Parochieblad: Editie 13 oktober 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 13 oktober 2021

Laatste aanpassing op vrijdag 15 oktober 2021 - 7:56
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website


Sint-Augustinus in voorbereiding



F1250a41.jpg

Pastorale eenheid Sint-Augustinus


Samenwerken
Vanaf 1 januari 2022 wordt een nieuwe pastorale eenheid geboren, met de naam Sint-Augustinus. Wingene, Ruiselede, Beernem, smelten samen. In vorige edities stelden we de parochies en kerken voor. Uiteraard blijft elke parochie belangrijk voor de mensen die er wonen maar andere evoluties, o.a. minder priesters, nopen tot de handen in mekaar slaan. Bovendien kan je mekaar inspireren vaak. Hoe pakken jullie het aan?
Van elke parochie is iemand aangesteld om met de kerngroep samen te komen en de PE Augustinus vorm te geven. Ook die mensen werden al voorgesteld in het voorjaar. Voor Ruiselede is dat Gerda Meulebrouck.

Werkgroepen
Een aantal werkgroepen, onder de hoede van twee parochiepriesters een diaken en twee parochieassistenten, Trees Lavens van het bisdom, worden opgestart binnen de eigen parochie. Maar die zullen mekaar ook eens zien en overleggen over de eigen parochie heen. De werkgroep communicatie is verantwoordelijk voor de website en het parochieblad en mee met de tijd komt er een facebookpagina. De werkgroep liturgie en gebed heeft de zorg voor de missen, voor de misdienaarswerking, voor de koren. De werkgroep verkondiging en catechese heeft doopselcatechisten en vormselcatechisten die doopsel en vormsel voorbereiden, een parochiale aangelegenheid. In samenwerking met de scholen bereiden ze ook de eerste communie voor en organiseren ze de mei  bedevaarten. De werkgroep mens en solidariteit omvat vele vrijwilligers die zich inzetten jaarlijks voor adventsacties en Broederlijk Delen. Het is ook die werkgroep die zorgt voor ziekenbezoek, ziekencommunie, rouwpastoraal. Vaak werken ze samen met Samana.

Secretariaat
Ten slotte is er, zoals in elke organisatie, ook administratie. Rouw- trouw- en doopregisters, attesten moeten bijgehouden worden. Lijsten van vormelingen, eerste communicantjes moeten nagekeken en opgesteld. Onkostennota’s moeten verzameld worden en doorgegeven, kaarsen besteld. Mensen moeten verwittigd worden via mail of telefoon, bijvoorbeeld om met Lichtmis en Allerheiligen kruikje of kruisje te komen ophalen. Het zangboek moet bijgewerkt, palm voorzien. Vele taken en taakjes. Lokaal moet er een secretariaat blijven.

Vrijwilligers
Wellicht stond je er nooit bij stil hoeveel opdrachten er kunnen zijn voor een parochie. Misschien ken je wel enkele van die vrijwilligers die zich met plezier nog willen inzetten voor het menselijk netwerk dat ook een parochie is. Ze zijn met velen. Banken en bankkantoren verdwijnen en in de bib, in grote winkels en elders wordt volop geautomatiseerd. Die evolutie kan je niet tegenhouden en ze bespaart tijd, geeft efficiëntie. Maar geen automaat, geen computer kan dat warmmenselijke contact vervangen. En dan hoor je toch wel zuchten: maar allez… waar kan ik met mijn probleem, zorg nog eens terecht? Als die pc maar blijft zeggen: niet alle velden zijn correct ingevuld… Of de telefoon blijft herhalen: voor facturen druk 2 voor technische problemen druk 3.
Voor stilte en reflectie, weg van een drukke wereld, voor belangrijke levensrituelen, voor afscheid en vieren, voor solidariteit met je medemens, druk parochie of ga je kerkgebouw eens binnen. Je zal er goed ontvangen worden. Je zal er mensen vinden, gelijkgestemden, die evangelie willen zijn. Mens voor de mensen, herders zoals God.

GM.

