Parochieblad: Editie 10 februari 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Valentijn
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 10 februari 2021

Laatste aanpassing op maandag 8 februari 2021 - 10:14
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie "misvieringen" elders op deze website

 

Vieringen op aswoensdag

B-32373475074_2b599c8a0f_o.jpg

Aswoensdag

Midden in de krokusvakantie op woensdag 17 februari beginnen we de veertigdagentijd. Mocht het een zinvolle tijd worden op weg naar Pasen! Open kerken met een aangepaste aankleding, persoonlijk gebed of samen bidden in het gezin en de eucharistieviering op zondag volgen via tv, internet of radio kunnen helpen om er ‘een tijd van meer focus op het bidden’ van te maken.

Broederlijk Delen daagt ons uit om onze solidariteit met de minderbedeelden tastbaar te maken. Zo kan het ook ‘een tijd van grotere liefde tot de naaste’ worden. Om de start van de veertigdagentijd kracht bij te zetten benutten we de kans die we krijgen om met maximum 15 mensen samen te komen in de kerk.

Op Aswoensdag zal er gelegenheid zijn om een viering bij te wonen in de kerk O.L.V.-Tenhemelopneming en je te laten tekenen met een askruisje (met een wattenstaafje). Om 10.30 u. zal er een woord- en gebedsviering zijn en om 17.30 u. een eucharistieviering. Wie bij één van deze vieringen er graag bij is, vragen we zich te willen inschrijven bij Gerda Meulebrouck. We wensen jullie alvast goede moed om in de veertigdagentijd een nieuw begin uit te proberen!
Pr Bart

10.30 u gebedsdienst
of
17.30 u eucharistieviering

Voor deze dienst of viering inschrijven via:
gerda.meulebrouck@scarlet.be
GSM 0484 74 35 98

 

André, vrijwilliger

B-20210114_153617.jpg

André


Zonder vrijwilligers zou de maatschappij er anders uitzien.
Een vrijwilliger is iemand die bijspringt waar er geen personeel voldoende is. Hij doet dat onbezoldigd, uit vrije wil. Wat de vrijwilliger doet is onbetaalbaar, anderzijds krijgt hij er toch heel veel voor terug: sociaal contact, dankbaarheid, zinvolle tijdsbesteding.
In de Coronatijd zijn er vrijwilligers die verloren liepen en lopen omdat ze die contacten moeten missen. André, 68 jaar, is op vele fronten vrijwilliger.
Het verhaal van André als vrijwilliger kunt u lezen in editie nr. 6 van het parochieblad dat woensdag of donderdag uw de brievenbus viel
Anne Marie

 

Zegeningen

F1250d06.jpg

Diaken Danny Vandenbroucke

Ook in deze corona-tijden is er veel vraag naar zegeningen. De zegening van kaarsen, van een scapulier of ander sieraad, van een huisdier of wagen, van landerijen of woningen, … In de joods-christelijke traditie verwijzen zegeningen steeds naar het Verbond van God met de mensen. God is de ‘Gezegende’, de ‘Heilige’. Alle heil komt van Hem. God wil leven in verbondenheid met ons en waar Hij bij ons aanwezig komt, krijgen wij deel aan zijn heil en zegen! De zegeningen zijn door de Kerk ingesteld om bepaalde kerkelijke taken, levensstaten, voorwerpen en allerlei levensomstandigheden te heiligen.

De huiszegen

F1250e06.jpg

Huiszegen

De vraag voor een huiszegen is een veel voorkomend verlangen van mensen. Zowel jonge mensen die een (nieuwe) woning betrekken of iets ouderen die verhuizen naar een andere woonplaats, verzoeken de kerk om een uitdrukkelijke zegening van de woning. Het is in sommige streken een traditie om in de dagen rond het feest van de Openbaring (Driekoningen) een (soms hernieuwde) huiszegen te laten doen. Aan deze traditie is dan meestal een aandenken verbonden die de bewoners (na de zegening) ontvangen, namelijk een document met deze vermelding: 20C + M + B21. Je merkt erin (begin- en eindcijfers samenvoegend) het jaartal 2021; verder staan de letters C, M en B voor ‘Caspar, Melchior en Balthasar’ (de Driekoningen) maar ook voor ‘Christus Mansionem Benedicat’ wat betekent ‘Christus zegene dit huis’. Huiszegens worden in onze streek (op onze parochies) echter het hele jaar door gevraagd en ingepland.
In een kort gebedsmoment voorziet de priester of de diaken dan een passend ritueel in de woning: met gebeden, Bijbeltekst, enkele voorbeden, een psalmgebed, het Onze Vader, het eigenlijke zegengebed en de rondgang doorheen (bepaalde of alle) vertrekken van de woning, … wordt Gods milde zegen afgesmeekt voor hen die het huis zullen bewonen en voor hen die er zullen in- en uitgaan.

Een fragment uit het zegeningsgebed luidt als volgt:

“Ik zegen dit huis, dat het je meer zou mogen bieden dan enkel onderdak; ik zegen dit huis dat er veel gelachen mag worden en weinig geweend; ik zegen dit huis dat het koelte mag bieden wanneer je verhit bent en warmte wanneer je het koud hebt; ik zegen dit huis dat het je tot kalmte mag brengen wanneer je opgejaagd bent en tot rust wanneer je uitgeput bent; ik zegen dit huis dat het niet door water geteisterd of door vuur verwoest zou worden maar dat het water erin alleen maar verkwikkend en het vuur erin alleen maar verwarmend mag zijn; ….. ik zegen dit huis dat het nog lang een warme ‘thuis’ mag bieden voor al zijn bewoners!”.
In elk zegeningsritueel staat verder ook het ‘danken’ centraal. Elk ‘danken’ impliceert een ‘gedenken’ van Gods weldaden aan de mensen. Wie dankt, zal tegelijkertijd ook smeken en vragen dat God ook in de toekomst reddend en bevrijdend aanwezig mag zijn.

Elkaar zegenen

F1250c06.jpg

Zegeningen

Laten wij als gelovigen, vooral in deze bijzondere tijden, vooral elkaar een zegen zijn! Laten wij proberen waar te maken wat in de eerste brief van Petrus wordt gevraagd: “Zegen elkaar, opdat u ook zelf zegen ontvangt, want daartoe bent u geroepen” (1 Petrus 3, 9b).

Diaken Danny Vandenbroucke

 

 

De kracht van dankbaarheid

foto Valentijn lampjes.jpg

Lampjes Valentijn

Dankbaarheid kan een ‘mentale hefboom’ zijn in deze tijd waarin veel mensen het lastig hebben. Het kan helpen om onze aandacht te verleggen van de beperkingen naar de mogelijkheden die we wél degelijk hebben… Je moet alleen de kansen zien. Dankbaarheid brengt mensen in een positieve flow. Helaas zijn het vaak de heel erg ontmoedigden die een forum krijgen zoals een demonstrante in Brussel die eind januari door het VRT journaal in beeld gebracht werd en die zei: “Iedereen mist alles!” Zo wordt voeding gegeven aan een negatieve sfeer van misnoegdheid en ‘tekort-denken’. Er zijn ook mensen die de kunst verstaan om dankbaar en tevreden te zijn met wat ze wél hebben, ook al loopt niet alles naar wens. Gelukkig krijgt positiviteit ook wel bij momenten een forum in de media zoals bij de inauguratie van president Biden waar Amanda Gorman voor de ganse wereld declameerde: “Er is altijd licht. Alleen als je de moed hebt het te zien. Er is altijd licht. Alleen als je de moed hebt het te zijn.”: een geschikte quote voor een porseleinen Valentijn lampje, dacht ik meteen, want dit gaat over positiviteit die een vorm van geluk en liefde is.

Dankbaarheid is een geschenk aan jezelf en bijgevolg ook aan de ander. Het is een cadeau dat niet zomaar uit de lucht valt, je moet er twee dingen voor doen: het positieve opmerken en er actief toe bijdragen.
Filiep Vandenberghe

 

Femma - nieuws

Logo Femma.jpg

Femma

Hallo, hier zijn we terug!!!
Jammer maar nog altijd mogen er geen activiteiten doorgaan!!!

Helaas… het lachen is ons vergaan… want lachworkshop van 12 februari kan ook nog niet doorgaan.
Maar wie laatst lacht, best lacht…
Dit wordt zeker nog herhaald.

Het naaien zal ook niet kunnen doorgaan… naaimachines nog wat laten rusten, om dan met volle moed er terug in te vliegen om mooie creaties te maken!!!

Danslessen in maart zullen verplaatst worden naar het najaar.
Hopelijk kunnen de beentjes dan terug gestrekt worden!!!
Het is nu een jaar geleden van onze eerste dansles… de volgende lessen zullen we vleugels hebben om terug danspasjes aan te leren.

We hopen van harte, dat we jullie zo vlug mogelijk terug zien (na vaccinatie).
Het Femma bestuur

 

Lief en leed
Naar de overkant

Overlijden van de heer Hubert Rogge: zie hier op deze website.

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook