Liturgische vieringen
Zie misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website
PAROCHIENIEUWS
Afscheidsviering voor pastoor-moderator Edouard Van Maele
Zondag 1 december zat de Sint - Amanduskerk van Beernem afgeladen vol voor de afscheidsmis van Pastoor Edouard Van Maele. De pastoor kwam van parochie Ruddervoorde en was 15 jaar herder in Beernem en Oedelem en woonde in de mooie pastorie aan de kerk van Beernem. Hij was ook voorzitter van de nieuwe Pastorale Eenheid St- Augustinus die Zwevezele, Wingene, Ruiselede, Oedelem en Beernem omvat. Die telt nu één pastoor Bart Malfait en diaken Danny. Zuster Rita was zijn trouwe helpster in de parochies. De tandem valt uiteen. Hij werd door de bisschop gevraagd om pastoor- deken te worden van de Pastorale Eenheid van de O.L.Vrouw Groeninge in Kortrijk. Een serieuze, nieuwe taak. Zijn aanstelling zal plaatsvinden op 12 januari 2025 in de St.-Maartenskerk in Kortrijk. Ieder welkom.
Zie hier op de website voor het volledige verslag van deze viering
Advent 2024: Het licht bezingen ..
Het licht bezingen …
Dinsdagavond 3 december was er weer adventsbezinning in Sint-Pieters Tielt. Een mooie groep mensen, vaak habitués, kwamen samen. Piet Raes die voor het bisdom werkt en filosoof is van opleiding mocht die verzorgen. Een bevlogen spreker en goed verteller. Een poging tot samenvatten
Nightbirde
Piet werd getroffen door Nightbirde, die de golden buzzer (= meteen naar de finale mogen) won in America has got talent. Ze heeft een prachtige stem, ze doet me denken aan onze Ann Christy (nvdr). Ze besloot als zangeres zichzelf Nightbirde (met e) te noemen. De naam kwam uit een droom die ze vaak had, in een diepdonkere nacht hoorde ze plots vogels zingen alsof het al morgen was. Ze wou zo’n nachtvogel zijn als zangeres. Ze stierf aan kanker in 2022 op haar 31e en wilde met haar liedjes mensen opbeuren. Ze werd erg succesvol in Amerika maar stierf dus voor ze echt aan haar carrière begon. Je vindt haar liedjes op youtube. Haar verhaal past in de adventtijd volgens Piet, van donker naar licht gaan, hoopvol proberen blijven.
Licht en donker
In zijn boekje Homo viator (de mens als pelgrim) schrijft de Franse filosoof Gabriël Marcel in 1942 (WO II): de ziel keert zich altijd naar het licht dat ze nog niet ziet, naar een licht dat geboren staat te worden. Hoeveel mensen verkeren ook vandaag nog in oorlog en in grote onzekerheid over de toekomst. We zien ze op TV. Waar halen zij de wilskracht om door te gaan. Het is eigen aan mensen, en het is geen christelijke exclusiviteit. Het betekent, ik leg me niet neer bij wat is, ik blijf hoop koesteren.
Hoop en wanhoop
Een andere filosoof stelt: je kan niet weten wat hoop is als je geen wanhoop hebt gekend. Zoals we ook horen van mensen die erg ziek waren, dat ze daarna bewuster en anders gaan leven. Je moet eerst iets meemaken. In wanhoop capituleert een mens, hij geeft het op en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Twee andere reacties zijn: ik berust, het is zo, er valt niks aan te doen, ik aanvaard het. Sterker is als je met de ‘moed der wanhoop’ de situatie wilt keren. Meestal gaat het niet meteen maar vraagt het veel geduld en veel tijd. Piet haalde voorbeelden aan van zijn destijds puberende zonen en hoe hij soms dat geduld niet kon opbrengen en zijn vrouw wel. Hij las het mooie bijbelverhaal van de vijgenboom voor. Die droeg al drie jaar geen vruchten en de meester gaf opdracht hem om te hakken. De tuinman vroeg nog een jaar respijt, spitte de grond om, bemestte die en had geduld, veel geduld. De vijgenboom deed de rest en groeide weer. Verandering kan als je de context verandert. of als je vertrouwen geeft. Het gaat niet om frontaal de aanval inzetten, het gaat om de zachte krachten. Hij verwees naar jongeren die op school niet presteren, die ene leraar die voor hem/haar opkomt, kan het verschil maken en een keerpunt bewerkstelligen.
Ook zij die werken voor parochies en evangelie zijn soms somber gestemd, wanhopen. Het is de kunst om onze beste krachten te geven NU, zoals de tuinman. Ooit bloeit misschien wat we gezaaid hebben of waren we medemensen erg nabij, maakten we een klein (of groot) verschil.
Geduld
Zoals hierboven al gezegd, vraagt opstaan uit wanhoop moed, vertrouwen en vooral veel geduld.
Tijd geven aan mensen, het is een opgave, na een zoveelste teleurstelling. Je kan het vertalen ook als krediet geven.
Kaarsje branden
Mensen van hoop zijn rebels, ze leggen zich niet neer bij wat is. Hoop betekent geëngageerd wachten. Nelson Mandela heeft spreekrecht op dat punt. Na 33 jaar gevangenis president worden en je tegenstander opnemen in je regering. Hij zei :duisternis kan duisternis niet verdrijven, alleen het licht kan dat doen. Haat kan haat niet verdrijven alleen geduldige liefde kan dat.
Onze hoop drukken we soms uit in een gebaar, een ritueel, een kaarsje branden. Piet is ook een kaarsjesbrander. Het betekent, ik denk aan je, ik heb vertrouwen, of help me, ik kan het alleen niet meer aan. Het is een mooie traditie. Het is letterlijk licht aansteken. Op weg naar Kerst mogen we ook die hoop koesteren dat het Kerstekind er weer is met Zijn boodschap van hoop. Mochten ook wij pelgrims van hoop blijven voor onze omgeving, voor mensen.
Er was een kopje soep na de lezing voor Welzijnszorg en napraten, het waren gelukkige mensen die bijeen stonden. Bedankt Piet voor die lichtende lezing.
Eens luisteren op youtube naar Nightbirde
Gerda M.
Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen
Geplande activiteiten
Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website
Voorbije activiteiten
Neos - Trombose en beroerte
Op maandag 2 december nam Prof. Dr. Ir. Simon De Meyer ons mee in de wereld van bloedstolling, bloedverdunners en beroertes. Hij leidt het labo aan de KU leuven campus Kortrijk. Er was een heel grote belangstelling.
Hart- en vaatziekten blijven de 1ste doodsoorzaak (1 op 3) ook wereldwijd. De behandeling verbetert wel voortdurend.
We hebben 4 à 5 liter bloed. Lengte bloedvaten: 100 000 km aan bloedbanen.
Het bloed bevat:
- Rode bloedcellen: zakjes vol met zuurstof die gevuld worden in de longen en het hart pompt het overal rond naar de weefsels. Na verbruik van de zuurstof pompt het hart het zuurstofarme bloed terug naar de longen.
- Witte bloedcellen: zijn belangrijk voor ons lichaam voor afweer tegen infecties.
- Bloedplaatjes: superbelangrijk want dit doet het bloed stollen wanneer dit nodig is.
Factoren belangrijk bij bloedstolling:
- von Willebrand factor: is een soort stollingseiwit in het bloed, bekijk het als een soort lijm
- Bloedplaatjes
- Fibrine (stollingscascade): kan draden – netwerk maken.
Werkwijze:
In een bloedvat is er een klein gaatje in de vaatwand. Automatisch gaat de von Willebrand factor een laagje lijm plaatsen om het gaatje te dichten, dan komen de bloedplaatjes erop en metselen de wonde dicht (primaire hemostase). Tenslotte fibrine (netwerk) errond. Alles hangt vast (secondaire hemostase). Dit alles is bloedstolsel.
Tijd om te genezen en het weefsel kan herstellen.
Dus bloedklonter is hier positief want lekkage wordt gedicht.
Wanneer die bloedklonter te groot wordt (te actief) verstopt het bloedvat, bijgevolg trombose.
Dus wees blij dat de balans tussen bloedklonters en gaatjes oké is.
Noot: Bij bloedingen werken de factoren die belangrijk zijn voor bloedstolling niet goed meer.
Trombose:
- Beroerte: bloedvat in de hersenen is geblokkeerd.
- Hartinfarct: bloedvat naar het hart is geblokkeerd.
- Diep-veneuze trombose bvb in de aders van de benen.
- Microangiopathie (ziekte van de kleine bloed- of lymfevaten)
Hoe komt een trombose tot stand?
- geen goede bloeddoorstroming
- bloedvaatwand is verstoord door bvb aderverkalking, cholesterol, roken, ….
- bloedstollingsfactoren zijn verstoord bvb familiale aanleg, andere ziekten,…
Hulp
- bewegen (minimum om het uur bewegen)
- o.a. aandacht voor voeding, niet roken,…
- hoe dit in orde brengen? Door bloedverdunners.
Voor de von Willebrandfactor bestaat er geen remmer.
Voor de bloedplaatjes, medicatie waardoor de bloedplaatjes niet te snel actief worden.
Het netwerk remmen kan ook door medicatie.
Onderzoek over beroerte:
Oorzaak: - meestal door bloedklonter 80%
Door bloeding 20%
Er is nog veel onderzoek nodig.
Tip: bij enige kentekens van beroerte doe onmiddellijk de FAST-test
F – Fase (gezicht) Gezicht is scheef
A – Arm: 1 arm werkt minder goed
S – Speech (Spraak) onduidelijk – verward
T – Time (Tijd) direct spoed
Reden: klonter vlug verwijderen door klonter op te lossen. Medicatie knipt het netwerk door, bloedklonter brokkelt af en spoelt het door. Werkt als een fibrineschaar. (Momenteel slechts 1 medicament beschikbaar)
Nadeel: die medicatie moet binnen 4,5 u. na 1ste symptomen toegediend worden of anders groot risico op bloedingen.
Werkt ook niet altijd.
Er is volop onderzoek naar klonteroplossend middel.
Nieuwe techniek: katheter in de lies, naar de bloedklonter gaan en grijpen. Bloedbaan is vrij.
Dit is een mechanische verwijdering. Kan niet altijd, hangt af van de plaats.
Het was een leerrijke voordracht die in een begrijpbare taal voorgesteld werd.
Er kon nog nagepraat worden bij klaaskoeken en toespijs. Kortom een geslaagde namiddag!
Annie
Lief en leed
Werden gedoopt
Zie hier op deze website
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.