Het doopsel vormt een drieluik met het vormsel en de eerste communie. Door je kindje te laten dopen, laat je het thuiskomen in een gemeenschap van gelovige mensen en druk je uit dat je het belangrijk vindt dat het opgroeit in een gelovig midden. Om je kindje(s) aan te melden voor het doopsel vragen we je volgende drie stappen te doorlopen.
Stap 1: zoek een geschikte datum in de folder
Lees rustig de folder door, dan weet je hoe we werken en wat we verwachten. Je kunt er ook terugvinden op welke momenten en in welke kerken wij doopselvieringen aanbieden. Kijk misschien ook al even naar de aandachtspuntjes onderaan deze pagina.
-
Info over doopsels in Belsele, Pastoor van Ars, Puivelde en Sinaai: folder 2023
-
Info over doopsels in de stad Sint-Niklaas en Nieuwkerken: folder 2023
Enkele aandachtspuntjes:
Wij wijken in de regel niet af van de vooropgestelde data uit de folder. Indien je echter, vanwege bijzondere omstandigheden, toch een vraag zou hebben om te mogen afwijken van deze doopvieringen, dan vul je het digitale formulier hieronder (stap 3) niet in, maar neem je rechtstreeks contact op met de verantwoordelijke om dit te bespreken. Contactgegevens vind je eveneens in de folders.
Voor de Kerk zijn meter en peter allereerst geloofsgetuigen, namens de kerkgemeenschap. Dat betekent dat zij dus zelf ook gedoopt en gevormd moeten zijn, en daardoor lid zijn van de kerkgemeenschap. Heb je hierover vragen, dan kunnen die zeker aan bod komen in het contact met de doopcatechisten.
- Doopsel door een rituelenbureau:
Almaar vaker komt het voor dat ouders overwegen hun kindje te laten dopen door medewerkers van een rituelenbureau of in gemeenschappen waarmee de katholieke Kerk in België geen overeenkomst van wederzijdse dooperkenning heeft afgesloten. Die keuze kan gevolgen hebben voor wanneer het kind later zijn of haar eerste communie wilt doen. Indien je dit zelf ook zou overwegen, dan raden we je aan om dit uittreksel uit de verklaring van de Vlaamse bisschoppen omtrent de volledige opname van een kind in de volledige gemeenschap met de katholieke kerk eens te lezen.