Parochieblad: Editie 2 februari 2022 (week 05) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 2 februari 2022 (week 05)

Laatste aanpassing op donderdag 8 december 2022 - 13:59
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS


Brugfiguur

Dit interview door Gerda M. werd weggehaald op vraag van de persoon die geinterviewd werd.

Maria Lichtmis en pannenkoeken

B-f lichtmis.jpg

Lichtmisviering

Een oude spreuk zegt: “Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.”
Deze spreuk verwijst naar de traditie om op Maria Lichtmis pannenkoeken te eten, een traditie die je op vele plaatsen in Europa terugvindt. 

Maar wat vieren we precies op Maria-Lichtmis? En wat hebben pannenkoeken daarmee te maken? 
We vieren Maria-Lichtmis 40 dagen na de geboorte van Jezus, op 2 februari. Het feest verwijst naar een Joods gebruik: volgens de joodse wet moest een jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond en te worden toegewijd aan God. 
Een andere benaming voor het feest is: Feest van de Opdracht van de Heer. Die titel is eigenlijk correcter, omdat de dag meer in het teken van Jezus als de Christus staat dan van Maria. De evangelist Lucas beschrijft hoe Maria en Jezus in de tempel worden opgewacht door Simeon en Hanna, die beiden in het kind de verwachtte Messias zien. 
Op of rond 2 februari worden nu op vele parochies ouders met dopelingen uit het voorbije jaar uitgenodigd in de kerk voor een gebedsmoment met kinderzegen en een gezellig samenzijn. Vanaf de tiende of elfde eeuw wijdde men met Maria-Lichtmis ook kaarsen. Gelovigen deden dan een kaars mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar de naam LICHTmis. 
Volgens de traditie worden in heel wat gezinnen op deze dag ook pannenkoeken gebakken. Waar dit vandaan komt, is niet meteen zeker. Het zou kunnen komen van een feest bij de plattelandsbevolking. Zij konden namelijk op twee dagen in het jaar van werk of hoeve veranderen. 2 februari was daar één van, de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De ronde vorm van de pannenkoeken zou verband houden met de ronde vorm van de zon, die vanaf nu duidelijk krachtiger wordt. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, een voorspoedig jaar zal hebben. De traditie van de pannenkoeken leeft ook bij ons nog voort. In de verschillende huizen kan je op 2 februari van een pannenkoek genieten. Smakelijk!

CB

Ook in Ruiselede worden de dopelingen van het afgelopen jaar uitgenodigd met hun familie voor een gebedsviering in de kerk er erna een stukje taart. Zondag 6 februari om 15u.
De ouders van wie het kindje in de kerk van Ruiselede, Kruiskerke of Doomkerke gedoopt is, krijgen dan ook het kruikje mee waarmee hun kind is gedoopt.

 

Decreet

F1250c05.jpg

Decreet

 

De digitale 40-dagenretraite 2022 van de jezuïeten

Hem achterna is de titel van de digitale 40-dagenretraite in 2022. De retraite gaat op Aswoensdag 02 maart van start en eindigt op Paaszondag. Het is de zestiende digitale retraite van de jezuïeten. Er zullen zo’n 20.000 mensen aan deelnemen. De teksten zijn geschreven door Myriam Van den Eynde.
Myriam zegt over de retraite: “Op de vraag van de zoekende mens, geeft Jezus een ontwapenend antwoord: ‘Kom maar mee, dan zul je het zien.’ Die uitnodiging klinkt ook voor ons vandaag: Kom maar mee, leer Me (beter) kennen, zie waar Ik me ophoud, ontdek waar Ik je tegemoet kom in jouw leven, in deze wereld, in deze tijd.
Deelnemen aan de retraite is ingaan op die uitnodiging. Hem achterna, op weg naar Pasen.” 

Hoe deelnemen?
Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.40dagenretraite.org.
Deelnemers van de digitale retraite krijgen dagelijks een gebedsmail met Bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om de 40-dagentijd, de Goede Week en het Paasmysterie intenser te beleven.

Op zaterdagochtend tijdens de 40-dagentijd kunnen deelnemers van de retraite meedoen aan een geleide meditatie via ZOOM.

Enkele citaten van deelnemers aan de vorige digitale retraite:
- “De digitale retraite heeft structuur aan mijn bidden gegeven en het ordende mijn innerlijk leven.”
- “Een zinvolle begeleiding om op gestructureerde wijze gebed in te plannen én vol te houden.”
- “Ik deed de retraite samen met mijn man. En het heeft mooie gesprekken opgeleverd.”
- “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo'n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”

Een productie van ignatiaansbidden.org ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de Advent en de 40-dagentijd. Ons doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

 

Geplande activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

 

Nieuwjaarswandeling met Vl@s

F1250d05.jpg

Vlas kasteel van Poeke

Een grote groep leden daagde op op donderdag 27 januari voor een bezoek aan het kasteel van Poeke. Het elegante rococo waterkasteel in eigen streek is ons allen bekend, het 56 ha grote park is een mooi wandeldomein maar zelden bezochten we het kasteel met een gids. Dhr. De Clercq gidst het kasteel al 20 jaar, het is zowat ‘zijn’ kasteel geworden en hij hoopt dat de nodige budgetten er zullen komen om het in zijn volle glorie te restaureren. Nu is het toch wat vergane glorie. Gemeente Aalter droeg het over aan het Vlaams Gewest in 2021. 

In de 14e – 15e eeuw werd het gebouw eerder als deel van het versterkte bolwerk van Gent tegen mogelijke invallers opgericht. In 1453 raakte het grotendeels vernield bij een opstand van Gentenaars tegen Filips de Goede. Het bleef in puin tot de nieuwe eigenaar Preudhomme D’ Hailley het tot kasteel verbouwde begin 17e eeuw. In 1872 werd het gekocht door Victor Pycke de Peteghem die het voorzag van de mooie smeedijzeren hekkens vooraan. De intialen VP zijn her en der te zien.

Het interieur, de imposante inkomhal getuigen van de grandeur. Momenteel staat er wat antiek meubilair uit het stadhuis van Antwerpen dat gerestaureerd wordt. We bezochten upstairs en downstairs, kregen te horen hoe ingenieus de huidige verwarming in bestaande buizen werkt, hoe men groenten fris hield…

Een glaasje bubbels in het koetshuis paste bij het decorum maar na een wandeling in het domein werd de lokale horeca gesteund en kon er nagepraat worden. Sommigen weten via hun ouders nog iets van de laatste barones Ines Pycke de Peteghem, burgemeester van Poeke destijds. Ze bleef ongehuwd en droeg het domein over aan Duinen en Heide die er vakantiekampen organiseerde.

GM
 

 

Lief en leed

Naar de overkant

Zie hier op deze website

 

Parochiale Facebook pagina

Wij zorgen dat dorpsgenoten zo snel mogelijk geïnformeerd worden over het leven in onze parochiale gemeenschap.
Surf naar onze Facebookpagina 

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook