Liturgische vieringen
Zie "misvieringen" elders op deze website
Teamlid Rita Patteeuw stelt zich voor
In 2022 komt er een nieuwe Pastorale Eenheid met de parochies van Wingene, Ruiselede, Zwevezele, Beernem en Oedelem. Nieuwe gezichten zullen opduiken. Elke week proberen we de lezers van Kerk en Leven te laten kennismaken met de medewerkers van die Pastorale Eenheid. Deze week is teamlid Rita Patteeuw aan het woord.
Hallo, ik ben Rita en het is mijn beurt om even op de praatstoel te gaan zitten.
Verbinding met verschillende parochies
Ik ben in april 1959 geboren en woonde op een uithoek van de Sint-Jozefsparochie van Zwevezele. Mijn ouders kwamen van de Sint-Aldegondisparochie. Een tweetal jaar later verhuisden we naar Wingene Sint-Jan waar ik mijn kinder- en jeugdjaren doorbracht. Mijn ouders waren in het sociale leven van Sint-Jan betrokken en ik kreeg de inzet voor parochie al vroeg mee. Met het Jokoja-jongerenkoor mocht ik er vele vieringen verzorgen. Pastoor Vanlanduyt wist me voor heel wat te strikken. Ik mocht wel geen misdienaar worden, dat was toen alleen voor jongens weggelegd…
Na ons huwelijk en een kort Brugs intermezzo kwamen we in Wingene wonen, nu op de Sint-Amandusparochie in Wingene. Al snel startte ik als lector, nam deel aan de parochieraad, werkte enkele jaren mee als vormselcatechiste en hield ervan om met een gelegenheidsgroepje speciale vieringen uit te werken.
Ons gezin
Paul Claeys is mijn man en samen hebben we twee kinderen, Tine en Bram, die al enige tijd het huis uit zijn. Zij vonden hun partner en ondertussen hebben we twee kleindochters van 10 en 8 jaar. Ons gezin, oma en opa zijn, ligt in de bovenste schuif en geeft ons zoveel rijkdom.
Met ons gezin werkten we rond de jaren ’90 mee aan de gezinsvieringen op zondagvoormiddag. Hieraan draag ik heel mooie herinneringen mee: de intense voorbereidingen samen met een ander gezin, de creativiteit om mooie liturgie te maken, de inbreng van kinderen, de spannende momenten om alles goed te laten verlopen, de voldoening achteraf of die ene repetitie van het gelegenheidskoor dat we voor één van deze vieringen samenbrachten…
Je vond Paul en ik vaak samen in de eucharistie van halfzes op zaterdagavond. Straks zoeken we een ander moment en regelmatig ook een andere locatie uit. Eucharistie vieren is mijn moment om tot rust komen in een sfeervolle kerk, tijd om inspiratie en kracht op te doen, tijd om te danken, om mee parochiegemeenschap te vormen. Een mooie tekst, goed kerkgezang in een stille kerk of een hele kerk die meezingt, raken me.
Mijn werk
Ik had het voorrecht om als leerkracht te werken in het buitengewoon onderwijs en dit op Spermalie (vzw De Kade) in Brugge. Ik had er de buiten-gewone job van ondersteuner van blinde en slechtziende leerlingen in het gewoon onderwijs. Ik kwam op heel wat West- en Oost-Vlaamse scholen in het secundair onderwijs of bij hogescholen en mocht leerkrachten en docenten motiveren om kansen te bieden aan jongeren met een beperking.
Op de eigen school van Spermalie kon ik mee pionierswerk leveren bij de opstart van onderwijs aan jongeren met autisme. Een periode waarin ik persoonlijk heel veel bijleerde.
Stilaan kantelde mijn onderwijsjob naar het werk als coördinator van ondersteuning. Samenwerken met directie, visie uitbouwen, opkomen voor deze visie, nieuwe inzichten realiseren, werken met een grote ploeg medewerkers, het beste halen uit een team… dit alles daagde me regelmatig uit.
Deze rijke en gevarieerde job ligt net achter de rug. Sinds september ben ik op pensioen.
Wat nog…
Naast het werk was en is mijn grote drijfveer gemeenschap vormen, tot hiertoe in Wingene. Het samen werken in een ploeg geeft me energie. Mijn parochiewerk kon zich uitbreiden door actief te zijn in het interparochiaal team (IPT) waarbij Wingene één grote parochie werd. Bestuurslid zijn van de Wingense scholen, van de scholengemeenschap Driespan, de bibliotheek en van de heemkundige kring Ons Wingene brengen mij variatie.
Nu gaan we van de Wingense parochie over naar een groter geheel: de pastorale eenheid van alle parochies van Zwevezele, Ruiselede, Beernem en Wingene. Aan de uitbouw hiervan wil ik ook mijn steentje bijdragen.
Daarnaast maak ik regelmatig tijd om samen te fietsen of te wandelen. Een uitstap met familie of vrienden sla ik niet af. Ik ontdek graag mooie dingen op reis, maar ook dicht bij huis in de natuur, in een museum of bij een gidsbeurt. De geschiedenis van mijn omgeving intrigeert me. Ik ben gefascineerd door oude boeken. Samen met Paul kom je me wel eens tegen op een rommelmarkt. Een goed boek – vooral een historische roman – doet me de wereld vergeten. Ik ga graag aan tafel voor een leuk gezelschapsspel. Ik geniet ervan als de kleinkinderen komen logeren en vooral als ik - lekker dicht in de zetel – voor het slapengaan een verhaal mag voorlezen. We zijn familiemensen. We hebben graag onze kinderen samen aan tafel, met broers en zussen profiteren we van elke gelegenheid om een klein feestje te bouwen. We kijken samen met jullie verlangend uit tot deze activiteiten weer hun normale verloop kunnen krijgen.
KTO – TV
Katholieke programma’s op uw TV
KTO is een Franse katholieke televisiezender gestart op 13 december 1999. Initiatiefnemer was kardinaal Lustiger. Wereldwijd kan je de programma’s volgen via internet.
Het schema van de uitzendingen vind je via www.ktotv.com.
In Vlaanderen te bekijken bij Proximus Kanaal 215, dagelijks en 24 op 24. Of via je computer. KTO intypen. Je kan meteen je Frans wat bijhouden zo.
Op de KTO - website kan je in het zoekvakje “recettes” intikken, zo leer je recepten van wat op tafel komt in de kloosters: “La Cuisine des Monastères”, bijvoorbeeld hoe je ‘Waterzooi à la gantoise’ klaarmaakt, of ‘Lapin à la bière’. Eén vrijdag per maand om 17 uur is er een nieuw recept.
Een korte samenvatting:
Dagelijks is er om 7.25 u: H. Mis vanuit de basiliek in Marseille
Op zaterdag om 18 u: Vespers en H. Mis vanuit een kerk in Parijs
Elke zondag om 18.30 u: H. Mis vanuit een kerk in Parijs
Dagelijks van maandag tot vrijdag om 17.45 u: vespers
Dagelijks om 15.25 u: bespreking van een psalm net voor de rozenkrans te Lourdes
Dagelijks om 15.30 u en herhaling om middernacht 24 u: rozenhoedje/paternoster aan de grot in Lourdes in aanwezigheid van de bedevaarders.
Dagelijks ook documentaires zoals over Hildegard von Bingen, over Jean-Baptiste de la Salle of de stichter van de Broeders van Christelijke Scholen, of over 100 jaar katholieke scouts.
Een overzicht van deze vieringen vind u hier
Belangstellenden kunnen informatie bekomen bij parochiesruiselede@gmail.com
Het ware interessant uw bevindingen en kennismaking met KTO eens door te geven.
EC.
Pasen 2021
Geen paasviering maar een stemmig versierde kerk door de bloemenmeisjes Roos en Ria. De pas gewijde paaskaars stond centraal op het altaar en er was een korte powerpoint voorstelling rond Pasen die mensen tot verstilling kon brengen. Er kwamen 83 bezoekers opdagen die nadien een paasei meekregen en een paaskaartje. Ook in Kruiskerke en Doomkerke werden de kerken bezocht.
De klokken die na de verre reis uit Rome nochtans al veel gewerkt hadden de nacht voordien, luidden om 12 u feestelijk ter ere van Pasen. Er staat nog gewijde palm achteraan in de kerk.
Je kan de powerpoint hier bekijken op de parochiale website
GM
Paaszoektocht Gezinsbond
Verlengd tot zondag 18 april!
De tocht start aan het Kamphuis in Doomkerke, Brandstraat 105. Ze is 2,5 km lang en is bewegwijzerd met pijltjes van de Gezinsbond. Langs het parcours staan er 10 opdrachten.
Iedereen kan deelnemen. Wil je ook kans maken op een verrassing van de paashaas? Los dan ook de 2 extra vragen op.
Meer info op www.gezinsbondruiselede.be of bij Mieke 051 68 65 13.
Maak er een leuke activiteit van!
Begraafplaatsen van Ruiselede
Als je een van deze dagen naar het kerkhof van Ruiselede gaat zal je een bord zien met de aankondiging dat het kerkhof gesloten is in de week van 12 april wegens werkzaamheden.
Wat gebeurt er?
Ruiselede, Kruiskerke en Doomkerke
Een zandgraf, zonder kelder, mag in principe reeds na 10 jaar verwijderd worden.
Zowel in Kruiskerke, als Doomkerke en Ruiselede centrum gebeurt dit niet zo vlug, tenzij er plaatsgebrek is.
Recent zijn er in het centrum vele oude graven verwijderd. Omdat het niet mogelijk is om alle adressen van nabestaanden te kennen wordt net voor 1 november aan de toegangspoorten de lijst van te verwijderen graven geafficheerd.
Familieleden komen rond die periode traditioneel hun geliefde overledene gedenken, en hebben zo de kans om te reageren als ze niet willen dat het graf verwijderd wordt.
Zonder reactie wordt er ontgraven, en herbegraven in een gemeenschappelijk graf.
De namen gaan niet verloren doch worden op koperen gedenkplaatjes op de gedenkzuilen geplaatst.
Binnenkort zal een derde zuil geplaatst worden. Het kerkhof krijgt een grondige heropfrissing.
Dit jaar wordt er aan een nieuw aangepast reglement voor de kerkhoven gewerkt.
Heraanleg kerkhof Sint-Pietersveld
Ook aan de begraafplaats Sint-Pietersveld wordt verder gewerkt. Eind 2022 zouden de werken moeten klaar zijn.
In oorsprong was deze begraafplaats eigendom van De Zande en het PLC ( penitentiair landbouwcentrum), en werd ze gebruikt als laatste rustplaats voor directeurs en personeel van deze beide instellingen en hun familieleden.
Het domein ligt deels op Wingene, deels op Ruiselede.
Vermits de VLM ( Vlaamse landmaatschappij) plannen had met de site die in het beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld ligt, zagen de Zande en het PLC af van hun eigendomsrecht.
De kapel met bijbehorend perceel en het noordelijk gelegen grasperceel zijn in 2017 in eigendom overgedragen aan de gemeente Wingene.
Voor de begraafplaats werd de akte verleden op 1 februari 2019, waardoor gemeente Ruiselede eigenaar werd.
De kapel werd al in 2019 gerestaureerd.
Er is in 2019 eveneens een overdekte zitruimte geplaatst, beide met als bouwheer de VLM.
Het geplande fietspad Torenweg-Bruggesteenweg wordt door de provincie West-Vlaanderen voorzien in 2022-2023.
De begraafplaats wordt een natuurbegraafplaats. Er zullen geen graven meer bijkomen, noch kisten begraven worden.
De huidige graven worden in stand gehouden, 22 monumenten zullen gerestaureerd worden.
Op de natuurbegraafplaats die links van de toegangsweg vanaf de Bruggesteenweg komt, zullen alleen as en bio-afbreekbare urnen toegelaten worden. Er komen geen versierselen, de naam van de overledene zal wel in de stijl van de site op een herdenkingsmuurtje geplaatst worden.
Voor de bezoekers van de natuurbegraafplaats zullen drie parkeervakken ingericht worden. Deze worden opgebouwd uit een intensief te maaien graszone, afgeboord met boomstammen die vrijkomen bij de herinrichtingswerken.
Ook hier, zoals voor Ruiselede, Doomkerke en Kruiskerke, zal het bestaande reglement een update krijgen.
Het wordt rustig en sereen.
Met dank aan Annelies en Benjamin.
Anne Marie
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
RUISELEEDSE PENNENTREKKEN
Voor Aminata
Deze week lezen wij in het parochieblad het wedervaren van Maité en haar poetsvrouw uit Guinee.