Liturgische vieringen
Zie "misvieringen" elders op deze website
KERK IN DE KIJKER: Sint-Jan-Baptist (Wingene)

De voorgeschiedenis
Het Wingens Veld was onderdeel van het Bulskampveld, een weinig vruchtbare streek met veel heide, brem, struikgewassen en bosgebied. De bewoners waren arm en overleefden door seizoenarbeid, bezembinden of stropen.
Midden 1845 werd door de Wingense gemeenteraad een ontwerp ingediend tot oprigting eener succursaele kerk op de grenzen van Wingene, wijk ’t Veld. Men wou een hulpkerk oprichten op de grens van Wingene, zodat ook de bewoners van de omliggende gemeenten Ruiselede, Beernem, Sint-Joris en Maria-Aalter hiervan zouden kunnen genieten. De uithoeken van deze gemeenten lagen tot 6,5 km verwijderd van hun centrale kerk, die een groot deel van het jaar moeilijk bereikbaar was over de slechte wegen. Het voorstel werd tegengewerkt omdat pastoors hun parochie kleiner zagen worden. Door de jaren heen kwamen er kerken en parochies in de omtrek: Maria-Aalter in 1851, Doomkerke (kerk in 1864 en parochie in 1876) en Wildenburg (kapel in 1860 en parochie in 1897). Sint-Jan diende af te wachten.
De naam Sint-Jan
Wingene kende zijn Sint-Vincentiusgenootschap als vereniging voor de huysvaders, waarbij deze onderricht kregen over hun plichten, over spaarzaamheid… en over de gevaren van het socialisme. Eind mei 1858 werd op ’t Veld een afdeling ervan opgericht onder de naam Sociëteit van Sint-Jan Baptiste, in de volksmond de Sint-Jansgilde genoemd. Vanuit deze organisatie werden ook noodlijdenden geholpen. Naast de Veldschool in de Keukelstraat stichtte pastoor Termote eind 1862 het eerste Wingense bijklooster en dit kreeg de naam Gesticht Sint Jan Baptiste. Op deze manier geraakte naast ’t Veld de naam Sint-Jan ingeburgerd. Rond het klooster en de school – ondertussen ook in de Balgerhoekstraat - groeide Sint-Jan uit tot een kleine gemeenschap, met eigen verenigingen en leefde de wens om een zelfstandige parochie te worden.
Ontstaan van de parochie
Vanaf 1908 spaarde Julie Slock, een Wingense weldoenster uit de omgeving van de Sint-Amanduskerk, kosten noch moeite om de parochie op te richten. De gemeente gaf tegenwind en de Wingense pastoor Devos zag het anders: waarom Sint-Jan niet parochiaal opsplitsen over Doomkerke, Wildenburg en Sint-Amandus? Zo zouden de eerste twee parochies (langer) een onderpastoor kunnen bekomen. Ondanks de vele tegenkantingen hield Julie Slock jaren vol…
Half mei 1913 kwam haar neef E.H. Picavet met toestemming van de bisschop reeds aan op de parochie, maar hij mocht gene mis horen. En hij geraakte in een moeilijk parket want hij schreef de bisschop op 9 juni: Het is de begeerte van E.H. Pastor van Wyngene dat de geloovigen hier niet komen voor de mis van obligatie, tot dat de parochie zal ingericht worden. Naderhand nochtans heeft hij toegelaten dat zieken en kranken zouden komen, maar de oprichting zoo lang aanslepend is er van Zondag tot Zondag meer volk opgekomen; alzoo waren er gisteren wel boven de twee honderd, denk ik. Die mensen buitensluiten ware ze misdoen… De bewoners hielpen dus een handje mee. Uiteindelijk kwam op 19 november 1913 groen licht met de aankondiging in het Staatsblad: Sint-Jan werd een parochie met ca. 200 huizen, 1062 zielen en Joseph Picavet als eerste pastoor.
Een nieuwe kerk
De mis werd aanvankelijk opgedragen in de kapel van het klooster en in de schoollokalen langs de Keukelstraat, de latere St.-Michielszaal. Een architect maakte plannen voor de bouw van een kerk, maar de Eerste Wereldoorlog verstoorde alles. Na de oorlog werd dit verder uitgesteld… tot op 10 juli 1935 de bisschop op een snikhete dag het vormsel toediende aan 58 vormelingen in de veel te kleine hulpkerk… De voorbereidingen voor een nieuwbouw werden in gang gezet.
De subsidies volstonden niet. In 1914 had Julie Slock 30 000 frank geschonken en moeder Picavet liet Sint-Jan in 1928 bij testament 25 000 frank na. Er waren enkele heel milde parochianen, de familie d’Ursel schonk de grond en er werd een omhaling aan huis gedaan bij alle parochianen. Op 13 december 1936 werd de aanbesteding van de kerk gepubliceerd. Op 2 maart 1937 startten de werken en de eerstesteenlegging was op 11 april 1937. Heel wat Wingenaren hielpen mee, dit als metser, metserdiender, stukadoor of timmerman. En er werd hard gewerkt want op 18 oktober van hetzelfde jaar werd de kerk ingewijd door Mgr. Lamiroy.
En verder…
De kerk doorstond de Tweede Wereldoorlog, maar diende Henrica, de grootste van de twee klokken in 1943 af te staan aan de Duitsers. Ze werd in 1952 vervangen.
Met de junikermis van 1959 startte de genootschap Sint-Christoffel met de autowijding, die sindsdien jaarlijks doorgaat.
Pastoor Joost Van Landuyt (1969-1996) liet nieuwe glasramen aanbrengen in de jaren ’80.
Op 20 oktober 1996 startte de federatie Wingene o.l.v. E.H. Guido Samoy. Dit betekende de start van de samenwerking tussen de drie Wingense parochies.
De kerk van Sint-Jan kreeg een grondige restauratie tussen 2004 en 2009.
Patroonheilige en kermissen
Na de Sint-Jansgilde en het klooster Gesticht Sint Jan Baptiste was het niet ver zoeken naar een patroonheilige voor de parochie en zijn kerk. Op de torenspits van de kerk kwam niet de gebruikelijke haan boven op het kruis maar een lam, dit verwijzend naar Johannes de Doper.
Sint-Jan heeft twee kermissen: de zondag na 24 juni waarop het feest van Johannes de Doper gevierd wordt en de zondag bij 9 oktober, de vroegere kermiszondag van Wingene.
Deze kerk, gelegen op het landelijke Sint-Jan, kan je bezoeken voor een stil gebed of om een kaarsje te branden bij O.-L.-Vrouw van Bijstand. Bekijk er zeker de vele heiligen die afgebeeld werden in de mooie glasramen.
Rita Patteeuw
Pinksteren
Op Pinksteren was de kerk 8.45 u open en klonk er stemmige muziek. De bloemenmeisjes hadden voor fijne lichtdecoratie gezorgd, kwetsbaar porselein en kaarsen.
Een PowerPoint projecteerde het evangelie en bezinnende teksten. 50 bezoekers kwamen even langs en kregen een Pinksterkaarsje mee. Zonder tegenbericht van de regering start de zondagsviering weer op 13 juni. De mis is vanaf nu om 9 u in Ruiselede centrum.
GM
Decanale jongerenviering bijzonder geslaagd
De jongerenwerking van het bisdom Brugge reikte een mooi initiatief aan voor misdienaars, jongerenkoren en +13-werkingen. Op vrijdag 21 mei werd een openluchtviering georganiseerd in de tuin van de dekenij in Tielt.
Vele jongere acolieten gingen op de uitnodiging in en volwassen begeleiders konden maximaal met 50 aanwezig zijn bij dit openlucht-evenement. In 8 decanaten van ons bisdom gingen op hetzelfde moment vieringen door voor jongeren. Vanuit onze parochies van Ruiselede en Wingene werd aan het initiatief deelgenomen.
Samen met begeleiders trok de groep naar Tielt om er coronaproof te genieten van een deugddoende en jeugdige viering voorgegaan door pastoor-deken Filiep Callens en geassisteerd door diaken Davy Verkest uit Meulebeke die de organisatie op zich nam.
Na de eucharistieviering in open lucht, en opgeluisterd door mevrouw Patricia Dewinter, was er een heuse barbecue voor de jongeren en hun begeleiders. Allen konden genieten van een gezellig samenzijn in de eigen bubbel. Zelfs het weer zat die avond bijzonder mee … Vanuit het bisdom was Bisschoppelijk Gedelegeerde Nathalie Verstraete aanwezig als vertegenwoordiger van bisschop Lode Aerts en zij werd bereid gevonden om ook even te poseren met een aantal acolieten uit Ruiselede en Wingene.
Na de vele voorbije maanden waarin misdienaars niet konden bijeen komen, was dit een initiatief dat bijzonder welkom was om de heropstart van hun werking voor te bereiden … Het samenzijn werd afgesloten met een gebed (naar Thomas van Aquino) omwille van de aankomende examenperiode voor jongeren:
“Heer, Gij zijt de schepper van de kosmos, de bron van licht en wijsheid, het begin van alles. Verlicht met Uw klaarheid de duisternis van mijn verstand. Verwijder in mij het donker van zonde en onzekerheid. Geef me scherpzinnigheid om te begrijpen, een goed geheugen om te onthouden, het talent om juist en grondig te begrijpen, de finesse bij het uitleggen, volledigheid en gratie in het uitdrukken. Leer me te beginnen, stuur de voortgang en help me bij de voltooiing, door Christus, onze Heer. Amen”.
Femma dames Ruiselede verwennen papa’s en gezin
Vier Vaderdag samen met Femma’s aperobox(en) op 13 juni.
Geniet op Vaderdag van de aperobox met veel liefde samengesteld voor de papa’s en het hele gezin.
Bestel de box voor 10 juni 2021. Je box afhalen kan op 13 juni tussen 9u en 10u30 in Zaal Sport en Spel, Tieltstraat 46a, Ruiselede.
Dank u wel!
Vl@s
Beste leden,
We hadden plannen om op donderdag 10 juni het “Geleid bezoek aan Ronse met de Ulrich Libbrechtwandeling” te organiseren maar door de nog te grote beperkingen vanwege corona moeten we dit nog even uitstellen.
We plannen nu onze eerste activiteit op 21 juli ....hou die datum alvast vrij...later volgt meer info. We verwachten jullie dus met open armen voor een gezellige start op 21 juli!
Intussen hebben de winnaars van de wandelzoektocht reeds hun prijs ontvangen.
De 6 gelukkige winnaars van de ruislébonnen werden door een onschuldige kinderhand getrokken uit de leden die alle vragen juist hadden.
Daniel en Maria Staelens
Tuur en Gaby Vanrenterghem
Lucrèse Vanwonterghem
Eric en Andrea Degrande
Lutgarde Lamont
Hugo en Astrid Deschrijver
Alle deelnemers waren heel enthousiast. Wie zich niet gewaagd heeft aan deze leuke wandelzoektocht had ongelijk! Zie hierbij enkele sfeerfoto’s van de tocht: Wie meegedaan heeft aan de toer zal ze wel herkennen!
Beste groetjes,
vanwege het bestuur.
Werd gedoopt
Fleur, dochter van Wesley Derynck en Rebecca Desamber uit de Kruiswegestraat: zie hier op de website
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.