Parochieblad: Editie 2 maart 2022 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 2 maart 2022

Laatste aanpassing op woensdag 2 maart 2022 - 10:30
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

Instapviering eerste communie

Zie hier op de website

 

PAROCHIENIEUWS


Hugo, buurman
 

F1250a09.jpg

Hugo


Wie de Weekbode leest zal een artikel gevonden hebben over de bloedafname van het Rode Kruis, op donderdag 6 januari, van de pen van Roland Van de Steene. Blijkbaar komen artikeljagers soms op hetzelfde idee. Een zeer goede vriendin (Rosa) en haar man zijn vaste krachten bij het Rode Kruis voor deze bloedafnames. Ze zijn al jaren enthousiast over de vrijwilligersploeg in Ruiselede. Dat zijn Marie-Paule, Patrick, Steven, Dirk en Hugo. Hugo is mijn buurman, het lag dus voor de hand om hem te laten vertellen.
Ruiselede heeft een 200 bloedgevers. Bij de laatste inzameling waren er 77 mensen, waaronder 6 nieuwelingen. Men moet meerderjarig zijn om te mogen bloedgeven. Vroeger was er ook een leeftijdsgrens. Als men 71 werd kon men geen bloeddonor meer zijn. Deze regel is afgeschaft. Er is wel een strenge screening. In de loop der jaren is het aantal inzamelingen opgetrokken  van 2 naar 4 (voortschrijdend inzicht van de medische wetenschap).

Verloop.
De beroepskrachten hebben de zaal klaargezet. Rosa neemt het paspoort aan, geeft de medische vragenlijst om in te vullen, en een bonnetje voor een consumptie na de afname.
Deze medische vragenlijst is schriftelijk in te vullen. Vorige week mocht Hugo echter naar het donorcentrum in Gent om de vragenlijst elektronisch te testen.
Het nam toch 12 minuten in beslag, langer dan schriftelijk.
Door o.a. het toedoen van de bekende pandemie heeft het Rode Kruis een afsprakenboek geïntroduceerd waardoor donoren in elke gemeente verplicht zijn om vooraf in te schrijven via ofwel het gratis nummer 0800 777 00 of www.rodekruis.be/geefvoorelkaar. Er worden per tijdslot van een kwartier slechts 7 tot 8 mensen toegelaten. Hugo verzamelt die elektronische inschrijvingen en posteert zich strategisch aan de ingang, zo kan hij erop toezien dat iedereen wie binnenkomt de handen wast en ontsmet.
Als mensen zich vergeten in te schrijven en ze komen toch langs kijkt Hugo of er nog vrije plaatsen zijn in een van de volgende tijdsloten zodat de donor op een later tijdstip toch nog kan doneren. Zodoende duurt de wachttijd van de vooraf ingeschrevenen niet al te lang. Mensen kunnen of willen dan uiteraard geen uur wachten.

Veiligheid
Er zijn twee dokters die de bloedafname verzorgen. De vragenlijst wordt eerst door hen overlopen. Weeg je te weinig volgens je lengte, geen afname.
Is er minder dan twee maanden tussen twee afnames, geen afname.
Ben je nog niet zolang geleden naar de tandarts geweest, geen afname.
Sinds het uitbreken van de Corona wordt er geen bloeddruk meer gemeten.
Voor de eigenlijke afname worden er 3 testbuisjes genomen, en dan pas het eigenlijke zakje.
Niet zelden krijgt een bloedgever achteraf bericht dat hij of zij ijzer tekort heeft, en wat men moet of kan doen. De bloedgevers krijgen een geschenkje ofwel kunnen ze 8 bonnetjes opsparen voor bijv. een cinematicket.
Ze krijgen ook een drankbonnetje omdat het sterk aanbevolen is om een 15- tal minuten na de bloedafname te verpozen, liefst met een suikerhoudend drankje naar keuze, in de nazorg (keukengedeelte Sport & Spel). Daar wordt door Marie-Paule toezicht gehouden zodat ze bij eventuele problemen (flauwte, bloeding) zo snel mogelijk de hulp kan inroepen van de verpleegsters en/of dokter.
Omdat de cafetaria De Molen te ver uit het zicht van de dokters ligt, heeft Hugo ervoor gekozen om voortaan ook voor drankblikjes te zorgen. Het is namelijk zo dat de laatste dokter ter plaatse moet blijven tot een kwartier na de laatste bloedafname. M.a.w. hij niet mag vertrekken eer hij zeker is dat er niemand onwel geworden is. Uiteraard is elke donor vrij om zijn of haar bonnetje toch in de cafetaria te spenderen, maar bij eventuele problemen is het heen-en-weer snellen tussen de twee ruimtes niet zo handig.
 
Over Hugo
Hugo is 64 jaar, en afkomstig van Machelen. In 1977 is hij bij zijn huwelijk met Marie-Paule Hellebuyck naar Ruiselede komen wonen. Hij werkte als betonwerker. In 2014 was hij gedwongen om nekschakels te laten vastzetten. Dit heeft hem genoodzaakt om het jaar daarop op prepensioen te gaan, en ook afscheid te nemen van de vrijwillige brandweer.
Hij en zijn vrouw fietsen graag ( elektrisch). Zij zijn actief lid van de wandelclub en van Neos. Vroeger heeft Hugo ook wel eens een controlepost bemand op de wandelingen. Bij Tuinhier is hij al 3 jaar bestuurslid. Zoals het een goede tuinier betreft is hij actief in zijn tuin, hij kweekt groenten, tomaten en zo meer.
Hij leest graag, vooral thrillers. Hij is lid van de bib in Tielt. Zijn twee zonen (Bart en Tom) wonen in Tielt, de ene is tweemaal vader. Met de kleinzoon van nu 14 jaar ging Hugo mee naar het voetbal en zo was het handig om intussen ook een bib-bezoek te brengen.
Korte tijd nadat hij op brugpensioen ging, werd hij gevraagd als vrijwilliger voor de bloedafnames. Hij houdt van sociaal contact en zei ja. Hij werkte toen samen met Patrick en Dirk, Steven kwam er pas later bij. In die tijd gebeurde de inzameling nog in Den Tap. Na de overname door Curando is de inzameling nog ongeveer een jaar daar doorgegaan. Dan zijn ze definitief verhuisd naar Sport-en Spel.
Marie-Paule is na het volgen van een EHBO-cursus Rode Kruisvrijwilliger geworden in de afdeling Tielt, ondertussen al meer dan 10 jaar. Daardoor was het een logische stap om ook in Ruiselede mee te werken. Met de gedrevenheid waarmee Hugo vertelt ben ik er zeker van dat het koppel nog lang vrijwilliger zal zijn.

Anne Marie.

 

Aswoensdag start van de vastenperiode
 

askruisje_3.jpg

Askruisje


Wat historiek
Paus Gregorius de Grote, die als kerkvorst regeerde van 590 tot 604, was de eerste die de term ‘Aswoensdag’ gebruikte om het begin van de vastenperiode aan te kondigen. In 1091 droeg paus Urbanus II elke kerk op om dit ritueel te gaan toepassen. Het was nog wachten tot de twaalfde eeuw op de regel die door Rome werd uitgevaardigd, om de palmtakjes die werden gewijd in de paasviering te verbranden en deze assen te gebruiken op Aswoensdag.
Naast de symboliek van de boetedoening staan de assen ook symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Landbouwers weten als geen ander dat een stuk braakliggend land laten afbranden er voor zorgt dat de grond terug vruchtbaar wordt en dat er zo plaats vrijgemaakt wordt voor het telen van nieuwe gewassen. Tegelijk hebben assen ook een reinigende kracht. In vroegere tijden gebruikten huisvrouwen zelfs as om er de was mee te doen.

Zingeving
Op Aswoensdag wil men dus nadenken over de dood en stilstaan bij de vergankelijkheid van het leven. Wetenschap is enorm geëvolueerd, we wanen ons homo deus maar covid, natuurrampen, laten ons beseffen dat we nietig zijn.
We bezinnen ons over onze zonden en tonen berouw. Daarna kijken we vooruit dankzij de reinigende kracht van de assen en hebben we aandacht voor de nieuwe kansen die het leven ons biedt. 

Naar Allesvieren.nl

Een takje van hoop

Een takje van hoop
na maanden uitgedroogd
wordt vandaag
door het vuur
een beetje as.

Een beetje van die as
wordt vandaag
een kruisje op mijn hoofd
en vraagt me
die hoop van toen
verder uit te dragen.

Wees moedig,
zet vandaag de stap
om 40 dagen
jouw levensritme aan te passen.

Dat dit askruisje
jou mag zegenen en
bewaren
op de weg
naar Pasen.

Antoon Vandeputte

 

 

Gelegenheidskoor heropgestart

F1250c09.jpg

Gelegenheidskoor repetitie


Na een lange lockdown voor koren nam Cecile Deleersnyder, eeuwig jonge koormoeder, toch weer het initiatief om zangeressen versterkt met zangers nu ook, weer op te starten. Zuster Cecile B; die jarenlang dirigeerde, geeft het stokje door. Na een kort maar krachtig overleg in de pastorie werd een eerste repetitie geregeld vrijdag 25 februari, in het Portaal. Diaken Danny was bereid voor deze start op piano te begeleiden. Vanaf maart kan men hen reserveren voor een uitvaart. Ze luisteren gratis de begrafenis op, indien de familie dat wenst.
Na het zingen werd er aan teambuilding gedaan bij een koffie en pannenkoek in Curando Den Tap.

GM


Beeld van de week

F1250d09.jpg

Boekenruilkastje


Boekenruilkastje  is terug van weggeweest.
Het stond in het park aan de Kerk, en het werd goed gebruikt.
En toen was het weer weg omdat de leerlingen van de tekenacademie Kuma het zouden beschilderen.
Ze hebben dat prachtig gedaan! Het kastje staat er kleurig bij.
Hoe werkt het alweer? 
U hebt boeken teveel? Zet ze maar in het kastje.
U ziet in het kastje een boek om te lezen? Neem maar mee.
Na lezing mag u het boek houden, aan iemand anders geven of terugplaatsen.
Proberen maar!

Anne Marie

 

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

 

Lief en leed

Werden gedoopt

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Parochiale Facebook pagina

Wij zorgen dat dorpsgenoten zo snel mogelijk geïnformeerd worden over het leven in onze parochiale gemeenschap.
Surf naar onze Facebookpagina 
https://www.facebook.com/Parochiesruiselede

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook