Maurice Demeyer studeerde in het spoor van zijn vader Thierry architectuur en loopt momenteel stage bij het gekende architectenbureau BEEL architecten. Maurice en nog drie jonge, gemotiveerde architecten beslisten om samen deel te nemen aan een wedstrijd voor het ontwerpen van een vernieuwende boerderijsite in Ghana. Maurice en zijn team wonnen de wedstrijd. Even een gesprek dus.
Koude keten
Ontwikkelingshulp wil daaraan verhelpen, niet zozeer door geld te geven maar door voorzieningen te bouwen, mensen te leren hoe ze zelf via betere, soms eenvoudige technieken of samenwerkingen hun productie of problemen kunnen bijsturen.
Wedstrijd voor jonge architecten
De opdracht luidde dus, ontwerp een gebouw in Ghana dat leer- en praktijkcentrum kan zijn voor lokale landbouwers. Ze moeten er kunnen bijleren over productie, over transport en opslaan van hun producten. 28,5 % van de Ghanezen leven nog onder de armoedegrens hoewel de grond bebouwbaar is voor gewassen en het tropisch klimaat er vrij goed is. Ghana ligt aan de Westkust van Afrika en kent geen oorlog. Het verbouwt en exporteert vooral cacao maar heeft ook goudmijnen. De lokale bevolking teelt aardappelen en rietsuiker en pepers, bron van inkomsten.
De jonge architecten bestudeerden eerst de geschiedenis van Ghana en maakten kennis met een eeuwenoude Ashanticultuur. De stamhoofden van de Ashanti zaten op de traditionele ashantistoel. De sierlijke vorm van de stoel komt terug in de glooiende dakconstructie van hun ontwerp. Men wil ook het regenwater via een impluvium opvangen en collecteren natuurlijk. Als materiaal werd vooral (lokaal) hout en metaal (innovatief) gebruikt. Staal is vlot monteerbaar en demonteerbaar en hout is duurzaam. Hun ‘innovation farm’ kwam dus als winnaar uit de bus. Voor Maurice en zijn collega’s was het een boeiend en uitdagend leerproces. Hopelijk wordt het nu gerealiseerd en kan het lokale mensen vooruit helpen want dat is de bedoeling van de Manni Group, Afrika op weg helpen naar innovatie in de koude keten…
Gerda M.
Beeldverhaal – een speciale Maria
We vragen regelmatig enkele dorpsgenoten naar een (kunst) voorwerp, beeld, schilderij dat hen raakte ooit en hen bijblijft.
In de kapel van de zusters O.L. Vrouw van 7 Weeën staat een merkwaardig beeld van Maria.
Op speurtocht op de kloosterzolder ontdekte men een mooi houten beeld van O.- L.-Vrouw, maar met heel veel wormgaatjes van de memelkever. Brody Neuenschwander, kunstenaar, kalligraaf, had meteen een schitterend idee. Als een kevertje gaatjes mag boren in ons beeld, waarom wij dan niet?
De Maria werd van de zolder afgehaald, behandeld tegen het beestje en in het wit geschilderd.
Nu nog gaatjes boren. We zouden Maria met een mantel van gebeden omhullen. Aan bezoekers, aan de zusters, en aan kinderen werd gevraagd spontaan een gebed neer te schrijven op een velletje folie en dit aan een spiesje in de gaatjes van het beeld te stoppen.
Nu staat Maria te prijken omhuld door een mantel van gebeden.
Telkens als ik naar het beeld kijk, denk ik aan de vele mensen die hier in onze kapel, een wens, een vraag, een dank je wel, of een zorg hebben achtergelaten.
CB
Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen
Geplande activiteiten
Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website
Voorbije activiteiten
Vooruit met de geit – OKRA fietst naar Knesselare.
Als aanvulling bij de tweewekelijkse fietstochten van OKRA (onder de hoede van Walter en Carlos) organiseert OKRA nu ook geregeld thematische fietstochten (onder de hoede van Rita en Jeannette) waarbij een bezoek gebracht wordt aan een bedrijf, een moment of andere bezienswaardigheid in de streek. De eerste thema fietstocht kwam er op maandag 25 april. De tocht van een dertig km bracht de fietsers naar Knesselare met een bezoek aan de geitenmelkerij Biebauw-Tack. Jeroen Biebauw is de zoon van Willy en Blanche Deconinck uit de Schietspoelstraat. Ondanks een fikse regenbui bij de start was deze eerste tocht met 33 fietsers een succes. Iedereen luisterde vol interesse naar de uitleg, sommigen aaiden maar al te graag over de kopjes van de nieuwsgierige geiten. Op de terugweg werd nog even halt gehouden aan volkscafé De Reisduif aan het kanaal Gent-Brugge in Knesselare.
William Coppens
Met Vl@s tot over de Schreve