Zonnebloemmobiel
Een kruiwagen, een paar vrijwilligers, gekweekte zonnebloemplantjes… meer is niet nodig om mensen een kadootje te geven. Curando, Den Tap, wil naast dagcentrum zijn, ook buurtmensen verbinden. Vandaar dit leuke initiatief. Jan, Vera, Jean-Pierre, Romain en Patricia belden aan deuren en wie thuis was, kreeg een zonnebloem met de vraag om die aan hek of voordeur te posteren en soigneren als signaal. Het levert ook al een leuke babbel op met dorpsgenoten. Er wordt wat nieuws uitgewisseld of eens gelachen of bezorgdheid uitgesproken over iemand die ziek is. In al de haast van deze tijd raken die spontane contacten soms wat ondergesneeuwd.
Inmiddels heeft Den Tap ook een prachtig terras met nieuw meubilair en een zonnezeil. De moeite om eens een koffie te gaan drinken. De vensterbanken kregen dankzij de groene vingers van Jan Listhaeghe ook bloemen op de vensterbank en een vierkante meter tuinplantjes. De moeite om er eens te gaan genieten van een koffie of ander drankje en een babbel.
Gerda M.
Een mooi leven
Een bekende figuur, zuster Christiane Wyckstandt, beter gekend als zuster Hilde, is overleden. Ze werd 86 jaar.
Handig als ze was, volgde ze in de naaischool een opleiding als naaister. Dit beroep oefende ze thuis jaren uit en naaide allerlei kleding voor mensen van Ruiselede, zelfs jonge trouwers konden terecht bij haar voor een trouwjurk. Na haar intrede in het klooster kwam die kwaliteit ook ten goede in de kloostergemeenschap.
Ze was graag gezien door haar medezusters, ze had een zacht karakter, was minzaam als mens, goedlachs ook zonder veel op de voorgrond te komen en met haar mooie zangstem hielp ze ook mee de liturgie verzorgen. Ze stak een handje toe in de keuken en deed heel wat huishoudelijk werk.
Ook in Sancta Maria was de zuster goed bekend. Jarenlang stond ze in voor het toezicht in de refter bij de leerlingen en hielp ook mee in het internaat. Ze was er zeer dienstbaar.
Zuster Christiane woonde ook heel wat jaren in zustergemeenschap ‘De Schakel’ in de Knotwilgenstraat waar ze instond voor het huishouden. Vijf jaar geleden keerde ze om gezondheidsredenen weer naar het moederklooster waar ze opgenomen werd op de zorgafdeling. De laatste weken ging haar gezondheidstoestand fel achteruit en is ze op vrijdag 16 juli, omringd door de warme zorg van haar medezusters overleden.
Op haar rouwbrief staat bovenaan: “Wat zijt Gij goed, o Heer, wat zijt Gij altijd goed geweest voor mij”. Dat typeert haar leven en ‘zijn’ als mens én als zuster. Moge Zuster Christiane in die goedheid van de Heer worden opgenomen. Mogen allen die haar gekend hebben met dankbaarheid haar gedenken en haar levenswijsheid verder uitdragen.
Zuster Cecile B.
Beeldspraak: de verloren zoon
We vragen enkele dorpsgenoten naar een (kunst) voorwerp, beeld, schilderij dat hen raakte ooit en hen bijblijft.
Jaren terug bezochten wij met een bevriend koppel Sint-Petersburg en het beroemde museum ‘de Hermitage’. Dit museum herbergt o.a. het schilderij de verloren zoon van Rembrandt dat hij ongeveer midden de zeventiende eeuw schilderde. Mijn leraar kunstgeschiedenis had lang geleden vol bewondering en overreding over dit werk gesproken, ik mocht het nu in het echt bekijken…
Daar stond ik dan, helemaal alleen in een niet te grote zaal, er was zelfs geen suppoost te zien. Het werk raakte mij en raakt me nog altijd!
In zijn gekende clair-obscur stijl heeft Rembrandt een werk voor de eeuwigheid gemaakt. De Vader staat niet in het midden en toch gaat alle aandacht naar hem, links staan in het duister toevallig? twee mannen en twee vrouwen. De blik van de oude vader is één en al ingetogenheid en vergevingsgezindheid. Maar… opvallend zijn z’n twee verschillende handen, een kloeke kleinere linkerhand en een slanke, verzorgde rechterhand… Het vrouwelijke en het mannelijke in het leven of het eeuwig dualisme: chaos en kosmos, yin en yang, filosofie en theologie, liefde en haat, oorlog en vrede, leven en dood… inherent met ons mens-zijn verbonden!!!
Roland Nuytten
DOM - Reginald Moreels, dokter met een missie
Dokter Reginald Moreels (° 1949) blijft er knokig mager uitzien en oud maar is vitaal en blijft bevlogen idealist pur sang. Het moeilijke werk in Afrika, het lastige reizen daar, liet zijn fysieke sporen na. Hij is chirurg in conflictgebieden en was te zien in Topdokters op Vier. Zijn nieuwste boek heet DOM, een nogal frontale titel die me wat schokte. Dus keek ik naar de boekvoorstelling bij Halewyn.

Geen moraalridder
Dr. Moreels wil niet preken maar waarschuwt voor een nieuwe pandemie die van de smartphony die ons denken beïnvloedt. De smartphone is een mooie uitvinding en we kunnen van alles instant opzoeken, ieder altijd en overal bereiken. Terzelfdertijd geeft het nieuwe medium ieder de kans om van alles via het internet te communiceren, te publiceren, aan beïnvloeding te doen, positief of negatief. Veel onwaarheden worden als waar aanvaard, ook fake news. Hij voelt zich dus ‘verdommen’ en hoedt zich voor surfdenken of massadenken. We moeten kritisch blijven.
Artificiële intelligentie
De computers, robots zijn een mooie uitvinding, stelt hij. Ze kunnen ons helpen verzorgen, kunnen muziek componeren, kunnen reclame maken en mensen laten kopen, kunnen besturen, vertalen. Het is een prachtuitvinding maar zonder ziel. Wat is een ziel? Het is de kruispuntbank van al je ervaringen, overtuigingen, je spirituele denken, je gevoelens. Je denken hangt samen met je ziel en dat is het grote verschil tussen een robot en een mens. Een robot kan helpen maar mag het nooit van een mens overnemen. Hij heeft ook bedenkingen bij ons benoemen als homo sapiens. Je kan heel intelligent zijn maar ben je daarom wijs? Wijsheid heeft te maken met levenservaring en genuanceerd oordelen.
Vrijheid begint met verantwoordelijkheid
Dr. Moreels is een groot pleitbezorger van individuele vrijheid. Niet te verwarren met je eigen zin krijgen. Vrijheid gaat samen, begint met verantwoordelijkheid. Je kan je niet DOM = onwetend houden als je via media ziet hoe het er in de wereld soms aan toe gaat. Hij sluit zich op dat vlak aan bij de denker Levinas. Verantwoordelijkheid begint dus bij het willen ontmoeten van de ander, van de medemens. Dan kan je kiezen, aannemen of afwerpen… engagement of loslaten. Idealisme is mooi, vechten voor een betere samenleving maar het kan ontaarden in fundamentalisme. Als je je eigen overtuiging meedogenloos gaat opdringen aan anderen zonder jezelf te blijven bevragen.
Zijn politici DOM?
Hij maakte zelf een hele periode deel uit van het politieke establishment o.a. in de regering Dehaene. Hij is niet tegen politiek maar waarschuwt voor de huidige controlemanie van de overheid. Nieuwe technologie, camera’s o.a. kunnen ons rijgedrag, koopgedrag, eetgedrag, sportgedrag… controleren zonder dat we het altijd beseffen. Moreels denkt dat je door overdreven controle de verantwoordelijkheid van de mensen zelf ontkracht. Controlemanie bedreigt in die zin democratie.
Zijn terrein is de ontwikkelingssamenwerking. Hij zou de focus daar graag weer zien keren naar ontwikkelen van de samenwerking met mensen die onze steun nodig hebben. Al te vaak wil men instellingen verbeteren soms met te veel humanitair vertoon maar men vergeet dat het vooral het lot van mensen is dat verbeterd moet worden.
Idealist in Beni
Momenteel werkt hij in Beni Noord Kivu, een gebied waar weinig of geen ngo’s komen omdat men het er te gevaarlijk vindt. Het is gebied dat weinig of geen steun krijgt dus. Al achttien jaar woedt daar conflict. Een bevolking van 1 miljoen heeft nood aan basis medische verzorging. Daarom wil hij er een centrum opzetten, geen echt ziekenhuis. Hij en zijn zoon werken samen met een lokaal ziekenhuis maar hij wil in het centrum vooral lokale dokters verder en beter opleiden zodat die overal meer kwaliteitszorg kunnen geven aan mensen.
Hij zegt dat hij een professionele bedelaar is geworden. Hij zoekt verder financiële steun voor zijn Benisur (Beni surgery) project dat in opbouw is. Lokale mensen metselen en werken mee.
Domheid is zich altijd intelligent te wanen en bestwetend en het getuigt niet van grote intelligentie zich dom of onwetend te houden. Een belangrijke quote voor hem.
Gerda M.
Het boek is te bestellen bij Halewyn of in de boekhandel of je kan naar de bibliotheek.
Een gift voor zijn project kan ook, fiscaal aftrekbaar. UNICHIR (= Unité Chirurgicale in Congo) is de Congolese afdeling van vzw BENISUR Waterleliestraat 5 – 8450 Bredene - BE34 0689 4046 9890
Lief en leed
Naar de overkant
Overlijden van zuster Christiane Wyckstandt: zie hier op deze website.
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.