1ste Communie – 7 mei 2022
In 2 vieringen ontving onze geloofsgemeenschap 81 jongens en meisjes samen met hun ouders, grootouders en zelfs overgrootouders alsook andere familieleden en vrienden. Voor de eerste keer mochten zij ter communie gaan. Pater Marcel ging voor in beide vieringen. De eerste viering was deze keer voor de Gemeentelijke Basisscholen en had 31 enthousiaste jongeren die onder andere naar het verhaal van de Goede Herder luisterden. Ook in de tweede viering voor de kinderen van de Heilig Grafschool en enkele scholen van buitenaf kwamen er 50 jongeren meevieren. Ten gevolge van de pandemie is ons jongerenkoor weggevallen en moesten we op zoek naar een waardige vervanger. Voor dit jaar was het kort dag maar vonden we Marie Gebruers, samen met Denise Appels, bereid om voor de muzikale omlijsting te zorgen.
Hierbij enkele sfeerbeelden van beide vieringen. De catechesegroep rond de eerste communie, de bloemschiksters en kosters zorgden voor twee geslaagde vieringen. Van harte bedankt voor jullie aller inzet, van kortbij of verder af, vanuit onze geloofsgemeenschap.
Juul vóór het altaar -
Wolkjes in 3-voud -
Intrede van de communicanten -
Pater Marcel licht de Goede Herder toe
Reactie op de vragen van Pater Marcel
Offerstoet, bloemen eerst ter versiering van het altaar
Onze Vader met zijn allen
De groep van de 1ste viering -
De groep van de 2de viering
Met dank aan Carolina Van Der Wildt voor de foto's
20 april 2022
Beste ouders en eerste communicanten,
Gisteren vierden we Pasen, vandaag is het Paasmaandag en in het vorige lesje leerden we wat meer over de Paastijd. Maar wat gebeurde er met Jezus nadat Hij stierf aan het kruis en uit Zijn graf verdween?
Dat zien jullie hier: https://www.youtube.com/watch?v=ZnGneapP1-8
en in de BijbelApp bij: en
Het gaat over de Hemelvaart van Jezus, Hij ‘vaart’ niet in een boot op het water, maar op een wolk naar de hemel. Daar zit Hij, in de wolken, aan de rechterhand van Zijn Vader, onze Lieve Heer.
Op pag. 37 staat er hoe de dag van je eerste communie er uit kan zien. Jullie krijgen dan voor de eerste keer een hostie. Op pag. 39 zie je nog een keer hoe je de hostie ontvangt. Nadat je jouw hostie krijgt is de viering bijna gedaan, maar eigenlijk is een viering nooit gedaan. Er wordt aan de mensen gevraagd om met Jezus op weg te gaan. In een viering komt Jezus heel dicht bij ons én Jezus zegt niet ‘tot ziens’, want Hij blijft bij ons …, Hij gaat met ons mee naar buiten, naar ons huis.
Op pag. 40 staat dat je maar één keer je Eerste Communie kan doen, dat is waar, maar je kan nog zo vaak je wil terug komen naar onze Eucharistievieringen om, misschien samen met je familie, vriendjes, buren, kennissen voor de 2de, 3de, 4de, … tot oneindig vaak je ‘Communie’ te vieren. Je bent áltijd welkom in het huis van Jezus en Zijn Vader.
We zijn in de wolken, omdat we bijna jullie eerste communie kunnen vieren, vinden jullie het ook zo spannend en tellen jullie af naar die grote dag? Dat kan, met de leuke aftelkalender in de bijlagen. En we zijn blij dat jullie met ons meedoen, in onze kring van gelovige mensen.
In de bijlagen vind je de tekst en het gezongen lied: ‘Blij, blij meedoen’.
Oefen misschien ook nog een keer het lied:‘Jezus roept alle kleine kind’ren’, dat bij het lesje van de Naamopgave zat? We gaan het allemaal samen zingen in de eerste communieviering.
Voor het gemak is hier de link opnieuw:
https://youtu.be/RLoA5ZPYqTo
De middelste strofe zingen wij niet:
Jezus roept alle kleine kind’ren,
Jezus roept alle kleine kind’ren,
Jezus roept alle kleine kind’ren,
alle kleine kind’ren mogen komen.
Eén kleine, twee kleine, drie kleine kind’ren,
vier kleine, vijf kleine, zes kleine kind’ren
zeven kleine, acht kleine, negen kleine kind’ren,
tien kleine kind’ren mogen komen.
Jezus roept alle grote mensen,
Jezus roept alle grote mensen,
Jezus roept alle grote mensen,
alle grote mensen mogen komen.
Eén grote, twee grote, drie grote mensen,
vier grote, vijf grote, zes grote mensen,
zeven grote, acht grote, negen grote mensen,
tien grote mensen mogen komen.
Wil je graag wat kleuren? Dat kan ook, kies maar uit de prenten in de bijlagen óf je kleurt ze gewoon allebei en breng er maar één mee naar de viering van zondag. En anders kan je misschien gewoon zelf tekenen/schrijven met wie je allemaal wil vieren. Deze tekeningen en kleurprenten mag je natuurlijk nog steeds binnenbrengen of meebrengen naar een viering, om op te hangen in de kerk. Tot slot vind je nog een gebedje dat je kan bidden op de avond voor je eerste communie. Ook het ‘Onze Vader’ mag je nog een keer bidden want er waren vele kindjes die hier best wat moeite mee hadden. Je vindt het Onze Vader op pag. 14 van je boekje.
Je mag doen wat je wil, behalve zenuwachtig worden, dat is ook voor niets nodig. We zullen op het oefenmoment, op zaterdag 30 april (14u voor GBS, 15u voor H.Graf e.a.), alles nog een keer oefenen wat jullie moeten weten om er een onvergetelijk moment van te maken. Zorg dat je zéker aanwezig bent om te oefenen (enkel de eerste communicant) zodat je goed weet wat te doen op je grote dag!
Wat je vooral niet mag vergeten is om te genieten! Tot zondag in de viering, waar we weer verder op weg gaan naar onze eerste communie,
het team EC OLV Vosselaar
19 april 2022
In de aanloop naar hun viering op 7 mei kregen de ouders van onze communicantjes weerom een mailtje in de week na Pasen rond het thema Hemelvaart. Ook hun oefenmoment wordt nog eens aangegeven zodat het op hun grote dag echt een mooie viering wordt. In de mail wordt ook verwezen naar de liedjes die in de viering gebruikt worden zodat zij zich al kunnen voorbereiden en het geen dooie bedoening wordt. Wij kijken samen met hen uit naar voorbereiding en het grote moment dat zij mee aan tafel mogen gaan samen met Jezus en de grote mensen.
14 maart 2022
Op de dag van de eerste communie krijgen onze eerste communicanten van de priester een stukje brood, geen gewoon brood van de bakker, maar een hostie.
Een hostie is een klein stukje brood, dat verwijst naar Jezus. Want Jezus deed op het einde van Zijn leven iets speciaals. Toen Hij voor de laatste keer ging eten met Zijn vrienden nam Hij brood, brak het en deelde het met zijn vrienden terwijl Hij zei: ”Dit is Mijn lichaam, dit is Mijn leven.”
Door de hostie te eten, komt Jezus ook een beetje in ons hart. Jezus wil dat wij ook delen met anderen. Jezus volgen is dus niet alleen krijgen, maar vooral een beetje geven.
Wanneer je koekjes bakt (recept in bijlagen) kan je deze delen met anderen. Iemand helpen is óók delen of je aandacht eens extra geven aan iemand die dat nodig heeft is ook een vorm van delen . Op pagina 36 van je werkboekje vinden jullie nog een paar ideeën.
Of je kan er bakken voor je papa om ze zaterdag kado te geven?
Op 19 maart, de naamdag van de Heilige Sint Jozef, vieren we immers Vaderdag. We vieren dan niet alleen de vader van Jezus, maar álle papa’s, pluspapa’s, stiefpapa’s, pleeg- en adoptievaders, …
En delen is fijn, dat zagen we aan de gezichtjes van hen die hun speelgoed kwamen afgeven om te delen, of eten brachten om te delen in de feestperiode rond Kerst.
Juul vertelt het verhaal van ‘De soepsteen’ (in de bijlagen) waarin je ontdekt hoe heerlijk delen is… Jullie mogen ook nog steeds jullie mooie gekleurde kleurplaten delen met ons, dan hangen wij ze weer op in de kerk en kunnen we ze delen met alle bezoekers van onze kerk. (er zitten 2 kleurplaten in de bijlagen)
Bak je niet graag, kleur je niet graag? Geen probleem, we delen ook nog een toffe woordpuzzel met jou. Of zing je liever? Dan ben je hier wel blij mee: https://youtu.be/Yy5jPBnSVxg, hier vind je het liedje ‘handen heb je om te geven’.
28 februari 2022
Hopelijk konden jullie dankzij het vorige lesje (waarin Juul uitlegt wat de gelijkenissen zijn tussen een verjaardagsfeestje en een Eucharistie vieren) beter begrijpen wat en waarom we dingen zeggen en doen in de misviering.
Ons negende lesje gaat over hoofdstuk vijf in je boekje 'Dankjewel', kijk maar in de bijlagen.
We zijn ondertussen al bij ons negende geplande lesje aan beland, en mochten al vele mooie tekeningen ontvangen om op te hangen in onze Kerk.
Dankjewel daarvoor! En laat dat nu ook ineens het thema zijn van ons nieuwe lesje ‘Dankjewel’, het is het vijfde hoofdstuk in ons werkboekje.
Het woordje ‘dankjewel’ wordt over de hele wereld gebruikt.
In Engeland zeggen ze ‘Thank you’. De Fransen en Walen zeggen ‘Merci’. De Italianen roepen ‘Grazie’ en in Spanje klinkt het ‘Gracias’. De Duitsers zeggen het korte ‘Danke’, en de Zweden nog korter ‘Tack’. In het Portugees zeggen we ‘Obrigado’, in het Russisch ’Spasibo’ en in het Chinees ‘Xièxiè’ (多謝). Iedereen ter wereld, waar dan ook, heeft wel iets om dankbaar te zijn…
Net zoals onze ouders ons ‘dank u’ leerden zeggen wanneer we een koekje, snoepje of iets anders krijgen, leert Jezus ons zijn Vader danken!
Door ‘dankjewel’ te zeggen, laat je weten aan degene die iets voor je doet of iets aan jou geeft dat je dat heel fijn vindt.
Jezus vertelde ons veel over zijn Vader. Hij zei: ’God heeft ons een mooie wereld gegeven. Hij gaf ons lucht, de aarde, leuke dieren en mooie bloemen’.
We mogen God dan ook héél dankbaar zijn en we zijn blij met zoveel goede mensen en fijne dingen.
Kijk maar eens in de Bijbelapp, daar gaat het eerste Bijbelverhaal over de schepping van de aarde door God. Of hier: https://youtu.be/hni31-dggpk zie je ook een mooi filmpje over de schepping.
Soms nemen we alles een beetje té vanzelfsprekend, dit wil zeggen dat we het maar normaal vinden dat we van alles krijgen: hulp, eten, kleding, liefde… Maar eigenlijk is dit heel bijzonder, vaak beseffen we dit pas wanneer we het niet meer hebben. Het loont zeker de moeite om hier eens bij stil te staan. Waar kunnen we allemaal dankbaar voor zijn? Het zal jullie helpen om gelukkiger te zijn wanneer je eens iets niet (gedaan) krijgt, omdat we weten/beseffen wat we wél hebben. In de wolkjes op pag. 28 en 29 van je werkboekje kan je schrijven waar jij blij om bent. Hoe je blij kan worden lees je in de bijlage☺.
Op de kleurplaat (in de bijlage) zegt Juul ook ‘DANKJEWEL’ voor alles waar hij blij van wordt, maak je ons ook blij en breng je hem mooi ingekleurd binnen.
Als activiteit kan je de tips op pag. 32 uitproberen bv. vertel eens een ‘positieve’ roddel i.p.v. een gemene of zeg ‘dank je’ wanneer iemand je iets geeft of iets voor je doet, het is een mooie gewoonte en je maakt de ander blij met je dankbaarheid.
Vind je zelf de woorden niet? Dan kan je het tekstje op pag. 30 gebruiken om ‘dankjewel’ te zeggen.
Of zing je het liever? Bekijk dan dit filmpje van het liedje ‘Dank U’: https://www.youtube.com/watch?v=wi7SUjr92mU&feature=youtu.be
Wij willen jullie nogmaals bedanken voor alle mooie tekeningen, onze Kerk wordt er nog mooier van, kijk zelf maar achteraan in de Kerk wanneer je eens in de kerk langskomt. Misschien met je bundel om ook de rest van onze kerk te ontdekken…
Hoe komt dat toch dat wij niet langer bij de gelukkigste landen ter wereld zijn ? Misschien wel hierdoor: je wént eraan als dingen goed gaan. Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in het leven. Hoe train je je dankbaarheid?
Tel je zegeningen! Het is een uitspraak die we vaker zouden moeten navolgen, al was het maar voor ons geluk. Dat verzinnen we niet zo maar, het is wetenschappelijk onderzocht, dankbaar zijn is één van de strategieën die ons gelukkig kunnen maken.
Je wordt bijvoorbeeld minder materialistisch, omdat je sneller blij bent met wat je al hebt. Je vergelijkt jezelf minder snel met anderen en je hebt minder last van negatieve emoties – het is immers moeilijk om ergens boos over te blijven, als je dankbaar bent voor andere dingen.
‘Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent’. Natuurlijk voelt het soms raar om dankbaar te zijn terwijl er zoveel ellende is in de wereld. Maar dat is geen excuus, het is juist een aansporing om dankbaar te zijn.
Maar hoe breng je dat in de praktijk?
Dat klinkt gemakkelijker dan het is, je kunt als je dit leest even dankbaar zijn voor, laten we zeggen, je vrienden, je familie, je gezondheid, en snelle wifi, maar morgen is alles weer vanzelfsprekend, zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. We waarderen pas wat we hebben als we het kwijt zijn en dan hebben we spijt dat we er niet van genoten toen het er nog was. Alle reden om te kijken naar wat er nu mooi en goed is in je leven. En gelukkig: dankbaar zijn is een vaardigheid die je kunt oefenen.
Met deze 3 dagelijkse rituelen oefen je in dankbaarheid
1. Begin de dag dankbaar
Bedenk elke ochtend als je net wakker bent één ding in je leven waarvoor je dankbaar bent. Het mag van alles zijn, klein of groot. Een geur, een kleur, iets wat je lekker vindt, iemand in je leven. Bedenk ook: ergens in de wereld zou iemand op dit moment dolblij zijn met iets dat jij vanzelfsprekend vindt. Veiligheid. Warm water. Wifi. Je zintuigen.
2. Ben je dankbaar? Zeg het dan!
‘Dankbaar zijn en het niet zeggen, dat is zoiets als een cadeautje mooi inpakken en het níet geven,’ is een prachtige uitspraak die wordt toegeschreven aan William Arthur Ward. Geniet je ergens van, ben je ergens blij mee, vind je iets mooi? Zeg het dan. Voor nog veel meer effect: schrijf een bedankbriefje. Bedank iemand voor iets dat iedereen vanzelfsprekend vindt.
3. Voor drie dingen dankbaar
Zeg elke avond drie dingen waarvoor je dankbaar bent, opschrijven kan natuurlijk ook. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’ en vul dat aan. Een zin of een woord is al goed, je kunt het eventueel aanvullen met een zinnetje over waarom je dankbaar bent. Het kost je maar een minuutje, doe het elke avond, tot het net zo vanzelfsprekend is als je tanden poetsen.
Overvloed
Het grappige is: ’Ik ben dankbaar voor…’ kun je aanvullen met zóveel dingen, groot en klein, het houdt niet op. Zoals je door te piekeren problemen erger maakt, werkt het hier omgekeerd: naarmate je er meer mee bezig bent met dankbaar zijn, bedenk je steeds meer dingen om dankbaar voor te zijn. Dat geeft een gevoel van overvloed.
Het effect merk je na een tijdje. Door je te focussen op dankbaarheid, bouw je aan een emotionele reserve voor als het tegenzit. Je krijgt meer oog voor wat er wél goed gaat, op de mooie en fijne dingen. Je leert, te midden van alles wat je nog wilt verbeteren, om ook blij te zijn met wat er nu is, met wat je hebt en wie je bent. En dat is op zichzelf al iets om dankbaar voor te zijn.
Tot de volgende keer!
14 februari 2022
Eerste Communie We hadden vorige maand graag onze Naamopgave in de kerk gevierd maar dat ging niet door de aanbevelingen i.v.m. Corona. Door Corona hebben jullie nog niet veel vieringen mee gemaakt maar door de upgrade naar code oranje mag het weer.
Zondag 27 februari vieren we weer allen samen in onze kerk!
Dankzij jullie zoektocht door de kerk, die jullie nog steeds kunnen doen tot zaterdag 26 maart, leerden jullie hopelijk de kerk al wat beter kennen.En in dit lesje zullen jullie meer leren over wat er allemaal in zo'n viering in de kerk gebeurt en waarom.Zo zullen jullie op 27 februari meer begrijpen over wat er allemaal gebeurt (breng gerust je lesje mee om te volgen als je dat wil).
De eerste communicanten mogen ook allemaal hun mooi ingekleurde, tekening mee brengen om af te geven.
In deze viering zullen ook de kindjes die niet aanwezig konden zijn op de Naamopgave naar voor geroepen worden om hun wolkje op te hangen. We zoeken nog lezertjes en kinderen voor de offerstoet, zij die dit willen doen mogen dit laten weten (Nick 0473/858.212)
Wat is een Eucharistieviering of een mis eigenlijk?
Juul legt het uit aan de hand van de vergelijking met een feestje thuis.
Bekijk je liever filmpjes dan dat je leest? Bekijk dan de ‘Welkom in de mis’ video’s door priester Bart Paepen (vicaris van onze bisschop), hij legt op een begrijpelijke en toffe manier uit hoe dat juist zit. Priester Bart vergelijkt de eucharistie met een voetbalmatch. Wie de regels van het voetbal niet kent, vindt het allemaal maar vreemd!
In een voetbalspel staat de bal centraal. Maar … wat staat er centraal in een eucharistie?
Tijdens een voetbalmatch lopen mensen achter een bal aan om ‘in het doel te sjotten’.
Maar … wat is ‘het doel’ van een eucharistie?
En waarom doen de mensen wat ze doen in de eucharistie?
De antwoorden op de bovenstaande vragen vind je in deze filmpjes:
https://youtu.be/ed4B8cuQLBY https://youtu.be/hMzcx93AED8
https://youtu.be/i5UpwzALa8w https://youtu.be/2t8Ajgn7OGs https://youtu.be/JWkG-NMSEXo https://youtu.be/A3meovfIiyA
https://youtu.be/r4BfvJG335E https://youtu.be/bangL4pb9U4
https://youtu.be/aZBIa3wuSbs
10 februari 2022
Op zaterdag 12 februari zouden de eerste communicanten de Kerk gaan verkennen in groep, daar het door Corona geen goed idee is om dit in grote groep te laten doorgaan maken we hier een ‘doe het zelf-versie’ van.
Even een korte uitleg over de mooie geschiedenis van onze Kerk. De Onze Lieve Vrouw Kerk werd in 1886 gebouwd naar een ontwerp van Pieter Jozef Taeymans. De oude kerktoren bleef behouden en dateert van 1430. Hij herbergt het gerestaureerde Verbeuckenorgel uit 1737. De Kerk en het orgel zijn in 1975 erkend als beschermd monument. In de Kerk vinden we het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw, dat werd gevonden omstreeks 1220 en wordt al vele honderden jaren vereerd .
Samen met de eerste communicant kunnen ouders ( familie) de fotozoektocht doen om op een toffe manier de verschillende delen, voorwerpen en ,... te ontdekken en te leren wat de betekenis is en waarvoor ze gebruikt worden. Zo kan je eerste communicant kennis maken met de Kerk en de verschillende plaatsen ontdekken. Jullie zullen ook letters tegenkomen om onze zoektochtpuzzel in te vullen J .
Wij nodigen ouders met hun eerste communicant (en gezin) van harte uit in de Onze Lieve Vrouw Kerk in Vosselaar voor deze fotozoektocht. Om te voorkomen dat er te veel personen aanwezig zijn in onze kerk vind je op het prikbord, achteraan in de kerk, kaartjes met een afbeelding van Juul op . Per gezin moet een kaart genomen worden, wanneer er geen kaart is wacht je even af of kom je op een ander moment terug (gelieve deze kaart achteraf terug te hangen a.u.b.) Laat de letters ook hangen zodat iedereen de puzzel kan oplossen, je hoeft ook niks aan te raken of ergens op te klimmen om de letters te vinden.
Hou rekening met de afstandsregel, mondmaskerplicht en hou het veilig voor iedereen.
Vriendelijke groeten en veel plezier, de werkgroep EC OLV Vosselaar
U kan met uw eerste communicant zelf een moment kiezen tot/met 26 maart om op verkenning te gaan in onze kerk. Dit kan elke dag, telkens tussen 9 en 16u30 (uitgezonderd tijdens de vieringen). Bij problemen mag u catechiste Nick steeds contacteren (0473:585.212).
1 februari 2022Werkgroep Eerste Communie OLV Vosselaar
Vorige week zaterdag mochten jullie je naam komen opgeven in onze kerk, we hingen jullie wolkje bij dat van alle anderen die óók vriend van Jezus willen worden. Zondag werden dan 11 kinderen (waarvan 6 kandidaat eerste communicantjes voor dit werkjaar) opgenomen in onze parochie, zij maken nu deel uit van onze grote, liefdevolle ‘familie’. Zij hoeven zich nooit alleen te voelen in deze rare tijden, maar gesteund door iedereen die hen omringt.
De Coronacrisis blijft maar aanhouden, slachtoffers van de coronacrisis zijn niet alleen zij die geïnfecteerd zijn, maar ook mensen die bang, boos of alleen zijn. Mensen die lichamelijk in orde zijn, kunnen tóch ziek zijn.
Sociale isolatie heeft negatieve gevolgen op de mentale gezondheid, vaak door eenzaamheid en het duurt nu, met golven, en met versoepelingen en opnieuw strengere maatregelen al wel héél lang. De échte quarantaine is gelukkig achter de rug maar is genezen van eenzaamheid even makkelijk als naar buiten lopen? Helaas lijkt het antwoord: nee.
Door de beperkingen zijn veel eindejaarsactiviteiten zoals Kerstmarkten, vakanties, openluchtschaatsbanen, eucharistievieringen, feestjes, …weer niet kunnen doorgaan zoals velen het zich hadden voorgesteld, waardoor veel mensen, ook jongeren, geïsoleerd waren van hun vrienden en familie. Zelfs mét de soepelere richtlijnen ten opzichte van vorig jaar.
Voor de kinderen kwam daar nog bij dat het sociale contact via jeugdbeweging, sportclub, muziekschool en zelfs de gewone school (verlengde vakantie) op momenten wegvielen, waardoor ze het zwaar hadden en nog steeds hebben. Véél vakantie leek in deze periode niet zo fijn meer. Door de tijdsduur, angst voor infectie, verveling, frustraties, te weinig middelen of informatie, geldproblemen en structuur vergrootte het negatieve effect.Het beste middel tegen eenzaamheid is praten en elkaar steun bieden. Je hebt niet altijd een reden nodig om anderen te appen, weer eens op te bellen, te Skypen, een kaartje te sturen of iets anders, zodat ze weten Je bent niet alleen!
Hoofdstuk 4: Je bent niet alleen
Ieder mens heeft de ander nodig (lees p. 23 in het werkboekje). Hoe anders of irritant die medemens soms ook mag lijken of zijn, we kunnen niet zonder. De ander helpt ons om te worden wie we zijn en biedt ons ontzettend veel mogelijkheden.Probeer maar eens op je eentje te voetballen, een gesprek te voeren, te pingpongen…
In lesje 5 met hoofdstuk 3 (over ‘Fouten maken mach’) kon je al oefenen met de nummer-tekening en moest je de fouten van de tekenaar verbeteren, vond je ze? Zo niet, kan je even kijken op de oplossing die bijgevoegd is. De Kerk is niet zo maar een gebouw, het is een plaats waar mensen samen komen om vreugde en pijn te delen, om naar mooie verhalen te luisteren, om te bidden…
Normaal zouden we op zaterdag 12 februari, samen met alle eerste communicantjes, op bezoek komen in de Kerk. Door de nog steeds geldende maatregelen hebben we alvast beslist om dit niet te laten doorgaan in groep. We bieden wij alvast een alternatief om thuis te doen (zie bijlagen).
Op maandag 7 februari krijg je dan een mailtje met een ‘Doe-het-zelf-pakket’ om, samen met je ouder(s), gezin of vriendje, zelf op pad te gaan om onze kerk te ontdekken met een fotozoektocht. (info hierover zal samen met het pakket door gemaild worden)
Ondertussen kan je in de doolhof proberen de weg naar de kerk te vinden, lukt het niet? Je bent niet alleen, je ouders of broer/zus kunnen je helpen. Misschien willen ze ook samen met jou het korte bezinningstekstje lezen, want alhoewel het soms fijn kan zijn om even alleen te zijn… samen is alles veel beter! Ook achteraan de tocht ‘Welkom in mijn huis’ vind je een kort bezinningstekstje)
Daar we dit werkjaar nog niet veel samen konden vieren in onze gezinsvieringen en we daar niet samen mochten zingen kunnen jullie misschien wat ‘oefenen’ met de linken die we voorstellen, zelfs door te luisteren terwijl je bv. kleurt, leer je ze alvast tegen dat we weer met z’n allen mogen zingen of tegen onze Eerste Communieviering.
Wil je mee zingen met Juul en zijn vriendjes? Via deze link: https://youtu.be/7qIdWZNkTHQ vind je alvast het liedje ‘Kijk eens om je heen’.
Zorg goed voor elkaar en jezelf en tot snel, je vrienden van de werkgroep eerste communie
“Welkom in mijn huis”
De coronapandemie schudt de praktische werking van de parochies door elkaar.De periode waarin veel kinderen hun eerste communie voorbereiden, werd er een van thuisblijven en beperkte contacten.Het blijft afwachten wanneer we weer met zijn allen kunnen vieren, Christen word je immers in gemeenschap. We proberen de voorbereiding op de eerste communie niet volledig te vervangen met een digitaal alternatief. Maar we willen de eerste communicanten en jullie gezin toch een opstapje bieden, een veiliger alternatief.
De tochtkaart wil eerste communicanten en hun gezin laten stilstaan bij de band tussen het dagelijkse leven en de eucharistie. Het gezin gaat samen op stap doorheen hun huis. De eerste communicant wijst de weg aan de hand van de tochtkaart en een reeks fiches.
De tochtkaart vertrekt vanuit de dagelijkse realiteit van hun woning.
Aan vijf kamers in het huis zijn denk- en doe opdrachten gelinkt. De eettafel is daarbij het voornaamste ankerpunt.
De eerste communie is immers voor het eerst delen in de maaltijd van Jezus tijdens de eucharistieviering.Maar ook aan de voordeur, in de badkamer, de slaapkamer en de woonkamer hebben we opdrachten gelinkt. De tocht kan ook in meerdere etappes afgelegd worden.
24 januari 2022
Op zaterdag 22 januari mochten wij onze kandidaat eerste communicantjes ontvangen voor hun naamopgave. Ieder kreeg een aangepast tijdslot, zodat we geen overhoop hadden tijdens een kort momentje met hen. Zij brachten een versierd wolkje mee, met hun naam erop. Zo weet de ganse gemeenschap welke jongeren met Jezus op pad gaan. Zondagvoormiddag hadden we een aangepaste viering voor de kinderen die buiten de kerk gedoopt werden, maar nog niet ingeschreven waren in de registers van de Katholieke Kerk. Na de woordverkondiging door Pater Marcel, werden zij naar voor geroepen en spraken samen met de aanwezige gemeenschap hun geloof uit. Na de viering gaven ook zij hun naam op voor de eerste communie en werd hun wolkje bij de reeds aanwezige wolkjes gevoegd.
In alle rust kwamen de 1ste communicantjes hun naam opgeven
Ter bevestigen brachten zij een wolkje met hun naam op mee
2 doeken met wolkjes, jongeren op stap met Juul naar Jezus
5 eerste communicantjes en 2 jongere kindjes zeggen samen met de gemeenschap de geloofsbelijdenis ter opname in de Katholieke Kerk
Lector vanuit de vormselcatechese spreekt de voorbeden uit -
Uitnodiging van Pater Marcel voor de communiegang
Jong en oud komt ter communie of voor een kruisje
Met dank aan JVDW voor de foto's
15 januari
Beste jongens en meisjes,
Kort na jullie geboorte hebben jullie ouders beslist jullie te laten dopen. Daarmee hebben ze ook beslist om jullie Jezus te leren kennen en om jullie te leren hoe een Christen leeft. Tijdens het doopsel heeft de priester aan jullie ouders gevraagd welke naam ze aan hun kindje wilden geven en toen hebben zij jullie naam genoemd. Jullie naam staat geschreven in het doopregister dat in elke parochie wordt bewaard. Door het doopsel en door het opschrijven van jullie naam in het doopregister zijn jullie opgenomen in de gelovige gemeenschap.
Maar ook God kent jullie naam. Zo staat het in de bijbel: 'Je naam staat geschreven in de handpalm van God'. Dat betekent dat God jullie kent en dat Hij van jullie houdt.
Je naam wordt ook opgehangen in de kerk na je Doopsel (kijk maar eens achteraan in de Kerk wanneer je langs komt). Op 2 februari vieren we Lichtmis, dat wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus gevierd. Volgens een oude joodse wet moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen) en te worden toegewijd aan God. We eten dan lekkere pannenkoeken, jullie ook?
Op zondag 23 januari zouden we dan jullie Naamopgave vieren maar gezien de huidige toestand van de Coronapandemie lijkt dit niet aangewezen.
Bij je doopsel was je nog klein, nu kan je zelf je zegje al doen en mogen jullie zelf komen zeggen dat je graag je communie wil doen en je wil toewijden aan God.
De 'eerste communie doen' betekent dat jullie voor het eerst de eucharistie helemaal mogen meevieren. Daar bereiden jullie je thuis en op school op voor en willen we met de hele parochie naartoe leven, zo krijgen jullie een speciale plaats in onze parochiegemeenschap.
Als je geen naam had gekregen, wat zou er dan gebeuren?
De postbode liep door de regen en klopte op de deuren:
"Ik heb hier een kaart voor een meisje met een paardenstaart.
Een brief voor een jongen van zes. Ben ik aan het juiste adres?"
Als je geen naam had gekregen zou dat problemen geven.
Hoe andere mensen je zagen stond op je schrift geschreven:
"Lang en donker haar, ik ben altijd als eerste klaar,
de kleinste van heel onze klas"
maar werd je wat groter wist niemand meer wie je was.
Als je geen naam had gekregen, zou God nooit kunnen weten
wie al die gezichten toch waren.
Hij zou ons vast vergeten.
God weet wie je bent.
Er kan niemand zijn die Hij niet kent,
want waar je ook leeft, in welk land,
jouw naam staat geschreven met liefde en zorg in Zijn hand.
In de Bijbel worden nog mensen geroepen, door God en door Jezus, Hij riep zijn apostelen. kijk maar: https://www.youtube.com/watch?v=oDRohguSg0E
Jezus roept ook alle kleine kinderen (en grote) om te leven zoals Hij, luister maar, misschien kan je zelfs leren om het mee te zingen: https://youtu.be/RLoA5ZPYqTo
Verder zit er nog een kleurplaat bij van Jezus die de kinderen tot Hem roept en het werkblaadje ‘Alles heeft een naam’.
En héél belangrijk, jullie wolkje, dat in onze kerk komt te hangen als bewijs dat jullie je naam hebben opgegeven om verder op weg te gaan naar Jezus en zijn gemeenschap van vrienden.
Deze wolk mogen jullie versieren naar wens maar zorg dat je naam er vooraan goed leesbaar op te zien is (een foto mag ook) én breng het mee naar je Naamopgave!
Daaronder staan tot slot nog twee bezinningstekstjes.
*** informatie over ons alternatief voor de Naamopgave: Zondag 23 februari stond onze Naamopgave-viering gepland, de viering om 11 uur zal doorgaan maar ZONDER ONZE NAAMOPGAVE, deze zal doorgaan op ZATERDAG 22 JANUARI tussen 14 en 15u30.
De Naamopgave zal bestaan uit een give-and-walktrough systeem (zoals een kiss and ride, maar dan zonder kussen en rijden). We nodigen jou en je gezin (of enkel ouder(s) indien je dit wenst) samen uit op het uur dat in de mail staat, achteraan in onze kerk.
Jullie brengen je versierde wolkje mee (bijlage van lesje 6) en blijven met de nodige afstand én met mondmasker (voor iedereen) achteraan in de kerk wachten. Je ontsmet uw handen aan de ontsmettingszuil achteraan en mag dan met de nodige afstand, aansluiten.
Je eerste communicant mag voor de ‘poster’ gaan staan. De catechist vraagt of je jouw naam wil zeggen, daarna mag je jouw wolkje opgeven om op te hangen.
Ouders kunnen een foto nemen als ze dat wensen (wij nemen enkel enkele sfeerfoto’s), maar geen foto’s waarop anderen staan zonder toestemming van de betrokkenen.
Tot dan, het team EC OLV Vosselaar
N.B.: Deze activiteit is verplicht voor elke eerste communicant, gelieve te bevestigen dat u deze mail ontving, bij belet tijdig verwittigen a.u.b.?
7 december
Beste ouders en eerste communicanten,
De Sint en Piet zijn nog volop aan het overuren maken voordat ze weer richting Spanje vertrekken, maar wij kijken al stilaan uit naar de feestdagen. Dit lesje is, net zoals het tweede lesje, geen hoofdstuk in je boekje ‘Met Juul in de wolken’, dus bieden we alles aan in de bijlagen van deze mail.
Kerstmis is een belangrijk feest dat jaarlijks gevierd wordt rondom heel de wereld op 25 december. Christenen vieren het kerstfeest als religieus feest terwijl ook veel niet-Christenen Kerstmis vieren. Veel mensen denken bij Kerstmis direct aan cadeautjes, prachtig versierde kerstbomen, verlichting en gezellig samenzijn met familie en vrienden. Maar hoe is kerst ontstaan, wat vieren we nu eigenlijk met kerst en wat heeft de kerstman hiermee te maken?
Juul tracht om meer inzicht te geven over het ontstaan van kerstmis, wat er precies gevierd wordt en de echte betekenis van kerst in de bijlage ‘Juul legt uit: de betekenis van Kerst’.
Juul legt Kerst uit maar Samir legt uit waarom we een Kerstboom zetten: https://youtu.be/3C_EIpA8cLI
Op de BijbelApp voor kinderen vinden jullie ‘Het eerste Kerstcadeau’, waarin het verhaal van Jezus zijn geboorte verteld wordt. Of hier https://youtu.be/FyBF84bbTmM en hier https://youtu.be/4Gxefbspd-Q . Verder vinden jullie weer leuke puzzels, een kort bezinningstekstje en hier https://youtu.be/SZZUTEseCRA kunnen jullie evt. meezingen als je zin hebt (‘Er is een kindeke geboren op aard’).
En zo als altijd ook kleurplaten, deze mag je binnenbrengen op (of in de brievenbus stoppen van) het parochiesecretariaat (tussen de wereldwinkel en brasserie Het Park) daar we in de Kerstviering (die géén gezinsviering zal zijn) geen tekeningen kunnen verzamelen (door de coronamaatregelen). Hopelijk mogen we weer vele kunstwerken ontvangen.
Zoals al eerder gecommuniceerd gaat de knutselnamiddag op zaterdag (11 december) NIET door o.w.v. de verstrengde coronamaatregelen.
Maar wanneer je niet genoeg krijgt van kleuren en knutselen hebben we een bijlage waarmee je de mooiste kerstkaarten kan maken. Misschien kan je buiten je familie en vrienden ook eens gewoon een mooie kaart maken voor buren, eenzame (oude) mensen of mensen waarvan je denkt dat ze heel blij zouden zijn met een kaartje. Hou je vooral niet in. (hou je niet zo van kleuren? Dan vind je hier misschien iets wat je wél leuk vindt)
http://www.digitips.be/digitips/12va-Kerstmis.html
Ter info: Normaal verzamelen we elk jaar in de Kerstgezinsviering (tweedehands) speelgoed t.v.v. De Watertoren in Beerse. Zij ondersteunen gezinnen die het wat moeilijker hebben. Dat kunnen we nu ook niet doen en daarom organiseren we samen met de vormselcatechisten twee inzamelmomenten op zaterdag 18 en woensdag 22 december telkens tussen 18 en 20u in het lokaal Sjaloom (aan de ingang van het Mariapark). Daar mogen jullie een cadeau (of meerdere) brengen (inpakken is niet nodig).Dit mag nieuw of tweedehands (proper, onbeschadigd, intact a.u.b.?) zijn, bv. een puzzel waar je niet meer mee speelt, een vijfde barbiepop die de Sint bracht, een speelgoedje waar je te oud voor geworden bent... Ook inpakpapier is welkom!
Hou het veilig en tot dan misschien? Namens de werkgroep EC OLV Vosselaar
Juul legt uit: De betekenis van kerst
Om een goed beeld van kerst te krijgen moeten we beginnen bij het begin, het ontstaan van kerst. Er wordt vaak gedacht dat kerstmis ontstaan is door het alom bekende kerstverhaal uit de Bijbel: de geboorte van Jezus. (je kan dat verhaal ook bekijken/beluisteren op de App ‘bijbel voor kinderen’ of ”Het eerste kerstcadeau” of https://youtu.be/lbadyrfFJf8)
Dit is eigenlijk wat de Christenen vieren tijdens Kerstmis. Op Kerstavond, 24 december, wordt dit dan ook gevierd binnen de kerkgemeenschap. Dit is echter maar een gedeelte van de waarheid. In de realiteit weet niemand zeker wanneer Jezus geboren werd en was dit waarschijnlijk niet op 25 december.
Daarnaast duurde het zelfs tot de vierde eeuw voordat de geboorte van Jezus een officiële feestdag werd. Er werd dan voor 25 december gekozen als dag waarop dit gevierd wordt.
25 december werd gekozen omdat de heidenen rond deze periode het twaalf dagen durende Joelfeest vierden, zij vierden op 21 december ‘Saturnaliën’ ter ere van de god Saturnus. 25 december was dan weer de verjaardag van de Griekse god Mithras.
Tijdens het Joelfeest haalden de heidenen groene twijgjes in huis en lieten ze lichten branden met als bedoeling boze geesten af te weren, dit is dan ook de oorspronkelijke herkomst van de hedendaagse kerstboom.
Kiezen om de geboorde van Jezus tijdens het Joelfeest te vieren zou ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze feestdag overnamen. Daarnaast zijn er nog enkele andere theorieën die Jezus linken aan deze datum. Het Christendom begon daarna traag het heidendom te vervangen waardoor Kerstmis zich over heel de wereld verspreidde.
Maar wat heeft de Kerstman met dit hele verhaal te maken? Als we even nadenken zien we direct dat de Kerstman veel gelijkenissen heeft met Sinterklaas. Dit komt omdat de Kerstman een fictief figuur is ontstaan in de Verenigde Staten en geïnspireerd is door Sinterklaas. De Kerstman maakt nog maar sinds kort deel uit van de Belgische en Nederlandse kerst. De echte bekendheid van de Kerstman komt eigenlijk door een serie advertenties ontworpen door Coca-Cola in de jaren 30, vandaar ook zijn rode kleding. De kerstman lijkt dus eerder een commercieel verzinsel te zijn los geïnspireerd op Sinterklaas.) Buiten de geschiedenis heeft kerstmis nog een aantal achterliggende symbolische betekenissen, de kerstgedachte, Kerstmis betekent verschillende dingen voor verschillende mensen.
Kerstmis gaat onder andere over familie, vrienden, liefde, geven, barmhartigheid en zelfs lekker eten. Voor bedrijven gaat Kerstmis dan vaak weer over geld en zo veel mogelijk cadeaus aan klanten te verkopen. Wat de betekenis ook is, Kerstmis is het ideale feest om de mensen een opkikkertje te geven tijdens de koude en donkere winter bv. door een lief gebaar, een kaartje,… en dit hoeft vaak niet veel te kosten of is zelfs gratis.
------------------
23 november
Beste ouders en eerste communicanten,
Het is nu 's avonds al vroeg donker, gelukkig hebben we lampen of we zouden nog verloren lopen, maar we zijn niet écht verloren, zoals het verloren schaapje was. Of zoals de 3 koningen, voor ze door een ster de weg naar de stal in Bethlehem vonden en zoals het volk uit Egypte dat door God, via Mozes, uit de woestijn geleid werd (weet je nog, die van de 10 geboden uit het vorige lesje?). De weg is soms zwaar maar Jezus en zijn Vader laten ons niet verloren lopen.
Hoofdstuk 2: Jezus wijst de weg
We zijn ondertussen vertrokken op reis. Dat is fijn, maar wat doe je wanneer je de weg kwijt raakt? Jezus kan een richtingaanwijzer zijn op onze levensreis. Je staat er niet alleen voor en grote mensen maken het ook wel eens mee dat ze de weg kwijt zijn, ze hebben ook richtingaanwijzers nodig. Maar naast wegwijzers hebben we ook plaatsen en momenten nodig om tot rust te komen gedurende onze reis (p. 13). Er is het belang van stilte en gebed in een wereld van drukte, stress en lawaai. Ook op dit vlak is Jezus een wegwijzer. - Stap voor stap gaan we op weg, we zingen daar soms ook over in de kerk, Heb je dit liedje al een keer gehoord?
- Op de kleurplaat (die de eerste communicanten kregen in bijlage) staat Juul, hij is verloren, maar dankzij de wegwijzer in de wolk vindt hij de juiste weg weer, op weg naar Jezus en Zijn manier van leven.
Deze kleurplaat mocht normaal afgeven worden in de volgende gezinsviering, op zondag 28 november, maar door de stijgende Coronacijfers zouden we jullie willen afraden om naar deze gezinsviering te komen. We verbieden het niet maar deze viering draait ook vooral om de vormelingen die hun naamopgave vieren en wanneer er minder personen in de kerk zijn kan er méér afstand bewaard worden.De tekeningen mogen wel altijd binnen gebracht worden op het parochie- secretariaat of in de brievenbus hiervan (tussen de wereldwereldwinkel en brasserie Het Park). Misschien vinden onze eerste communicanten dit nog niet zó erg aangezien de Sint die zondag met zijn koets in Vosselaar zal rond rijden (tussen 9u15 en 16u).
- Jezus toont ons dus hoe we kunnen leven en is dus een beetje onze wegwijzer. Maar er is meer nodig om op reis te gaan, je hebt ook plaatsen nodig om tot rust te komen. Als er geen lucht meer in je banden zit, fiets je toch ook niet verder. Soms moet je ook gewoon even stilstaan langs de weg om te kijken waar je naar toe gaat.Je kan dan even nadenken of bidden, bidden is even heel dicht bij God willen zijn.
Zoals Jezus in het Bijbelverhaal ‘Jezus in de woestijn’ (in de bijlagen). Je kan het alleen doen of samen met anderen, als je heel blij bent maar ook bij verdriet. Je kan het op vele manieren, zo ‘spreken’ met God, soms vinden mensen geen woorden en steken een kaarsje/lichtje aan. Toen de vrienden van Jezus op een dag geen woorden vonden om tot God te spreken leerde Hij hen het gebed ‘Onze Vader’ dat je op pag. 14 van je werkboekje vindt, leren jullie het ook? Dan kunnen jullie het mee bidden in de gezinsvieringen en op jullie grote dag.
Kijk hier een filmpje over bidden: https://youtu.be/wpcg8M97sNE
In de bijlage vinden jullie het Onze Vader nog een keer, maar dan uitgelegd. Zo begrijp je beter wat je juist zegt en kan je het beter onthouden.Bidden is belangrijk, het is een beetje je banden oppompen voor je weer verder rijdt.- Als activiteit kan je (op pag. 12) de weg van Jezus kiezen, niet gemakkelijk hoor en al zeker niet in een doolhof. Of help je Juul? (in bijlage) Hij wou een ritje maken met zijn fiets maar die ligt uit elkaar… puzzel jij hem terug in elkaar voor je vriend? Knutsel je liever, kijk dan zéker in de bijlagen.
- Op pag.16 vinden jullie tot slot nog een kort gebedje als mooie afsluiter van dit hoofdstuk, je kan het misschien heel stil maken en het dan samen of alleen bidden. Voor je gebedje (en het Onze Vader) kan je alvast een kruisteken maken, want dat ken je al van het eerste lesje. Jullie mogen gerust ook de andere pagina’s van dit hoofdstuk verkennen en/of maken maar laten we afspreken dat jullie met hoofdstuk 3 wachten tot jullie het mailtje hierover ontvangen.
Veel succes op je zoektocht naar Jezus en met het leren van het gebed dat Hij aan zijn vrienden en ons leerde, namens de werkgroep EC OLV Vosselaar, Pater Marcel, Jozef, Chris, Naomi & Nick
-------------------
Hallo allemaal,
Het zonnetje laat zich tegenwoordig al iets minder zien en het regent ook vaker. Echt goed weer om met een boek in de zetel te gaan zitten. Welke boeken lees je dan het liefst? Misschien over dino’s of vliegtuigen, dieren of prinsessen, een sprookjesboek of misschien een strip van Suske & Wiske of Jommeke? Wat dacht je van een boek dat heel belangrijk is voor alle vrienden van God en Jezus, ken je dat? Dat is de Bijbel inderdaad,
de Bijbel is meer dan een boek! Juul legt uit (in de bijlagen) wat het dan wel juist is.
Wat als ik het niet begrijp?
Vele mensen vinden de Bijbel een heel moeilijk boek! En … dat is ook zo! Er is eigenlijk niemand die de bijbel helemaal kent en begrijpt. Het is dus heel normaal dat je sommige woorden of zinnen niet begrijpt! Er zijn bijbels in bijna alle talen van de wereld en er zijn ook bijbels speciaal voor kinderen, met prenten én gemakkelijker uitgelegd. Misschien heb je een kinderbijbel of heb je er al eens één uitgeleend in de bibliotheek.
Lees je (nog) niet graag? In de Bijbel-App kan je veel verhalen ontdekken en worden ze ook voorgelezen, bvb. dat van ‘De ark van Noach’, kijk maar eens. Of misschien leest iemand wel eens voor uit de Bijbel? In de gezinsviering lezen we ook steeds een verhaal voor, zoals dat van Bartimeüs vorig keer.De Bijbel vol mooie en soms zelfs spannende verhalen van voor de geboorte van Jezus (het oude testament) en na de geboorte van Jezus (het nieuwe testament). Wat vind jij het mooiste verhaal? En je mama, papa, oma, opa, broer, zus, meter of peter?
Verder vind je nog een woordzoeker, een memoryspel, een kleurplaat, enkele toffe liedjes, een kort bezinningstekstje en voor diegenen die willen ook enkele supertoffe boekenleggers/bladwijzers met o.a. ‘onze’ Juul er op in de bijlagen.
Veel (lees-) plezier en tot de volgende keer maar weer. Namens het team EC OLV Vosselaar
De Bijbel is meer dan een boek! uitgelegd door Juul
Jarenlang hebben uitgevers dikke zwarte Bijbels uitgegeven. Misschien vinden sommigen de Bijbel daarom een oud en saai boek. Toch is de Bijbel veel meer dan zomaar een boek.Het is een boek dat de wereld heeft veranderd. Hoe? Mensen die de Bijbel gingen lezen veranderden. En als mensen veranderen, dan verandert de wereld om hen heen mee. Tegenwoordig kan je Bijbels kopen met kleurige en vrolijke omslagen, maar ook nog steeds in het deftige zwart.Het maakt niet uit hoe de buitenkant eruit ziet, maar het gaat om wat erin staat. Misschien denk je dat een Bijbel een mysterieus en moeilijk boek is, maar iedereen kan de Bijbel lezen. Toch is de bijbel geen gewoon boek, maar een hele wereld op zich. Als je de Bijbel leest, gaat de wereld van God voor je open. Je ontdekt in deze wereld wie God is, wat Hij van plan is met de wereld en wat deze God met jou te maken heeft.
Om de Bijbel goed te kunnen begrijpen moet je van te voren een aantal dingen weten: De Bijbel is eigenlijk niet één boek, maar een verzameling van een flink aantal boeken bij elkaar! Het woord ‘bijbel’, komt van het Griekse ‘ biblija ‘, wat ‘ boeken ‘ of ‘ bibliotheek ‘ betekent. De boeken zijn geschreven door verschillende soorten mensen, namelijk koningen, profeten, geleerden en hele gewone mensen. Het is het heilige boek van de christenen.
De Bijbel bestaat uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Het Oude Testament gaat over de schepping van het heelal, onze aarde en de mens. En over de relatie tussen God en het joodse volk in de periode voor Jezus geboren is.
Bv. Het verhaal van Mozes en de Tien Geboden: dit gaat over Mozes die zijn volk (de Israëlieten) uit Egypte hielp ontsnappen. Hij was de berg Sinaï opgegaan om met God te spreken. Op twee platte stenen schreef God de tien belangrijkste geboden, die voor alle mensen zijn bestemd. Deze stenen, de Stenen Tafelen, werden in een mooie kist bewaard. Deze kist heet 'De ark van het verbond'.
Een ander verhaal in het Oude Testament is dat van ‘De ark van Noach’, dat je ook in je Bijbel-App vindt als derde verhaaltje, kijk maar eens.
Het Nieuwe Testament is een verzameling verhalen en brieven, en bestaat ook uit verschillende boeken. De eerste vier boeken gaan over het leven van Jezus, dit zijn 4 evangeliën, die beginnen met de geboorte van Jezus, zijn genezingen en de dingen die Hij vertelde, zijn kruisiging en zijn verrijzenis. Het boek Handelingen van de apostelen komt daarna, het vertelt wat de apostelen hebben gedaan nadat Jezus hen heeft verlaten en hoe ze de christelijke kerk hebben opgestart. Daarna volgen een aantal brieven van de apostel Paulus die de hele wereld rond reisde om de verhalen van Jezus te vertellen.Het Nieuwe Testament eindigt met de Openbaring van Johannes, dit is eigenlijk een boek waarin de verhalen staan waarin God, via een soort van dromen, geheimen verteld.
De Bijbel staat vol wijze spreuken. Een bekende is: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet" Deze spreuk omvat eigenlijk al een groot deel van de Tien Geboden.
De Bijbel wordt door veel christenen als het woord van God gezien en daarom volgen ze ook wat er in de Bijbel staat, zoals de Tien Geboden.
Begrijp je de Bijbel nu (een beetje) beter? Anders misschien wél via deze video: https://youtu.be/LGzqudZgIAg .Ik hoop dat je nog vele verhalen zal lezen in de Bijbel, die dus ‘niet zomaar een boek’ is. Of misschien wil je oma of opa, peter of meter, papa of mama, broer of zus, … je wel voorlezen. Heb je geen Bijbel? Dan kan je er vast één lenen bij de bib.
Of je kan hier https://www.bibleforchildren.org/languages/dutch/stories.php verschillende verhalen bekijken/lezen met mooie prenten of luisteren, voor wie niet graag leest, op dit YouTube kanaal ‘De Bijbel voor kids’: https://m.youtube.com/channel/UCVbmevm8CSm_geeR9DPXGVA
Mijn favoriete verhaal is dat van de Ark van Noach, waar mijn voorouders mee mochten op de Ark…welk verhaal vind jij het mooist?
Groetjes, Juul
-------------------
De eerste gezinsviering van ons nieuwe werkjaar hebben we al samen gevierd, nu zijn we écht vertrokken, samen op weg naar de eerste communie.
Jullie hebben je werkboekje ‘Met Juul in de wolken’ opgehaald en kunnen, samen met jullie kind, op een leuke manier de voorbereiding voor de eerste communie aanvatten. We hopen dat u, als ouders, bereid bent mee te werken.
Het boekje voorziet 8 hoofdstukjes, waarvan zeven voor de eerste communie en één er na. We bieden aanvullend ook nog enkele extra themalesjes aan.
Om de 2 à 3 weken zal u een mailtje ontvangen met tips/aanvullingen om u te begeleiden bij het werken met het boekje/thema. We stellen het hoofdstuk of thema voor en geven steeds 6 suggesties om mee te werken. Dit zal steeds om een Kleurplaat, Link naar een Liedje ‘Lesje’, Activiteit (woordpuzzel, receptje, …), een Bezinningsmomentje (gebedje) en indien mogelijk een Bijbelverhaal (dat aansluit bij het lesje) gaan. Mogen wij aan de ouders vragen er op toe te kijken dat uw spruit zich enkel bezig houdt met het hoofdstuk vermeld in onze mail a.u.b.?
Hoofdstuk 1: Iedereen welkom:
- Iedereen is Welkom bij Jezus, de groten, de kleinen, de blinden (zoals Bartimeüs, waarvan we hoorden in het Evangelie gisteren), de zondaars, … iedereen dus! - Op pag. 3 van het werkboekje maken jullie kennis met Juul.Hij is ooit gedoopt maar nu is hij al groot, net als de eerste communicanten. Daarom gaan we nu, als communicant, zelf de stap naar Jezus zetten,we willen Hem zelf vertellen dat we Zijn vriend willen zijn. We gaan op reis naar onze eerste communie, we gaan op weg naar Jezus en iedereen mag mee!
- De kleurplaat (in bijlage) laat Juul zien met zijn vriendjes, iedereen is welkom.Deze kleurplaat mag je tijdens de viering afgeven of in de bus stoppen van het parochiesecretariaat wanneer je écht niet kan komen of nog niet klaar was. Zo kunnen we die in de kerk uithangen en hun weg mee volgen.
- De mensen die in Jezus geloven kunnen we herkennen aan een speciaal teken, het kruisteken. Tonen jullie aan hen hoe je een kruisteken maakt, zo leren zij dit ook.
Het kruisteken maak je door met je rechterhand je voorhoofd aan te raken (In de naam van de Vader) en daarna je hand recht naar beneden tot het midden van je borst te bewegen (de Zoon). Vervolgens raak je de linkerschouder aan (en de Heilige Geest) en daarna de rechterschouder (Amen). We maken dit teken in de naam van de Vader, die ons deze mooie wereld gaf, in de naam van de Zoon Jezus, naar wie wij toegaan, in de naam van de Heilige Geest, die er voor zorgt dat alle mensen vrienden worden van elkaar. We zeggen ‘Amen’, omdat we daarin willen geloven. ‘Amen’ betekent eigenlijk: het is zo. Hier kan je een filmpje kijken over het kruisteken: https://youtu.be/0hN5JeXFCP8
- En hier https://youtu.be/3HoKD7UF8ks vind je het liedje ‘Laat de kinderen tot mij komen’, want iedereen is welkom bij Jezus en niet in het minst de kinderen, dat lees je ook in het Bijbelverhaal (in de bijlage ‘Juul vertelt’).
We willen het allerbeste voor onze kinderen en geven hen daarom continu deze zorgen. We laten hen beloven bij de Eerste Communie om ‘vriend van Jezus’ te zijn, laten we deze goede voornemens ook waarmaken (met de hulp van ouders, grootouders, peetouders, …) door bij onze Vriend op bezoek te blijven komen, in Zijn huis, de Kerk, om te luisteren naar de verhalen over hoe we een goede vriend van Hem kunnen zijn en blijven.
- Als activiteit kan je op pag. 7 een foto kleven (voor meer info zie onderaan pag. 6) en de wolkjes versieren. - Op pag.10 vinden jullie tot slot nog een kort gebedje ‘Lieve Jezus’, als mooie afsluiter van dit hoofdstuk.
Onze suggesties bieden voldoende materiaal om elke week een kwartiertje samen te werken in het werkboekje (of zoals het u en uw gezin past). Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je de andere pagina’s van het boekje niet mag verkennen/lezen/invullen, het noemt niet voor niks ‘werkboekje’, dit kan uw zevenjarige eventueel ook zelfstandig.
Wanneer uw eerste communicant dan nog honger naar meer heeft dan het werkboekje of wij aanbieden, kan u eventueel (geheel vrijblijvend) de gratis de Bijbel-app voor Kinderen downloaden. Voor de geïnteresseerden zit er in bijlage meer info over deze App.
We wensen jullie alvast veel plezier samen op weg naar de Eerste Communie, namens de werkgroep EC OLV Vosselaar, Pater Marcel, Jozef, Chris, Naomi & Nick
De gratis Bijbelapp voor Kinderen is te vinden in de App Store (Apple), Google Play, Amazon, of direct via de website en is beschikbaar voor Apple, Android, smartphones en (Kindle-) tablets.
De Bijbel-app voor Kinderen is een geweldige ervaring, ontworpen om kinderen aan te moedigen om telkens weer opnieuw de app te gebruiken en bevat geanimeerde verhalen over Jezus Christus voor kinderen. Het is het begin van een levenslange liefde van Gods Woord.
• Makkelijke, kindvriendelijke navigatie ,• Kleurvolle afbeeldingen • Animaties geactiveerd door aanraking van het scherm • interactieve inhoud die de Bijbel tot leven brengt • Leuke feiten en activiteiten ontworpen om kinderen te helpen herinneren wat ze aan het leren zijn • Speciale uitdagingen waarmee de kinderen onderscheidingen kunnen verdienen
Verhaalstijl:
De verhalen zijn in een eigentijdse stijl en simpele bewoording geschreven. Een verhaal bevat meerdere pagina’s. De verhalen worden vanuit de auteur geschreven. In het verhaal wordt de moraal verwerkt. Bij elk verhaal zit een instrumentaal muziekje. Bij de illustraties zijn extra geluiden te horen. Een voorbeeld: als je op sommige dieren klikt maken ze geluid.
Leeftijdscategorie:
De verhaalstijl en het woordgebruik zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en om zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar. De extra toepassingen en verwerkingen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
Vertelde verhalen:
Oude Testament: 19 verhalen, Nieuwe Testament: 22 verhalen. De verhalen staan op chronologische volgorde, van Genesis t/m Openbaring. Bij elk verhaal staat een verwijzing naar de bijbehorende Bijbeltekst.
Illustraties:
De pagina op het scherm bestaat voor de helft uit tekst en voor de helft uit illustratie. Je kunt de tekst wegklikken/swipen, zodat de illustratie full screen is. Een verhaal bevat meerdere illustraties. De illustraties vullen het verhaal aan en bevatten grappige en bewegende elementen. Op sommige elementen van de illustratie kun je klikken zodat er iets gebeurt. Bijvoorbeeld: de bomen in het paradijs krijgen vruchten.
Verwerkingsmogelijkheden:
Bij de verhalen in de app zitten verschillende verwerkingsmogelijkheden. Deze staan beschreven onder het kopje ‘Uitvoering’ hieronder. De App is geschikt om samen met kinderen te gebruiken en de verhalen kunnen worden voorgelezen. De App kan thuis gebruikt worden.
Uitvoering:
De app begint met een startscherm van een landschap. Hierop staat een chronologisch overzicht van alle verhalen. Elk verhaal heeft een pictogram. Als je hierop klikt, kom je bij het verhaal.
Als je een verhaal gelezen hebt, krijg je een beloning. Per verhaal wordt de beloning bijgehouden tot een maximum van drie sterren (als je het verhaal tien keer gelezen hebt).
In de illustraties zitten denkwolkjes en diamanten verstopt. Denkwolkjes zijn vragen. De vragen zijn gericht op kennis of op de moraal van het verhaal. Het beantwoorden van vragen levert een beloning op. Met de beloningen kun je een bepaalde status halen, zoals boekenwurm of superboekenwurm, bibliothecaris of student.
De diamanten zijn bijbelparels, gekoppeld aan Bijbeltekst. De bijbelparels zijn onderverdeeld in thema’s, zoals Wapenrusting van God en Vruchten van de Geest. Door hierop te klikken kun je alle bijbelparels verzamelen. Bij elk verhaal zit ook een activiteit, zoals een digitale kleurplaat of een puzzel, aansluitend bij het verhaal.
Have fun !!!!
Alle kinderen die hun eerste communie doen, mogen bij Jezus mogen komen, maar ook alle andere kinderen en grote mensen zijn welkom bij Hem.
In het verhaal van: Jezus en de kinderen (Mc 10:13-16) lees je dat Jezus de vriend van ieder kind wil zijn.
Kom eens hier, Simon!’ roept zijn mama. ‘Je moet met me mee.’ Simon geeft zijn mama een hand en stapt met haar mee. Zijn kleine zusje Esther zit op mama’s heup. Als Simon omkijkt, ziet hij dat zijn vriendjes Nathan en Levi ook aan komen lopen, samen met hun mama’s. Er staat een hele hoop mensen op het marktplein in de stad. Mensen van het dorp, maar ook een heleboel mensen die Simon niet kent. Er zijn niet alleen mama’s, ook veel mannen. Jonge en oude mensen. Kijk daar, daar is zijn papa ook!
Die heeft zijn werk op het veld in de steek gelaten om die man te kunnen zien. Simon wil naar hem toelopen, maar zijn mama klemt zijn arm vast. ‘Hier blijven’, zegt ze streng, ‘Straks ben ik je nog kwijt. Ik wil je bij me hebben als we Jezus zien.’ Ja, waar is die Jezus nu? Met al die grote mensen om hem heen kan Simon niet ver kijken. Dan ziet hij Hem opeens.Een gewone, rustige man die tussen de mensen wandelt en met hen praat. Mensen stellen Hem vragen en Hij luistert en antwoordt. Soms glimlacht Hij. Dan wandelt Hij weer verder. Simon stoot Nathan en Levi aan en wijst. Nu komt Jezus hun kant op. Simons mama zet een stap naar voren en trekt Simon mee. Voor Jezus uit lopen een paar mannen met ernstige gezichten.
Ze horen bij Hem: het zijn Zijn leerlingen. Ze wapperen met hun handen naar de vrouwen en de kinderen alsof ze vliegen zijn. ‘Jezus heeft geen tijd voor jullie ‘, zeggen ze. ‘Ga maar naar huis. Hij praat over belangrijke dingen met geleerde mensen. Met kinderen kan Hij zich toch niet bezig houden!’ De mama’s blijven staan met boze gezichten. Dan staat Jezus opeens vlak voor hen.‘Wat doen jullie toch?’ vraagt Hij aan de mannen die bij Hem horen. ‘We sturen die kinderen weg’, antwoorden ze. ‘Er zijn hier nog zoveel andere mensen die met Jou willen spreken.‘Mensen die belangrijker zijn, hoor je hen denken. ‘Die moeten dan maar even wachten’, zegt Jezus beslist. ‘Ik wil in elk geval de kinderen zien. Van hen kunnen we nog heel wat leren! Alleen wie zijn hart opent als een kind, kan echt bij God horen.’
Hij gaat midden tussen de vrouwen en kinderen staan.Hij steekt zijn armen uit naar de kleine Esther en zet haar op Zijn schouders.Jezus gaat van de ene mama naar de andere.Hij praat tegen de kinderen, aait hen even over het hoofd en zegent hen.Ook bij Simon doet Hij dat. ‘Hoe heet je?’ vraagt Hij. ‘Simon! ‘ zegt Simon. Jezus lacht.‘Mijn beste vriend heet ook Simon’, zegt Hij. Simon knikt. Vreemd is dat, op dit moment wil hij niets liever dan de vriend van Jezus zijn. Het moet fantastisch zijn om bij Hem te horen.Zijn mama neemt Esther weer van Jezus over en glimlacht