In 1221 kreeg de St.Pietersabdij van Gent van de toenmalige bisschop van Doornik, waartoe Gent als dekenaat behoorde, de toelating om in Zaffelare een parochie te stichten en een kerk te bouwen.
De kerk werd, net zoals de Gentse abdij, ook toegewijd aan Onze Lieve Vrouw en de H. Petrus. Spoedig ontstond hier een bedevaartsplaats naar Onze Lieve Vrouw van Zaffelare. De verering van Maria ontstaat na een mirakel in de kerk, waarbij een jager blind werd na het doden van een hinde aan het altaar van Onze Lieve Vrouw. Ook later in de geschiedenis werden nog meerdere onverklaarbare, wonderbare feiten opgetekend, die dank zij Onze Lieve Vrouw zijn gebeurd.
In de loop van de geschiedenis werd de kerk meermaals geplunderd en verwoest (reformatie 1579-1584 en bij de herovering door Spanje). Heden ten dage kunnen we trots zijn op onze mooie kerk, met haar gerenomeerde glasramen.
In 1889 werden, verspreid over gans de parochie, 15 kapelletjes opgericht, waarin de 15 mysteries van de Rozenkrans worden afgebeeld. In 1978 - het jaar van het dorp - werden deze kapelletjes door de plaatselijke buurtcomité’s en verenigingen opgekuist en gerestaureerd.
Kerkschatten
Foto's van enkele kerkschatten zijn terug te vinden op de website van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
Virtuele rondleiding
Bekijk de kerk van Zaffelare vanuit je zetel.