"Rosa est florum regina, Roosenbergh is de koningin van de abdijen" schrijft de Luikse H.Prévost de le Val in 1660 zo poëtisch, niet zonder grond van waarheid evenwel. Het Roosenberg-embleem, Maria met Jezus en met drie rozen in de hand, komt reeds voor op een zegel van 1353, met randschrift "Conventus de Monte Rosarum" (Communiteit van de Roosenberg).
De Abdij Roosenberg kent, evenals de kerk van Waasmunster, een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw. Gedurende de eeuwen werd de abdij niet gespaard van rampspoed en vernielingen. In de 16de eeuw, tijdens de beeldenstorm, en opnieuw op het einde van de 18de eeuw tijdens de Franse bezetting werd het abdijpand volledig geplunderd en uiteindelijk volledig vernield. Telkens was er gedurende ca 30 jaar geen abdijleven maar de zusters keerden telkens weer en herbegonnen.
In de jaren 1960-1970 verkeerde Roosenberg II aan de Kerkstraat in een moeilijke periode; weinig religieuzen en een verouderd pand. Er werd uitgekeken naar een samenwerkingsverband met een andere religieuze communiteit. De oplossing werd dichtbij gevonden en in 1971 kwam een fusie tot stand tussen de zusters Victorinnen van de abdij én de Mariazusters van Franciscus, eveneens gevestigd aan de Kerkstraat. Een nieuw elan ontstond en dit leidde tot de bouw van een nieuwe abdij aan de Oudeheerweg-Heide 3, ontworpen door Dom. H.van der Laan.
In 2016 verlieten de vijf laatste zusters het abdijpand en keerden weer naar het klooster van de Mariazusters van Franciscus aan de Kerkstraat. Het museum werd gesloten. Een moeizame zoektocht ontstond om een herbestemming te vinden voor het unieke abdijpand en een hervestiging van het Roosenberg museum. In 2023 werd een en ander uiteindelijk gerealiseerd. Herita werd de nieuwe beheerder van het abdijgebouw en stelt dit pand ter beschikking van het publiek. Eveneens in 2023 werden de objecten van het museum, die de eeuwenlange geschiedenis van de abdij illustreren, geplaatst in de linker zijbeuk van de O.-L.-Vrouwekerk te Waasmunster.
Een bezoek aan dit museum is mogelijk na afspraak met de conservator Willy Brône via willy.brone1@telenet.be of tel. 0473 810 713.