Parochieblad: Editie 14 februari 2024 (week 7) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
40 dagentijd © Kerknet
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 14 februari 2024 (week 7)

Laatste aanpassing op maandag 12 februari 2024 - 10:52
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

Krak van Ruiselede: Katrien (en Jean-Pierre)

 

Elk jaar gaat de Krant van West-Vlaanderen op zoek in elke gemeente naar een Krak.
Dat is iemand die zich onderscheiden heeft door een opmerkelijk feit. Dat kan persoonlijk zijn, of voor een vereniging of ten bate van de gemeenschap. Hoe ze gevonden worden is zelfs voor de Kraks een raadsel. Ze worden zeker voorgedragen maar door wie ?
Er zijn dit jaar vijf genomineerden, en ze waren allen zo vriendelijk om hun verhaal te vertellen aan Kerk en Leven.De tweemaandelijkse vergadering met Hanne, Vera, Jan en Romain is net afgelopen als ik Katrien en Jean-Pierre ontmoet in de grote zaal van Den Tap. Het is vrijdagnamiddag en om de twee weken zijn zij klaar om mensen te helpen met smartphone, tablet en/of computer.

Katrien Jean-Pierre kopie.jpg

Katrien en Jean Pierre


Katrien
Ze is Ruiseleedse, en met pensioen gegaan toen corona een viertal maand in het land was. Dit betekende in quarantaine en geen fysiek contact met familie en vrienden. Ze kwam uit een fulltime job in IT en ze verveelde zich. Zo gaf ze zich aan bij de MMC (minder mobielen centrale) van het sociaal huis. Nadien werd ze ook vrijwilliger in het vaccinatiecentrum.
Bij de hervorming van Den Tap is er een goede buurtwerking opgestart. Indra, de voorgangster van Hanne had de juiste neus om de juiste mensen te strikken.

Wandelen
Elke laatste donderdag van de maand is er een ontbijtwandeling die verzorgd en voorbereid wordt door het buurtcomité dat eerder al genoemd is. Katrien vindt dit de leukste activiteit omdat daar het meest mensen bij betrokken zijn. Ze wandelt mee en steekt een handje toe om de tussenstop en het ontbijt vlot te laten verlopen.

Bloemschikken
Met Pasen, Allerheiligen en Kerstmis is Katrien lesgeefster aan een grote groep bloemschikkers. Ze maken prachtige stukken, groot, of tafelniemendalletjes, zeer origineel.

Digihelper.
De digi-helpers zijn een idee van de Vlaamse gemeenschap. Zowel Katrien als Jean-Pierre zijn digitaal vaardig, en zijn dus tweewekelijks aanwezig in De Tap om mensen te helpen. Het wordt langs vele kanalen aangekondigd, ik denk dat niemand van Ruisede niet van hun bestaan afweet.

Het volledige verhaal vind je in het parochieblad dat u deze week ontving

Anne Marie

 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten


Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

 

Voorbije activiteiten

 

Aanvraagviering vormelingen


Zie hier op onze website

 

Lichtmisviering

 

Zie hier op onze website

 

Tuinhier 'het jaar door in de serre, Koudebak' door Herman De Waele

 

F1250-4kol-20cm-Tuinhier 2.jpg

Tuinhier lezing


Begeesterd, inspirerend, enthousiast, bezield, spraakwaterval … welke woorden moet ik nog allemaal uit mijn mouw schudden om weer te geven hoe onze spreker Herman De Waele uit Geraardsbergen op het podium stond in het lokaal dienstencentrum ‘Den Tap’ op maandagavond 5 februari 2024. Een krasse 85 jarige, met een stem als een klok, met een vurigheid die eigenlijk een jonge mens typeert, had hij de bomvolle zaal in zijn greep en legde hij ons via tekst en beeld uit hoe we sla, paprika’s, bloemkolen, tomaten, meloenen, komkommers, ajuinen, lepelblad, postelein, spinazie kunnen zaaien, verspenen en oogsten.

De regel van 15 is voor een goede opbrengst zeer belangrijk : minstens 15 graden op de thermometer bij het zaaien in bakjes of in de serre en toch liefst een 15 uren licht per dag. Lichtsterkte kan je meten met een app op je gsm en wordt uitgedrukt in lux. Een 5000 tot 7000 lux is noodzakelijk. Als de weergoden ons een donker seizoen toebedelen, kan je ook de plantjes op de vensterbank zetten, of ze onder een TL lamp plaatsen in de keuken, of als het niet stoort op je bureau, in de slaapkamer, onder een velux raam. Herman doet dit allemaal met toestemming van zijn vrouw en als we hem mogen geloven is een groot deel van hun woning tijdens het voorjaar ingepalmd door zijn hobby. Die man heeft chance met zo een verdraagzame wederhelft, mijn gedacht. Er zijn natuurlijk wel groenten die beter tegen de koude kunnen en die de 15 graden niet eisen, zoals bloemkolen, sla, koolrabi. De taaie rakkers onder de groenten.

Bij het zaaien in potjes of bakjes is het wel belangrijk om de zaadjes (in zaai- en stekgrond) mooi toe te dekken met een laagje aarde, ze rijkelijk te besproeien met water, ze af te dekken met plastiek (zeil, zak) of noppenfolie en ze zo te laten kiemen en pas dan ‘mag je de tent openzetten’s, d.w.z. de plastiek er afhalen en ze laten wennen aan de openlucht. Vele luisteraars trokken grote ogen toen Herman vertelde dat je zaadjes prima kan bewaren in de diepvriezer, jawel de diepvriezer, niet de ijskast. Uithalen, zaaien, bedekken, besproeien, beschermen, licht geven en ze zijn vertrokken.

Ook in het najaar je serre gebruiken en ze niet laten braak liggen, beveelt hij zeker aan want afwisseling en diversiteit houdt ziekten tegen. Verandering van spijs doet eten en houdt mens en serre gezond. De spreker stak in zijn enthousiaste betoog regelmatig een gezondheidsweetje, met een kwinkslag verteld, bij zo ver dat je maar naar die man moest kijken en hem bezig zien en horen en je het allemaal geloofde. Hij straalt een vitaliteit uit die zeker en vast uit zijn gezonde levensstijl en eigen kweek voorkomt, in combinatie met goede genen natuurlijk.

De mini receptie die ‘Tuinhier’ aan de aanwezigen aanbood, werd gesmaakt door het talrijk opgekomen publiek, maar of de gepresenteerde hapjes zo gezond waren als we in de les van Herman hebben geleerd, dat is nog maar de vraag…

Op naar de volgende voordracht met als thema ‘bloembakken’ op 4 maart 2024!

Linda Herman

 

 

Gebed van week + Hartverwarmend

 

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook