Wat is het Vormsel
Het vormsel, of in de volksmond de plechtige communie, is de laatste stap van de inleiding in de katholieke kerk. Het doopsel en de eerste communie waren de eerste twee. Na het vormsel ben je volwaardig lid van de kerk.
Het vormsel is een sacrament. Dat is een heilig moment voor de kerk, waarop we geloven dat God heel dicht bij is. Het is vanzelfsprekend dat daarom ook niet zomaar iedereen een vormsel kan toedienen. Het is zelfs zo dat eigenlijk het vormsel door de bisschop moet gebeuren. Omdat de bisschop het hiervoor te druk heeft en in de periode van de vormsels niet in elke parochie kan langskomen, duidt hij een aantal vormheren aan die elk een regio voor hun rekening nemen. Zij komen als plaatsvervanger van de bisschop de kinderen vormen.
De vormselviering is een volledige eucharistieviering, maar het vormsel zelf duurt eigenlijk maar 1 minuut per persoon. Eerst is er een gezamelijke handoplegging waarbij de vormheer alle vormelingen in de kerk tegelijk zegent. Daarna neemt hij een schaal met ‘chrisma’, een mengsel van olijfolie en balsem dat op de donderdag voor Pasen door de bisschop gezegend wordt. De vormelingen komen dan één voor één naar voor tot bij de vormheer, samen met de ouders of de meter en peter. Deze leggen elk een hand op de schouder van de vormeling om te tonen dat ze hem of haar willen steunen. Nadat de vormeling vraagt om gevormd te worden, zal hij of zij gezalfd worden met het chrisma. De vormheer spreekt hierbij de woorden: “Ontvang het zegel van de Heilige Geest, de Gave Gods.”
Inschrijven
We willen graag alle kinderen die in het schooljaar 2024-2025 in het zesde leerjaar zitten uitnodigen om deel te nemen aan het vormsel in 2025. Het vormsel is een christelijk sacrament, een moment waarop je je geloof in God bevestigt, net zoals je ouders dit voor jou deden toen je gedoopt werd. Nu ben je oud genoeg om hier zelf voor te kiezen.
Omdat het vormsel iets is dat wel wat voorbereiding vraagt, hebben we een aantal activiteiten voorzien doorheen het jaar. Tijdens deze activiteiten ontdekken we beetje bij beetje wat het betekent om deel uit te maken van de Kerk. We zullen samen vieren, samen op stap gaan, luisteren naar verhalen en op zoek gaan naar de betekenis van het christelijke geloof.
Wie denkt in aanmerking te komen en op 1 oktober nog geen brief heeft ontvangen neemt best contact op met
de verantwoordelijke voor de vormselcatechese van de Pastorale Eenheid:
- Carla Cools, Ham 33, 2430 Eindhout-Laakdal, tel. 014 86 64 74
of met de plaatselijke verantwoordelijken voor de catechese:
- Eindhout: Mieke Cools, 0476/36 67 41
- Groot-Vorst: Christof Tubeeckx, 013/29 49 34
- Klein-Vorst: bruno-vervoort@hotmail.com
- Veerle: Maria Simkens, 014/84 14 51
Veelgestelde vragen
Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor het vormsel?
Er zijn maar 2 voorwaarden:
1) Gedoopt zijn in de katholieke kerk
2) Minstens in het 6e leerjaar zitten
Hierop zijn 2 uitzonderingen:
1) Als je kind in het 5e leerjaar zit maar volgend jaar al naar het middelbaar gaat.
2) Als je kind in het 5e leerjaar zit en samen gevormd wil worden met een broer of zus in het 6e leerjaar.
In welke parochie moet mijn kind catechese volgen?
Dat mag je zelf kiezen. Je bent niet gebonden aan de parochie waar je woont of naar school gaat.
Is mijn kind verzekerd voor alle catecheseactiviteiten?
Ja, iedereen is verzekerd.
Is aanwezigheid op de catechese verplicht?
De catechese is sterk aanbevolen voor een goede voorbereiding op het vormsel. De vieringen zijn verplicht. Verwittig steeds de verantwoordelijke catechist van jouw parochie als je afwezig zal zijn.
Kan ik als ouder meehelpen met de catechese van mijn kind?
Dat kan zeker! Geef een seintje aan de pastor en zij zal verder contact met je opnemen.
Wie mogen de vormeling tijdens het vormsel mee naar voor begeleiden?
Vaak zijn dit de ouders, maar dat hoeft niet altijd. Het kunnen ook meter en peter zijn, grootouders, broers of zussen. De vormeling mag eigenlijk zelf twee personen kiezen die hij/zij belangrijk vindt om dat moment samen mee te delen. De enige regel is dat deze personen zelf gevormd moeten zijn.
Hou er wel rekening mee dat in sommige parochies enkel voor deze begeleiders plaatsen gereserveerd kunnen worden en niet voor de rest van de familie. Vraag voor de zekerheid meer uitleg aan de verantwoordelijke catechist van jouw parochie.
Communiejaar 2024-2025
Digitale ouderavond:
donderdag 12 september om 20.00 uur
Communiebeurs:
woensdag 18 september tussen 17.00 en 20.00 uur in de pastorijtuin in Klein-Vorst (bij regenweer in de kerk)
Data vormselvieringen 2025 Meerhout-Laakdal
Zaterdag 24 mei:
- 09.30 u. Vormselviering in Meerhout Sint-Trudo voor de parochies OLV-Gestel, Sint-Bavo Zittaart, Sint-Jozef Berg en Sint-Trudo Meerhout
- 11.00 u. Vormselviering in Klein-Vorst Sint-Niklaas voor de parochies Sint-Gertrudis Groot-Vorst en Sint-Niklaas Klein-Vorst
- 13.00 u. Vormselviering in Klein-Vorst Sint-Niklaas voor de parochies van Sint-Lambertus Eindhout, Veerle Centrum en Veerle-Heide
Nieuwsbrief Vormsel 2025 Meerhout-Laakdal.pdf
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.