Parochieblad: Editie 18 december 2024 (week 51) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Pompoensoep
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 18 december 2024 (week 51)

Laatste aanpassing op maandag 16 december 2024 - 19:54
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

PAROCHIENIEUWS


Kerstnacht 2024

Stille Nacht, Heilige Nacht, ...

F1250-2kol-10cm-aaa.jpg

Kerst

Talloze mensen zingen en vieren het mee: gelovigen, amper-gelovigen en anders-gelovigen.
Zij voelen zich in de Kerstnacht 'sterk' of in elk geval nog altijd 'een béétje' betrokken bij het Kerstgebeuren.
Miljoenen mensen over heel de wereld trekken in de kerstnacht door de duisternis naar honderdduizenden kathedralen, kerken en kapelletjes om de geboorte van een kind te vieren. Eigenaardig eigenlijk, mensen die je anders met geen stok de kerk in kunt krijgen, knielen die nacht neer voor een kribbe en zingen uit volle borst voor het Kerstekind.
De romantiek van Kerstmis sleept allen mee, maar de vraag is waar naar toe ...?!

          Stille Nacht, Heilige Nacht, ...

De romantiek van Kerstmis brengt ons in het kerkhuis van stilte.
En er is iets met de stilte. In de 'Stille Nacht' mogen wij toch iets horen.
De stille geluiden die normaal worden overstemd door zoveel tumult om ons heen, kunnen ons oor en ons hart bereiken. We luisteren en kijken naar het verhaal van Kerstmis.
Kerstmis is - zo blijkt - het toegankelijkste, het gemakkelijkste feest van de christenen.
Tegelijk gaat het over de óntoegankelijkste, de moéilijkste waarheid van het christelijk geloof:
dat een God die de hele wereld omvat, mens is geworden; dat een God die alomtegenwoordig is, nu plots te vinden is op één welbepaalde      plaats: in Palestina, in Bethlehem, in een stal, in een kribbe.

          Stille Nacht, Heilige Nacht, ...

God, die almachtig is, maakt zich klein, wordt geboren als een Kind, komt ónder ons wonen.
Een kind raakt ons hart. De ontmoeting met een kind, is de spiegel van onze ziel.
Een stel kinderen speelde verstoppertje. Eentje had zich zo goed verstopt dat hij niet gevonden werd. Toen hij eindelijk uit zijn schuilplaats tevoorschijn kwam, merkte hij dat de andere kinderen allemaal al naar huis waren. 'Waarom huil je?', vroeg zijn moeder toen hij verdrietig thuis kwam. 'Omdat ze niet naar mij hebben gezocht'.
God zou óók wel eens kunnen huilen, omdat wij soms niet, of nauwelijks, naar Hem zoeken.
En toch blijft Hij op zoek naar óns. Dat vieren we met Kerstmis ... elk jaar opnieuw ...
Een kerstboom kan je optuigen met prachtige kerstballen en met betoverend engelenhaar, maar het blijft een afgezaagde boom, en als je niet uitkijkt een afgezaagd verhaal.
Hier en nu kijken we naar het échte Kerstgebeuren dat niét voorbijgaat, dat blijvend is.
Jezus die van Godswege ons menselijk bestaan komt delen!

          Stille Nacht, Heilige Nacht, ...

Durven we knielen voor het goddelijke in ons leven? Of lijkt ons hart op een arme stal, niet overal even proper, met duistere hoekjes, met plaatsen waar het licht niet altijd schijnt?
Is er ook op vandaag geen plaats in het gastenverblijf ... en moet Hij opnieuw geboren worden in een 'koue koeienstal'?!
De Heer zoekt in elk geval een herberg in ons hart. Hij zal wel geen deuren intrappen, geen sloten forceren. Hij staat aan de deur van ons hart en klopt. Als wij open doen zal Hij binnenkomen met zijn geluk en zijn vrede. Als wij de deur gesloten houden zal Hij voorbijgaan en misschien opnieuw geboren worden in de kilte van een stal, in het duister van de nacht ...

          Stille Nacht, Heilige Nacht, ...

'Nacht' is het vooral wanneer mensen zien, maar geen uitzicht mee hebben; wanneer handen tasten naar een houvast, maar geen steun vinden; wanneer armoede geen uitzicht kent; wanneer ontheemden buitengesloten blijven; wanneer mensen in de kou staan en nergens warme genegenheid ondervinden. Voor déze mensen is Jezus in de nacht verschenen als een Licht. En Hij vraagt van ons: dat wij ons hart zouden openstellen, zodat wij dit Licht kunnen uitdragen naar allen die in nacht en duisternis moeten overleven.
De Ster van Bethlehem moge onze ogen openen voor het leed in de wereld - veraf - maar zeker ook dichtbij!

          Stille Nacht, Heilige Nacht ...

Open wij onze ogen om diéper te kijken in het Kerstgebeuren.
Daar is het Kind. Alleen wie klein is, wie kan worden als een kind, kan dit mysterie van Godsliefde begrijpen. Daar is Maria. Wie ‘ja' zegt tegen Gods plan in zijn leven zoals Maria, kan God zien. Wie ‘nee' blijft zeggen, kan God niet zien. Die kijkt enkel in een spiegel, die kijkt alleen naar zichzelf. Daar is Jozef. Hij leert ons over eigen twijfels heen te groeien om Jezus écht te kunnen zien in geloof. Daar zijn de Herders. Kleine, onbelangrijke, arme mensen zijn het. De herders zijn zo arm dat ze niet eens aan zichzelf denken.  Misschien zouden we ons meer aan de herders moeten spiegelen om God te kunnen zien. Daar zijn de 3 Wijzen. Het zijn de zoekers van alle tijden, van overal. Daarom heeft men ze de kleuren gegeven: wit, geel en zwart: alle rassen van de wereld. Het zijn geleerden. Zij weten veel over de loop van de sterren... maar plotseling komt daar die verrassende ster. Ze zoeken, ze reizen, ze doen navraag naar de betekenis. Ze geven het zoeken niet op als de ster even verdwijnt. Ze volgen ze en vinden het Kind en zijn moeder en aanbidden hen! Daar zijn nog 2 figuren, die minder onze aandacht trekken en die toch hun plaats en hun boodschap bij de kribbe hebben: de Os en de Ezel. Ze staan daar te staan. Ze ademen, ze zijn zichzelf, ze zijn maar os en ezel. Zo doen wat God hun te doen gegeven heeft.  Stille aanwezigheid, voortdoen, doen wat moet.

          Stille Nacht, Heilige Nacht ...

Over deze Nacht hangt bij velen een weemoed, een nog schérper en diéper aanvoelen van de dingen des levens, van gemis & diepe pijn, van dingen die ons hart bezwaren, ... Dat is ook de spiegel die het Kerstverhaal - het Evangelie - ons voorhoudt in de wondere Kerstnacht, waarin God ook nu weer een bezoek brengt aan de wereld. Geen 'bliksembezoek' van hoogstens anderhalf uur, zodat wij de grote problemen van de wereld en de vragen van ons eigen leven even kunnen vergeten. Neen! God is van plan om ons - na deze Heilige Nacht - niet meer te verlaten!Laten wij ons niet beter voelen dan de herders bij de stal, niet wijzer zijn dan de 3 wijzen uit het Oosten. Laten wij ons eenvoudigweg inzetten voor de droom van God: een betere wereld en vrede op aarde aan alle mensen van goede wil! Wees daarom elkaar nabij, zoals God ons - in het Kerstekind Jezus - nabij komt ... in de Stille, Heilige Nacht.

In naam van het’ team van de pastorale eenheid’: Zalig Kerstfeest!

Diaken Danny Vandenbroucke.

 


Aanvraagviering vormelingen

Op het goede spoor

Zie hier voor het verslag van deze viering 
 

 

Soep op de stoe

Soep op de stoep

Zaterdag 7 december botsten klanten van Huis Maria op een standje in het portaal. Er was pompoensoep te koop, 4 euro voor een liter vers gemaakte soep. De zussen Linda en Marleen startten de verkoop en om 10.30 u namen vier vormelingen over: Alexander, Ilano, Sam en Clara
Waar verkooptalent… Ze waren heel fier alles verkocht te krijgen. Mooie inzet voor het goede doel.
Vooraf werd in het Kamphuis door de werkgroep Welzijnszorg Lut, Gabriël, William, Walter, Blanche, Erik, Marleen 190 liter pompoensoep gemaakt en in dozen van 1 liter verpakt.

Zondag maakte Christel verse soep om in de kerk te proeven en een vrije bijdrage te geven.
De totale opbrengst voor Welzijnszorg bedraagt 598,50 euro, laat ons zeggen 600 euro.
Dank aan Huis Maria die het initiatief steunt. Dank aan alle kopers van soep!

GM

 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website


Voorbije activiteiten

Sint-Elooisgilde houdt mooie traditie in stand.

Jaarlijkse paardenzegening weer groot succes.

St Elooi 2024

Na de traditionele koffie met of zonder “Franse melk” bij beide dekens, zakten de ruiters in stoet af naar de kerk. Het was een mooie stoet met 20 paarden en drie koetsen. Maar liefst bij 26 paarden werd de relikwie van Sint Elooi op de kop gelegd. Priester Bart deed het met volle overgave. Zowel Bart als ikzelf zijn niet zo “paardachtig” zodat we nu en dan een stapje achteruit zetten bij sommige enthousiaste viervoeters. Bart nam zelfs bij één dier een hele sprong wat natuurlijk wat hilariteit teweeg bracht bij het talrijk opgekomen publiek. Gelukkig wordt deze mooie traditie in Ruiselede nog in ere gehouden.

In het midden met wit lint zijn de huidige dekens: Christof Descheerder en Mathias Demey, geflankeerd door de dekens 2025: Gilles Verstraete en Mathis Dejonckheere. De dekens met het rode lint (nieuw verkozen) voor 2026 zijn Franky Vermeersch en Daan Dobbelaere. Proficiat!

Paul

 

Lief en leed

Werden gedoopt


Zie hier op deze website


Gebed van week + Hartverwarmend


Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook