De laatste week van de veertigdagentijd wordt de Goede Week genoemd. In deze week herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus.
Deze ‘Goede Week’ heet in het Latijn: ‘Grote Week’ of ‘Heilige week’. Wij spreken van de 'Goede Week'. 'Goed' verwijst naar het geluk dat alle mensen krijgen door de dood en verrijzenis van Jezus.
De Goede Week begint op palmzondag en loopt uit op het driedaagse paastriduüm. Dat begint op de avond van Witte Donderdag, wordt voortgezet op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Hoogtepunt is de paaswake en de eucharistie op paaszondag.
Op de zondag vóór Pasen, Palmzondag, worden bij aanvang van de eucharistieviering palmtakken gezegend. Dat herinnert aan de ontvangst van de Heer bij zijn intrede in Jeruzalem.
Het paastriduüm begint met de avondviering op Witte Donderdag. Dan gedenken we het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn leerlingen. Hij geeft hen de opdracht om dit altijd te blijven doen om Hem te gedenken. Op Witte Donderdag vieren we de instelling van de eucharistie en van het priesterschap. De viering is vermengd met droefheid. Het is de avond waarop Jezus door Judas verraden wordt in de Hof van Getsemane en gevangengenomen wordt.
Een ander symbolisch gebaar dat tijdens deze viering van Witte Donderdag plaatsvindt is de voetwassing. Daarmee stelt Jezus een teken van liefde en dienstbaarheid.
Om te beklemtonen dat Witte Donderdag en Goede Vrijdag een eenheid vormen, wordt de eucharistieviering niet afgesloten met de wegzending en de zegen. In plaats daarvan is er een wake bij het Heilig sacrament dat naar een rustaltaar wordt gebracht. Op deze avond waken christenen bij hun Heer. Zoals Hij eens aan zijn leerlingen vroeg om bij Hem te waken.
Op Goede Vrijdag gedenkt de Kerk het lijden en de kruisdood van Jezus. Rond drie uur, bidden we de kruisweg. In een avondwake staan we stil bij het lijden van de Heer en het lijden waarmee zovelen vandaag worden geconfronteerd.
Op ‘Stille Zaterdag’ herdenken we dat het lichaam van Jezus rust in het graf en zien we uit naar de verrijzenis van onze Heer. Wanneer de duisternis gevallen is, begint de paaswake en zingen we Alleluia: Goede Vrijdag heeft niet het laatste woord. De Heer is verrezen!