Ouderavond vormelingen
Op dinsdag 5 maart werden de ouders van de 35 vormelingen van dit jaar uitgenodigd naar LDC Den Tap om samen te zitten rond de zin van het vormsel en het leven als christen. Een grote groep ouders kwam opdagen. Ook de 7 catechisten waren er en priester Bart. Diaken Geert Vervaecke was de spreker. Hij is afkomstig uit Roeselare, is vader van 5 kinderen en opa van 7 kleinkinderen en naast zijn werk op de parochies is hij medewerker bij CCV Brugge, de vormingsdienst van het bisdom. Hij is al 20 jaar diaken. Via een power point nam hij ons mee in zijn verhaal.
Gelovig leven
Leven als een christen heb je voor niks nodig, stelde hij bij het begin. Maar wat kan de meerwaarde dan zijn? Wat is geloven, wat is kerk zijn? Gelovigen willen samenkomen rond de bijbel en bijbelse teksten die ons zo Jezus leren kennen. Die teksten zijn vaak niet zo eenvoudig en vragen studie of toelichting. Ook bidden is een van de fundamenten. Het is meer dan een Onzevader en Weesgegroet, het is stil worden, reflecteren, je openstellen voor het mysterie God, je zorgen delen met Hem en omgekeerd ook kracht krijgen daardoor. Door zo te leven krijg je wijsheid, moed en een hoopvol perspectief dat er meer is dan dit leven. De opdracht van de kerk nu is eenvoud beoefenen, ingaan tegen veel uiterlijk vertoon. Vriendschap, medemenselijkheid is heel belangrijk en zorgend zijn voor de medemens. Als gelovige neem je ook een engagement op. Je streeft geen rijkdom na maar je ziet in dat het materiële enkel een instrument is in het leven. Je ziet in dat kennis een zoektocht blijft een leven lang. Je streeft geen macht na maar je probeert je talenten dienstbaar in te zetten.
Vormelingen
Jongeren vandaag leven in een drukke wereld met veel uitdagingen. Het is belangrijk dat ze leven met alle zintuigen open en los kunnen komen van de engte van ‘het schermpje’. Ze zouden respect moeten krijgen voor alle leven en velen van hen zijn bekommerd om bijvoorbeeld het klimaat, de natuur. Kunnen ze grenzen aanvaarden en terzelfdertijd ook flexibel zijn? Kunnen ze openheid opbrengen voor anderen en hun anderszijn? Kweken ze ruggengraat om frustraties aan te kunnen? Leren ze zich verzetten tegen alles wat ‘ontmenselijkt’? In hun leefwereld is dat pesten van anderen. Hebben ze voldoende kritische zin want sociale media overspoelen hen met nieuws, met meningen maar wat is waardevol? Beseffen ze dat niet enkel wat ‘nuttig‘ is waardevol is maar dat vooral menselijkheid een leven, een maatschappij rijker maakt. Ouders kunnen dat voorleven.
Samen is belangrijk
Net zoals scholen en ouders best samenwerken aan een opvoedingsproject, is het goed als ouders interesse tonen in wat catechisten aanbrengen. Willen ze ook meekomen naar vieringen? Wordt er thuis toch niet lacherig gedaan over geloven? Het vormsel heeft pas waarde als het mee ‘gedragen’ wordt door ouders, peters en meters.
Na de uiteenzetting werd nog wat nagepraat. Het vormsel in onze parochies vindt plaats op zondag 21 april om 10 u in de kerk O.L. Vrouwtenhemelopneming te Ruiselede.