 

Troostplek Ferm Doomkerke

Officiële opening op zondag 24 oktober om 11 u.
Voorzitster Sylvia Konior: ‘De troostplek kadert in de campagne ‘Planttroost’ van Ferm. Ze wil een bron van troost zijn voor al wie worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid. Je kan er tot rust komen, je bezinnen. Veel mensen hebben door corona een dierbare moeten afgeven zonder deftig afscheid te kunnen nemen. We kozen als locatie het Disveld. Er werd samengewerkt met de gemeente, het dossier werd doorgestuurd eind augustus 2020. De gemeente leverde de bank aan, door corona duurde het tot half september van dit jaar eer hij kon geplaatst worden. Rond het kunstwerk van de hand van Chris Dyserinck, een van onze bestuursleden, zijn in een kring bloembollen geplant en ook bloemen gezaaid. Op het bord van Ferm staat een gedicht van Jan Ducheyne met als titel ‘deze plek is van ons’.

F1250e41.jpg

Troostplek Ferm Doomkerke

Deze plek is van ons
Hier zijn wij voor altijd het stille knisperen
in het schitterende ochtendlicht.
De ontluikende bloem, een eeuwige wind.
Dat enkel jij zo kijkt hoeven
we aan niemand uit te leggen.
Zwijgend leggen wij onze handen
als vanzelf, in elkaar
Zie, je lacht
want je weet vanzelfsprekend
Hier, is waar wij samen zijn.
Deze plek is van ons.

Christel V.

 

Eet Gezond - Tuinhier

Voordracht met als thema ‘Gezond eten, gezond ouder worden’ door dr. ir. Eric De Maerteleire, grijze eminentie in de toegepaste biologische wetenschappen.

F1250f41.jpg

Tuinhier - lezing gezonde voeding

Tuinhier sloeg voor de maand oktober een zijweg in met een voordracht over gezonde voeding. Het ging eens niet over de tuin en aanverwanten. Met meer dan 80 luisteraars in “Den Tap” overtrof dit zeker de verwachtingen. Met een kwinkslag en vooral vol passie probeerde Eric De Maerteleire om zijn degelijke kennis over te brengen op een begrijpelijke manier. Hij is vooral bekommerd om de senioren (65+) die volgens hem en de statistieken te veel verkeerde en eenzijdige voedingsstoffen eten en te weinig bewegen zodat ze soms (dikwijls) cru gezegd ondervoed zijn. In deze westerse wereld met alle voeding die er nu beschikbaar is, is dit onbegrijpelijk.
We moeten leren anders en minder eten, vooral als we bij die grote groep senioren horen: minder slechte koolhydraten (wit brood, witte pasta,…), minder suiker (we weten dit allemaal, maar ach de verleiding is soms zo groot en suiker zit heel geniepig verborgen in onze voeding), minder frisdrank en minder alcohol. Jaja waar hebben we dat nog gehoord …
Daar tegenover staat dat we meer - we blijven positief - water, thee, koffie (jawel!) moeten drinken. Meer groenten en fruit moeten eten en zo onze portie van 500 gram per dag halen (voor sommigen een fluitje van een cent, voor anderen een heuse opdracht). Dat we gerust meer eiwitten en gezonde vetten mogen verorberen voor het behoud van ons spierstelsel en voor de goede werking van ons darmstelsel. Dit is super belangrijk voor een goede gezondheid: onze darmen zijn een belangrijk deel van ons immuunsysteem !
Het leidt ons te ver om alles op te noemen wat wel mag. Daarom een kleine greep uit het “Huis Maria” assortiment: noten (superfood), olijfolie, vette vis zoals zalm, garnalen, de goede oude rolmops (met azijn!), sardienen, bonen, peulvruchten, groene kool, quinoa, eieren (jawel!), olijfolie, kaas, volle melk, volkorenbrood, aardappelen, rijst, ajuin, gevogelte, zwarte chocolade, dadels, vijgen... Het “mediterraan dieet” zou ons gezonde voorbeeld moeten worden, dus voeding zoals de mensen in landen als Italië, Spanje en Griekenland op het menu zetten. Maar… vergeet ook niet met mate te genieten van een glas wijn, een trappist, een pannenkoek of kies maar uit.
Als we ouder worden, heeft ons lichaam van nature meer moeite om alle voeding op de juiste manier te verwerken en ontstaan er hier en daar tekorten, soms met grote gevolgen voor onze organen en beenderen. Daarom is de spreker ook een groot voorstander van het innemen van supplementen zoals vitamine D3 (lang leve de zon) en B12 voor ons zenuwstelsel. Maar ook magnesium en zink staan zeer hoog op zijn to-take-lijstje. Hiermee kan je een hoop welvaartsziekten de pas afsnijden. Hij heeft het hier uitgebreid over gehad, maar dit schrijfsel mag geen lang epistel worden. Bij interesse en voor de mensen die ongelijk hadden om niet te komen luisteren, kan je altijd zijn boek ‘Gezond eten, gezond ouder worden’ zoeken in de bib of het kopen voor 25 euro. Een aanrader voor wie zich in de materie wil verdiepen. De Standaard Boekhandel zal er wel bij varen. Vishandel Vanlaere op de vrijdagse markt misschien ook, als we nu massaal ons etiket van gewoontedier afwerpen en gaan voor de rolmops of de haring.
Tot slot wist hij te zeggen dat het wetenschappelijk bewezen is dat wij onze gezondheid voor 75% zelf in handen hebben via ons voedingspatroon en dat de genen maar voor 25% inspraak hebben. We hebben dus veel in de havermoutpap (gezond ontbijt!) te brokken. Smakelijk!

Linda Herman

 

Nieuws van Okra

Okra: ’t Is weer voorbij die mooie zomer…

F1250-IMG_20210927_152248.jpg

Okra


Die zomer die begon zowat in mei. Al was de zomer dit jaar meer dan tegenvallend, vooral de maanden juli en augustus waren zeer wisselvallig en regenachtig. De wekelijkse fietstochten van OKRA leden er duidelijk onder. Mooi uitgestippelde routes en gereserveerde stops in een cafetaria werden op het laatste moment geschrapt. September, de blaadjes vallen, ook deze van de kalender en plots staat daar “maandag 27 september”. Dan was de laatste fietstocht van het seizoen gepland maar opnieuw gooide regen die plannen overhoop. Alleen de afsluitende koffie met taart in Curando bleef overeind. Een 35 getrouwen genoten ervan en op passende wijze werden routeplanners en wegkapiteins in een dankwoord van de teamleider gehuldigd. OKRA wenst alle fietsers te bedanken en kijkt uit naar een volgend (droger) seizoen.

Okra viert Herfstfeest

F1250h41.jpg

Okra herfstfeest


Op woensdag 15 september zwaaiden de deuren van Zaal Sport en Spel vanaf 13.30 uur weer open voor de eerste koffietafel van OKRA sinds maart 2020. Voor het showgedeelte kozen we voor een certitude met een optreden van TRALALIE. Reeds gepland in maart van vorig jaar kwam deze artiest na het nodige uitstel dan toch naar Ruiselede.
Natuurlijk werd er tijdens de pauze en daarna ook veel bijgepraat bij een koffie of ander drankje. Er was zoveel te vertellen nu velen elkaar na een lange tijd terugzagen. Een aantal getrouwe leden kwamen niet meer opdagen. Toch nog altijd schrik voor het corona-virus of ondertussen wat ouder geworden, minder mobiel, ziek of zelfs overleden. We waren toch met ruim 80 enthousiaste senioren.
De namidddag werd afgesloten met een heerlijke kaasschotel met boerenbroodjes vergezeld van een glas wijn.
De komende maanden beperkt OKRA zich tot sportieve activiteiten: fietsen op maandag en petanque op woensdag en vrijdag. Op donderdag wordt er in Den Tap gekaart.
De viering van het 70-jarig bestaan van OKRA gaat om allerlei redenen niet door in oktober maar zal samen gevierd worden met het kerstfeest in december. Het wordt een dag vullend programma en u verneemt er later meer over.

