DE KAARSEN GEZEGEND TE LICHTAART
Kaarsjes branden is van alle tijden. Men ontsteekt ze om diverse redenen. Thuis of bij feestjes zijn het vaak echte sfeermakers. Maar ze worden ook vaak ontstoken bij een foto van een overledene of gewoon om in gedachten iemand nabij te zijn. In de kerk hebben ze een grote symbolische waarde, denk maar aan de paaskaars en de doopkaars. Zoals in vele kerken is er ook in Lichtaart een mooie plaats voorzien om een kaars te branden . De kaarsenhouder is opgesteld bij het tabernakel en onze Lieve Vrouw. Tijdens de eucharistie van 6 februari, de zondag na Maria Lichtmis, waren alle devotiekaarsjes en noveenkaarsen sfeervol uitgestald en heeft de priester ze gezegend met volgend gebed :
God, Gij zijt de bron en het begin van alle licht.
Als Gij spreekt, dan wijkt het duister voor de dag, dan wordt het leven helder.
Wij vragen U : Zegen deze kaarsen en verhoor het gebed van deze gemeenschap.
Mogen zij licht en warmte brengen in de gezinnen die ze bewaren.
Mogen zij ons eraan herinneren bij dagen van vreugde en verdriet,
dat Gij het zijt die voor ons zorgt en ons eens zult brengen naar de plaats
waar licht en vreugde blijven tot in eeuwigheid.
We kunnen nu dus een gezegend kaarsje of noveenkaars , met de afbeelding van Onze Lieve Vrouw, ontsteken en zo onze vragen, ons verdriet of onze dankbaarheid bij haar brengen en bij de Heer.
Een devotiekaarsje kost 0,50 euro en een noveenkaars 5euro. Je kan ook de kaars aankopen om mee naar huis te nemen om ze daar te branden.
Chris Franquet