Liturgische vieringen
Zie "misvieringen" elders op de website
Beter een goeie buur dan een verre vriend...

Het is nog voor het coronatijdperk dat ik naar de Aalterstraat fiets, naar Eddy Verbeke die er in het laatste huis links zou wonen… Hij kent Marc Verstraete, de blinde man uit de Bruggestraat, en kookt voor hem eens per week. Het huisnummer klopt maar ik vind niet meteen een voordeur… tot de poort opengaat en een prachtige Deense dog me verwelkomt… ‘Kom binnen,’ zegt Eddy. ‘Welkom’ staat er op een krijtbord. Het volledig gesprek met onze reporter lees je in je parochieblad dat woensdag in de brievenbus viel.
Vakantieregeling
* Het parochieblad dat woensdag 15 juli in de bus valt, bevat parochietekst voor drie weken. Leg het dus niet onmiddellijk opzij of deponeer het niet te vlug bij het oud papier, het moet drie weken meegaan. Ook de komende 3 weken is er op deze website geen vers nieuws van de week. Het volgende parochieblad verschijnt op 5 augustus.
* Het parochiaal secretariaat is gesloten tot en met 3 augustus. We zijn wel steeds telefonisch bereikbaar op ons gewoon nummer: 051 68 90 71.
De wederopbouw
De zoemende zomeravonden doen me langer op het terras zitten. Ik haast mij ’s avonds om zeven uur niet meer naar binnen om het zoveelste journaal mee te pikken en de coronacijfers te horen. Het virus begint zelfs te verdwijnen van de voorpagina’s. We mogen niet te vroeg juichen. Ik weet het. Maar toch beginnen we voorzichtig weer plannen te maken voor een fijne zomervakantie… in de toeristenluwe wijde wereld om ons heen, in ons dorp, in eigen land.
Misschien gaan we wel terug naar de Westhoek voor het post-oorlogsverhaal. Het verhaal van de wederopbouw, het recht krabbelen. In tien jaar tijd was “de groote wederopbouw” grotendeels voltooid. Verrezen uit de as, als een feniks. Deze zomer nodigt de Westhoek ons uit om tijdens thematische tentoonstellingen en wandelroutes in steden en gemeenten te zien hoe de IJzervlakte herrees uit de oorlogsvernieling, uit de moddervlaktes doordrenkt met bloed, koper en oorlogsgas.
Wie wandelt, denkt na en ontdekt hedendaagse invullingen. Wat met de post-corona wederopbouw? Ook dat wordt een verhaal van veerkracht en solidariteit, onvoltooid balancerend tussen hoop en wanhoop. Het wordt bouwen met oude en met nieuwe stenen, het werk van velen. De gemeenten en steden zijn er nog, de huizen staan nog recht maar we moeten er ons opnieuw als mens thuis voelen. Met oog voor veiligheid en hygiëne moeten we opnieuw tijd durven maken om samen te komen, om ons sociaal-culturele leven weer in te vullen, om ons geloof en deelname aan kerkelijke diensten een plaats te geven in ons leven. Het moet misschien niet meer worden zoals het vroeger was. We kiezen voor rustig, eenvoudig en haalbaar.
COW
Opstart Den Tap
Omwille van de Covid-maatregelen werd het dienstencentrum gesloten op donderdag 12 maart. Alle medewerkers uit het dienstencentrum gingen aan de slag in het Woon-zorgcentrum Sint-Jozef in de Pensionaatstraat, waar ze voor diverse taken werden ingezet.
Vanaf 8 juni kenden we een voorzichtige opstart voor de bezoekers van het centrum voor de dagverzorging en sinds vorige maandag 15 juni ook voor het sociaal restaurant. Voor de maanden juni, juli en augustus zal het LDC zich beperken tot het aanbieden van maaltijden in het LDC en het leveren van maaltijden aan huis. Gezien de kwetsbaarheid van onze bezoekers en de opgelegde maatregelen zullen er voorlopig geen andere groepsactiviteiten plaatsvinden in het LDC. De bar blijft gesloten voor occasionele bezoekers en de openingsuren zijn aangepast van 11u tot 14u.
Wij hopen dat we vanaf september onze activiteiten kunnen hervatten. We wensen u allen een aangename zomer met de nodige voorzorgsmaatregelen.
Nationale streektocht Landelijke Gilden
De Nationale Streektocht van Landelijke Gilden gaat dit jaar door in West-Vlaanderen, in het Landschapspark Bulskampveld. Ray Clincke is de inspirator, samensteller van het parcours en bedenker van de 14 vragen onderweg. Ray uit de Bruggesteenweg, nabij De Radio, is een quizfanaat en de man die van veel items wel een en ander weet. Die finesse en spitsvondigheid legde hij met bezieling in dit evenement. Van begin juli tot eind september kan iedereen gratis deelnemen. Het parcours strekt zich uit over Aalter en vier gemeenten van onze provincie: Oostkamp, Beernem, Wingene en de deelparochies van Ruiselede, Doomkerke en Kruiskerke. Het autotraject is 36 km, voor de fiets is dat 38 km en dit jaar is de nieuwkomer een traject van 11 km fietsamusement voor kinderen. De prijzenpot is 1000 euro voor de kinderroute en 6000 voor de andere lussen, verdeeld over 70 prijzen. Deze Nationale Streekzoektocht, elk jaar goed voor meer dan 4000 deelnemers gaat om de 6 jaar door in West-Vlaanderen.
We laten Ray Clincke zelf even aan het woord: “Het situeert zich in de zomer van 2017. Ik deed al jaren mee aan De Nationale Streektocht van Landelijke Gilden. Na editie Poperinge in 2014 zou 2020 weer een West-Vlaams initiatief moeten worden. We waren, samen met goeie vriend Luc, secretaris van LG-Beernem, op stap in Voeren. Hij opperde dat de afdeling Beernem de editie 2020 wou organiseren, op voorwaarde dat ik er zou aan meewerken. Een stiekeme maar doordachte vraag. Ik had het meteen door en stemde in. En ja, met deze streek hebben we heel veel te bieden qua natuur, kastelen, bosrijke gebieden, natuurparken, kortom een walhalla voor elke wandel- of fietsfanaat.Het document voor deelname, de routebeschrijving en het antwoordenblad zijn 7/7 dagen van 6 uur tot 22u gratis te verkrijgen in de instelling Sint-Amandus, waar ik mijn leven lang werkte in de boekhouding. Door de corona-epidemie hebben we de inschrijfmodaliteiten versoepeld. Iedereen kan het document downloaden en afdrukken via de site: www.Streekzoektocht.be We verwachten 4000 deelnemers uit de Oostkantons en de vijf Vlaamse provincies. Uiteraard zullen schiftingsvragen noodzakelijk zijn. Ex ae-quo’s zijn onvermijdelijk. De antwoorden moeten tegen 9 oktober ingestuurd worden naar Landelijke Gilden Roeselare. Op regelmatige basis zullen ze me pakken doorsturen om te verbeteren, te evalueren, te quoteren. Twee ludieke schattingsvragen zullen finaal het criterium vormen voor de einduitslag."
Voor deelname is Lidmaatschap Landelijke Gilde geen must, de Nationale Streektocht is voor iedereen toegankelijk. Eventuele info over de inschrijving en de wedstrijd zelf kan je krijgen bij Ray: 051 655 186 of 0499 748 717.
Roland Van de Steene
Naar de gevangenis?
Het schrikt je misschien af om naast gevangenen te zitten en in groep naar elkaar te luisteren zonder dat er tussen jou en hen tralies zijn. Maar toch is het net dat wat we met “Tralies uit de weg” beogen. “Tralies uit de weg” organiseert in de West-Vlaamse gevangenissen gespreksavonden tussen 6 gevangenen en 6 mensen van buiten de gevangenis. Dat zijn gewone mensen zoals jij en ik, die elkaar niet kennen en die ook nog niet aan zo’n gespreksavonden hebben deelgenomen.
Deze avonden worden begeleid door een gespreksleider. Je moet dus niets zelf voorbereiden.
Het project is beperkt in tijd: 1 avond van 2 uur per week, zes opeenvolgende weken. Het enige dat we vragen is dat je die 6 avonden aanwezig wil zijn en dat je met een open geest wil luisteren naar anderen en ook eens iets over jezelf vertelt.
Uit ervaring weten we dat zowel de gevangenen als de mensen van buiten de gevangenis deze 6 avonden als heel betekenisvol ervaren. Het verveelt immers nooit als je je eigen verhaal mag vertellen maar ook mag luisteren naar het verhaal van andere mensen: verhalen, soms diepgaand en ernstig, dan weer luchtig en vol humor, verhalen van wie we zijn of wie we willen zijn, verhalen over vreugde en verdriet, verhalen van een zoektocht naar geluk en waardevolle dingen in ons leven.
Voor gevangenen zijn de gespreksavonden een zeldzaam moment van zingeving binnen de muren. Mensen van buiten de gevangenis krijgen kennis en inzicht in die aparte wereld van de gevangenis en ontdekken dat gevangenen mensen zijn als iedereen met gaven en fouten.
Interesse? Mail dan naar: traliesuitdeweg@gmail.com en geef volgende informatie door:
Naam en voornaam (zoals vermeld op de identiteitskaart), adres, telefoon / GSM, E-mail, rijksregisternummer, plaats van deelname: gevangenis Brugge of Ruiselede.
Data en tijdstippen:
- Gevangenis Brugge: Mannen lang gestraften: maandag 07-14-21-28 september en 05-12 oktober; Vrouwen: donderdag 10-17-24 september en 01-08-15 oktober; Mannen kort gestraften: nog te bepalen. Telkens van 18.00 tot 19.45 uur (aanmelden om 17.30u)
- Gevangenis Ruiselede: Donderdag 10-17-24 september en 01-08-15 oktober telkens van 18.45 tot 20.45 uur (aanmelden om 18.30u)
Ferm neemt draad weer op
Na een periode van stilte willen we voorzichtig de FERM-draad weer opnemen. We starten voor de veiligheid met de buitenactiviteiten.
De eerste avondfietstocht gaat door MAANDAG 20 juli (dus niet op dinsdag, zoals gewoonlijk) deze start 19.30 uur stipt aan de kerk.
Ook de dagfietstocht van 5 augustus laten we voorlopig doorgaan, meer info bij Lieve (051/68 91 26)
NEOS neemt sportieve start
Het dagelijkse leven komt geleidelijk meer en meer op gang en we leren al wat beter te leven met Covid-19. We komen meer uit ons kot, maar wel met gezond verstand, want dat is de enige manier om dit virus te bedwingen. We volgen met Neos alle protocollen nauwgezet op en passen die toe op onze Neos-werking.
Deze zomer kunnen we jullie in ieder geval de jaarlijkse fietszoektocht van Neos West-Vlaanderen doorheen het prachtige polderlandschap van Diksmuide aanbieden op 15 september. In een volgend K+L meer daarover.
De geplande fietsdaguitstap op zondag 9 augustus gaat ook door, zij het met een gewijzigde formule. We starten de daguitstap van ongeveer 45 km met de fiets aan de Sporthal van Ruiselede om 9.30 uur. Wij fietsen naar ’t Blauwhuis langs rustige wegen via Schuiferskapelle, Wingene en Bouckhout naar een eerste stopplaats, ‘De Landsman’ te Zwevezele, waar een groot vernieuwd terras aangelegd is. Daar kunnen we rustig genieten van een drankje of aperitief naar keuze. Daarna fietsen we naar het restaurant ’t Blauwhuis waar volgende menu aangeboden wordt: Cava met hapjes, gemarineerd varkenshaasje met pepersaus, slaatje en kroketjes, koffie met gebak, wijn en water inbegrepen.
Na het middageten fietsen we verder naar het Disveld te Doomkerke waar we vergast worden op een ijsje en een drankje. Na dit heerlijk tussendoortje fietsen we terug naar Ruiselede, waar de liefhebbers eventueel nog een terrasje kunnen meepikken.
Dit alles, drank en middageten inbegrepen kunnen we jullie aanbieden voor 45 euro per persoon, te storten op rekeningnummer BE55 8601 0367 9844 van Neos Ruiselede en dit zo snel mogelijk. Uiteraard zijn ook niet-fietsers welkom!
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.
Werd gedoopt
Doopsel van Colette en Clarisse: zie hier op deze website
Naar de overkant
* Overlijden van mevrouw Adrienne van Loo: zie hier op deze website
* Overlijden van de heer Roger Hoste: zie hier op deze website