 

Femma deze maand

Femma deze maand.jpg

Femma deze maand

 

Sancta Maria heeft een hart voor Wallonië !!!

21 SANCTA MARIA HEEFT EEN HART VOOR WALLONIE.jpg

Sancta Maria - aktie Wallonië

 

LIEF EN LEED

Gaven hun ja-woord

Brian Van Tornhout en Leontine Rutsaert huwden op 9 oktober in de kerk van Doomkerke: Zie “Ja voor het leven” op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend


Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Ruiseleedse Pennentrekken

Zomergevoel in september

F1250m41 kopiëren.jpg

Zomergevoel

Wat zijn de thuisblijvers onder ons op hun (zonne)honger blijven zitten in juli en augustus. Het échte zomergevoel kregen we niet te pakken bij deze te lage temperaturen, te stevige wind, de veel voorkomende buiendreiging, en de zon die bang was om zich te laten zien aan ons. Maar we zijn nu in september beland en kijk, kijk mensen kijk, we krijgen warempel zomerdagen op ons bordje en wat leven we daar van op! Ondanks de kille ochtend- en avonduren- want verhitte +30 graden dagen mogen we niet meer verlangen- mogen we zo blij zijn met de aangename 23 graden. En zeg dat we blij zijn! Geen enkele pil op de hele wereld kan de zon vervangen! We kunnen nu weer samen, na corona, met vrienden, met buren, met ons gezin in de tuin zitten en bijbabbelen en soms wat onnozel doen hoort er bij. Genieten van al het moois dat zelfs in september nog om ons heen te zien, te horen en te ruiken valt. Of gewoon een uur naast elkaar zitten zonder veel woorden te zeggen en je toch niet ongemakkelijk voelen.
Ondanks het feit dat we Sam Gooris de laatste tijd weer veel horen en zien zingen over ‘laat het gras maar groeien’, moeten we toch wel bezig zijn met die duizenden, voor sommigen miljoenen, groene sprietjes, maar daarna kunnen we genieten van de geur van pas gemaaid gras. We wonen hier ‘maar’ in een dorp en we missen misschien wel veel ‘vibes’ of sfeer die de stad wél heeft, en dan zeker in de zomermaanden, maar ik weet wel wat gekozen als ik de keuze krijg tussen het geluidsniveau van een ronkende grasmachine (met een man er achter die zijn verstand ondertussen heerlijk op nul kan zetten) en het gebrul en de haast die hoort bij auto’s, bussen, moto’s en vrachtwagens.Ook in september komt de ijskreemkar soms in het weekend in de straat gereden en wat geeft nu méér een zomers gevoel dan een ijsje zitten likken met je buurvrouw en met de tot voor kort spelende kinderen? Vroeger haastten we ons naar binnen als we het muziekje hoorden om geld te bedelen aan ons moeder en we liepen alsof ons leven er van afhing, want we moésten een hoorntje met 2 bollen chocolade te pakken krijgen. Mooie zomerherinneringen…
De verfpotten worden weer bovengehaald, die zaten al opgeborgen sedert juni.
Ik heb er zin in om een tuintafel en wat tuinpotten een ander fris kleurtje te geven, misschien lavendelblauw? Of staat poederroze chiquer? 

We zijn in de maand september en hier en daar beginnen er al bladeren te vergelen, maar toch kunnen we nog in onze T-shirt gerust een kortere of langere fietstocht ondernemen, andere dorpen gaan verkennen en nog steeds in verwondering en bewondering al dat fraais in onze hersenen opnemen.
Een collega van vroeger postte vandaag op facebook een toepasselijke quote:
(vertaald) ‘de meest mooie manier om een dag te starten en te beëindigen, is dat doen met een dankbaar hart’. Deze zin was de aanzet tot het schrijven van dit stukje. Hiermee kon ik mijn dankbaarheid over het krijgen van zo’n mooie zomerse dagen in september op papier zetten en delen.

Linde

 

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook