook mijn schrijfseltje deze week is immers ingegeven door de crisis die nu al enige weken de hele wereld in z’n greep houdt. Ik kan er namelijk onmogelijk omheen: net zoals voor u allen, heeft de corona-pandemie voor mij e.e.a. op zijn kop gezet. Een wereldwijde crisis, dat heb ik in mijn 46 lentes nog niet zo vaak meegemaakt. Ja, er waren sinds de eeuwwissel wel al enkele bankencrisissen en economische crisissen, maar dit is van een totaal andere orde.

Of zoals de Nederlandse politicus Jesse Klaver zei: “Dit virus is geen Chinees virus of Frans virus of een Nederlands virus. Het is een pandemie. We zitten allemaal op dezelfde boot op de onvoorspelbare zee die klinisch Covid-19 wordt genoemd. En we moeten allemaal roeien met de riemen die we hebben.” Het lijkt me bovendien een crisis die op vele vlakken van ons leven een impact heeft: de gezondheidszorg, onze sociale contacten, onze psyche, ontspanningsmogelijkheden, onderwijs, politiek, economie, het hele maatschappelijk bestel… en ons geloofsleven. Dat zet me (voortdurend eigenlijk) aan het denken. Ik deel met u graag enkele gedachten over kwetsbaarheid, solidariteit en licht.

‘Social distance’, ongerustheid over de gezondheid van onszelf en onze naasten, zorgen allerhande… We voelen allen aan den lijve hoe kwetsbaar we in wezen zijn. Zou het kunnen dat we dat (maatschappelijk bekeken dan) in het algemeen een beetje aan het vergeten waren? In een welvarend land als het onze sloop wellicht de voorbije decennia meer dan we ons bewust zijn de idee binnen dat we nagenoeg alles in de hand hebben. Top-technologie, top-onderwijs, top-sociale zekerheid,  top-economie… Het valt me al enkele jaren op in welk razend tempo van alles evolueert en hoe ‘groei’, ‘meer’, ‘beter’ (en ‘winst’) daar heel vaak de sleutelwoorden vormen.

En ineens blijkt – door een invasie van een onooglijk klein virus nota bene – dat we met zijn allen eigenlijk bijzonder kwetsbaar zijn en blijven.

Dat is op z’n minst confronterend te noemen. De maatregelen perken nu – naast ons gevoel van onkwetsbaarheid – ook onze vrijheid in. We kunnen niet meer gaan en staan waar we willen: ongezien. Mij raakt het in alle geval: het besef van eigen (en collectieve) kwetsbaarheid en kleinheid.

En tegelijk toont zich net in de kwetsbaarheid en imperfectie het mysterie van de liefde. Door de barsten in ons leven, de gebrokenheid en kwetsbaarheid (het kruis in ons leven) ontdekken we tegelijk ook de lichtplekken: wat ons kracht geeft, waar onze diepste bronnen liggen, wat verbondenheid vermag… Of zoals Leonard Cohen het zong:

 

In alles zit een barst, maar juist daardoor komt het licht naar binnen. © Leonard Cohen

En dat is ook wat ik – temidden alle onrust, stress en zorgen – in het groot en in het klein zie gebeuren… Ondanks een verhoogde fysieke afstand zoeken mensen toch nieuwe vormen van solidariteit en nabijheid. Het is hartverwarmend om te zien hoe we met z’n allen zoeken naar manieren en initiatieven om elkaar nabij te zijn en te steunen. De handdruk, knuffel en troostende schouder moeten we even achterwege laten, maar het lijkt wel dat we collectief de kracht van woorden en kleine tekenen herontdekken: een kaartje, een brief, een telefoontje, een tekening… Het viel me trouwens op dat elke zinvolle act in deze crisis vertrekt vanuit zorg, solidariteit en samenwerking. (En tussen haakjes: ‘groei’, ‘meer’, ‘beter’ en ‘winst’ worden ineens heel relatief.)

De corona-crisis slaat een diepe barst in ons aller leven. En tegelijk zie ik hoe door die barst heel wat licht zijn weg zoekt.

Ik bedacht me dat dit eigenlijk een Paasthema is. Wie met een christelijke bril naar het leven kijkt, blijft zeker niet gespaard van het kruis (de barsten in ons leven). Het evangelie leert ons wel dat het kruis niet het einde is. Lijden en gebrokenheid hebben finaal niet het laatste woord: altijd is er licht, hoop, leven, perspectief, verbondenheid en geborgenheid… En met nu al een blik op de Goede Week en Pasen: dat licht en die verbondenheid reiken zelfs over de dood heen.

En tot slot nog even terug naar onze kwetsbaarheid. Dit besef deed me onwillekeurig ook denken aan psalm 72. We kennen deze psalm vooral als lied voor de Kersttijd in een mooie vertaling door Huub Oosterhuis (uit het bundeltje ‘Vijftig psalmen’): ‘Voor kleine mensen is Hij bereikbaar’ (Zingt Jubilate 207). De psalm is eigenlijk een visioen, de droom van een volk in crisis en de hoop dat recht wordt gedaan aan kleine en kwetsbare mensen. Dat er, zoals later Maria mocht ervaren, iemand is die oog heeft voor de kleinheid van een dienstmaagd. In de kerstverhalen van Lucas en Matteüs gaat deze droom overigens in vervulling. Het bijzondere in deze verhalen is dat Jezus, de ‘nieuwe koning’, zelf klein en kwetsbaar is.

De woorden van Psalm 72 moedigen de lezer aan om zelf oog te hebben voor kleine en kwetsbare mensen, om het op te nemen voor mensen die in nood zijn.

Het is een aanmoediging om het visioen van solidariteit te realiseren. Maar er is ook een ander kostbaar element in de psalm: God is bereikbaar voor kleine mensen!

Dit geloof en deze solidariteit wens ik u allen van ganser harte toe in onze weg naar Pasen!

Karel Van de Voorde

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Inspiratie
kwetsbaarheid
solidariteit
corona-epidemie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Brandende kaarsjes © Pexels.com
readmore

Claraparochie op weg tijdens de tweede coronaretraite

icon-icon-inspiratie
Als God ons thuisbrengt © Pixabay
readmore

Als God ons thuisbrengt - Muzikale meditatie met Psalm 126

icon-icon-inspiratie
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook