Doopsel van baby's, peuters en kleuters | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas en Temse

Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas en Temse

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Over ons
      Onze naam en ons logoPastores en secretariatenBeleidsorganenOnze kerken en parochiecentra
      Wat we te bieden hebben
      KalenderEucharistie, gebed, devotieDe zeven sacramenten (doopsel, vormsel, huwelijk...)UitvaartenZorg voor mensenEen Vlaamse meester op zijn plek
      Blijf op de hoogte Onze privacy-verklaring Voor medewerkers
      Informatie voor medewerkersGa naar onze administratieve website
      Onze partners
      Jokri WaaslandDekenaat Sint-NiklaasBisdom Gent

Doopsel van baby's, peuters en kleuters

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 12 augustus 2015 - 15:02
Afdrukken

Ben je, misschien voor ’t eerst, papa of mama geworden. Van harte proficiat! We hopen dat je ervan kunt genieten. Een kind is immers een wonder: je hebt je er lang op voorbereid, een naam gezocht, een kamer ingericht, kleertjes gekocht, maar op de dag van de geboorte leek de wereld even stil te staan. Wetend dat dit kleine mensje jou nodig heeft om op te groeien. Of is je zoon of dochter ondertussen al wat opgegroeid en je krijgt het gevoel: de opvoeding van ons kind kunnen wij – als gezin – niet alleen, wij willen daarbij gedragen worden.  Dan kun jij bij ons terecht om je kindje door het doopsel in de geloofsgemeenschap te laten opnemen.

Waarom je kindje laten dopen?

Door je kindje te laten dopen, laat je het thuiskomen in een gemeenschap van gelovige mensen en druk je uit dat je het belangrijk vindt dat het opgroeit in een gelovig midden. Een geloofsgemeenschap is een groep mensen die erin geloven dat het leven van Jezus van Nazareth nog steeds mensen helpt. Zij proberen – met vallen en opstaan, met lukken en mislukken – te doen zoals Hij deed. En zij geloven dat God daarbij helpt in het gewone, maar juist zo bijzondere, van alledag. In het sacrament van de doop zegt God immers: „Ja, jij mag op Mij rekenen, bij Mij mag jij je geborgen weten.” Die geborgenheid van God is allereerst te ervaren in de zorg van mensen om elkaar.

Het doopsel vormt een drieluik met het vormsel en de eerste communie. Door te kiezen voor het doopsel zet je je kindje dus ook op weg om, stap voor stap, verder te groeien in die verbondenheid met God en met de geloofsgmeenschap. Daarin moet elke mens natuurlijk z'n eigen weg zoeken, want we zijn allemaal verschillend.

In dit korte filmpje getuigen twee jonge ouders over wat hun keuze om hun kindje te laten dopen voor hen betekent.

(Lees verder onder het filmpje)

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Gelukkig sta je er dus niet alleen voor in de (geloofs-)opvoeding van je kind, want je mag rekenen op de gemeenschap. Je zal echter ook een meter en peter kiezen voor je kindje - of twee meters of twee peters, want dat mag zeker ook, hoor. Uiteraard zullen zij een voorname rol spelen in het leven van je kind. Voor de Kerk zijn meter en peter bovendien geloofsgetuigen, namens de kerkgemeenschap. Daarom tekenen zij aan het einde van de doopselviering het doopregister. Dat betekent dat meter en peter dus zelf ook gedoopt en gevormd moeten zijn, en daardoor lid zijn van de kerkgemeenschap. Heb je daarover vragen, dan kunnen die zeker aan bod komen in het contact met de doopcatechisten.

Ook nog even dit... Almaar vaker komt het voor dat ouders overwegen hun kindje te laten dopen door medewerkers van een rituelenbureau of in gemeenschappen waarmee de katholieke Kerk in België geen overeenkomst van wederzijdse dooperkenning heeft afgesloten. Die keuze kan gevolgen hebben voor wanneer het kind later zijn of haar eerste communie wilt doen. Indien je dat zelf ook zou overwegen, dan raden we je aan om dit uittreksel uit de verklaring van de Vlaamse bisschoppen omtrent de volledige opname van een kind in de volledige gemeenschap met de katholieke kerk eens te lezen.

Hoe werken wij?

Een eerste contact

Wanneer je je kindje hebt aangemeld voor het doopsel - hoe je dat doet, verneem je verderop - krijg je een automatische bevestiging. Later zal een medewerker van de parochie met jou contact opnemen om verder af te spreken.

Gezamenlijke voorbereiding

Enkele weken voor het doopsel brengen we de ouders van de kindjes die gedoopt worden in dezelfde viering samen voor een info- en catechesemoment. Zo leren we elkaar kennen tijdens een gesprek over alles wat met het doopsel te maken heeft. Dat gesprek verloopt in alle openheid. Daarna bereiden we samen de doopselviering voor, met ruimte voor inbreng van elk gezin:

  • De geloofsgemeenschappen Sint-Niklaas centrum (doopkerken Sint-Nicolaas en Onze-Lieve-Vrouw Bijstand) en Sint-Jozef Tereken organiseren maandelijks samen een voorbereidingsmoment in de dekenij op een maandagavond.
     
  • Ook voor de doopkerken Sint-Catharina (Sinaai), Sint-Job (Puivelde) en Sint-Andreas & Sint-Ghislenus (Belsele) is de doopselvoorbereiding gezamenlijk, op de eerste donderdag van de maand die voorafgaat aan het doopsel, om 20 uur. 
     
  • Voor de doopkerk Pastoor van Arskerk (Watermolenwijk) vindt de voorbereiding twee weken voor de doopviering plaats in Ons Heem (Watermolenstraat). De catechisten nemen contact op om een moment af te spreken.
     
  • In Nieuwkerken (doopkerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Bos) vindt de voorbereiding plaats op een donderdagavond om 20 uur ten huize van een catechist.

In het overzicht met doopdata verderop vind je ook een overzicht van de concrete data van de voorbereidingsmomenten.

Gezamenlijke doopviering

Het toedienen van het doopsel gebeurt in een gemeenschappelijke doopviering: een gebedsviering die helemaal in het teken staat van het doopsel en opgebouwd is rond alle symbolen die daarbij horen.

Dat we niet ervoor kiezen om individuele doopsel toe te dienen, heeft zeker te maken met de werkbaarheid. Tegelijk is het ook een positieve keuze waarmee we precies willen uitdrukken dat je kindje wordt opgenomen in een gemeenschap die breder is dan de familie.

In de lokale geloofsgemeenschap Sint-Niklaas centrum wordt om die reden soms ook tijdens de reguliere gemeenschapsviering op zondag gedoopt. Het kan een bewuste keuze zijn om je kindje op die manier te laten dopen te midden van de vierende geloofsgemeenschap. Wanneer je daarvoor wil kiezen, kun je ook in de andere geloofsgemeenschappen binnen onze parochie daarnaar vragen.

Lichtmis

Omstreeks Lichtmis nodigen we de gezinnen die het voorbije jaar een kindje lieten dopen uit voor een moment van kinderzegen. Vaak is dat moment gekoppeld aan het ophalen van een doopaandenken dat bij het doopsel van je kindje een plaatsje kreeg in de kerk. In elke lokale geloofsgemeenschap verloopt dat moment van kinderzegen een beetje anders. De catechisten zullen je daarover tijdig meer concrete informatie bezorgen.

Je kindje aanmelden voor het doopsel

Vind je het de moeite waard om je kindje door het doopsel in de Kerk te laten opnemen?
Dan vragen we je om volgende drie stappen te doorlopen.
 

Stap 1: zoek een geschikte datum

Hier vind je een overzicht van de doopdata van 2025.

​Opgelet: wij wijken in de regel niet af van de vooropgestelde data. Indien je echter, vanwege bijzondere omstandigheden, toch een vraag zou hebben om te mogen afwijken van deze doopvieringen, dan vul je het digitale formulier hieronder (stap 3) niet in, maar neem je rechtstreeks contact op met de verantwoordelijke om dit te bespreken.

Stap 2: kijk na of er nog wel plaats is

​Om het werkbaar te houden beperken we het aantal doopkindjes per doopselviering. Kijk dus eerst eens na voor hoeveel doopkindjes we nog plaats hebben in de viering die je voorkeur geniet. Indien de viering van je keuze al volzet is, moet je teruggrijpen naar het overzicht om een andere viering uit te kiezen.

In de kolom 'OPEN PLAATSEN' zie je hoeveel dopelingen we momenteel nog voor elke doopselviering kunnen toelaten.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Stap 3: meld je aan via het digitale formulier

Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je je kindje(s) nu aanmelden met behulp van het digitale formulier. Wanneer je het formulier invult, zal je op het einde gevraagd worden om enkele privacy-vragen te beantwoorden. De volledige privacyverklaring kun je hier nalezen. Vergeet ook helemaal op het einde niet op de knop 'Verder gaan' te klikken en dan even te wachten tot je een bevestiging te zien krijgt alvorens het formulier te sluiten.
 


Knop formulier

Klik hier

 


Opgelet: doopselvieringen uit het overzicht waarvoor intussen het maximaal aantal dopelingen werd bereikt, verschijnen niet meer in de keuzelijst van het digitale formulier. Kijk dus eerst na of er nog plaats is in de viering die je voorkeur geniet (zie stap 2).

 

Nog vragen?

Heb je nog vragen of is er een probleem bij het aanmelden?
Neem gerust contact met ons op!

1. Sint-Niklaas centrum: Christof Bouweraerts
2. Sint-Jozef Tereken: Lieve Van Driessen
3. Sint-Niklaas West (Belsele, Sinaai, Puivelde, Watermolenwijk): Krisje Polfliet
4. Nieuwkerken: An Nys

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas en Temse

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook