Parochieblad: Editie 20 maart 2024 (week 12) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Hoop © Goedele Miseur - Elisabeth
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 20 maart 2024 (week 12)

Laatste aanpassing op maandag 18 maart 2024 - 15:26
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

Instapviering eerste communicantjes van de parochies

 

FOTO groter: Klik in de rechterboevenhoek van de foto

Het volledige rartikel vind u hier op onze website, alsook een reeks foto's van die mooie viering

 

Vastenbezinning dekenij.

Laat ons dromen…, de weg naar een betere toekomst

F1250-3kol-15cm-IMG-20240312-WA0000-2.jpg

Vastenbezinning Wim Vandewiele

Op dinsdag 12 maart kwam een behoorlijke groep mensen vanuit verschillende parochies van de dekenij samen in de St.-Pieterskerk te Tielt om te luisteren naar prof. Wim Vandewiele, socioloog en antropoloog verbonden als stafmedewerker pastoraal en ethiek met Curando. Uitgangspunt van zijn lezing was het boek van paus Franciscus Let us dream, the path to a better  future. Het boek is helaas niet in het Nederlands vertaald. Franciscus schrijft vanuit eigen ervaringen

 

 

 

ZIEN - OORDELEN – HANDELEN

Paus Franciscus hanteert de bekende Cardijnse methode in zijn pleidooi voor een betere toekomst voor allen; wat is het probleem? Wat kunnen we eraan doen? Welke actie moet ondernomen.

We leven in een welvarend land maar in weinig bemoedigende tijden. Het failliet van Van Hool, de verrechtsing van de maatschappij, de Trumpsaga. Kunnen wij daar als enkeling iets aan doen? Het neoliberalisme leidde tot meer en meer consumptie en egocentrisme haalt de bovenhand. Economie is prioritair, meer en meer groei ten koste van… Een grotere kloof tussen bemiddeld en arm. Het is goed dat we daarom niet meegaan in polarisatie ( mensen tegen mekaar opzetten) in doemdenken en in zwart-wit denken. Dat laatste wordt door sommige partijen sterk uitgespeeld nu voor de verkiezingen. Mensen gaan in simpele redeneringen graag en makkelijk mee, terwijl een probleem vanuit verschillende standpunten bekeken, veel nuances kan hebben.

De lezing werd geïllustreerd met prachtige foto’s van Goedele Miseur die als pastor in de psychiatrie werkt in Duffel.

ZIEN

Welke hulpmiddelen zijn er om te zien? Kijk naar gezichten vooral, zegt Franciscus, ze stralen soms ondanks ellende, hoop uit. Ga naar de marge van de maatschappij, daar waar de kwetsbaren zijn, waar het misloopt. Zie de zorg voor mekaar, hoe mensen zichzelf wegschenken en daar deugd aan beleven. Is de tegenpool van jezelf vooral (angstig) beschermen. Het waren de vrijwilligers in alle gemeentes die de coronacrisis via de vaccinaties hielpen bedwingen. De valkuilen hier zijn: narcisme ( ik ben de norm), ontmoediging ( enkel klagen), pessimisme ( deur sluiten naar de toekomst) of onverschilligheid (zonder empathie naar mensen kijken)

OORDELEN en HANDELEN = KIEZEN

Leidraad om situaties te beoordelen ( niet veroordelen!) zijn de zaligsprekingen, ze zijn de sociale principes van de kerk. De kerk heeft een voorkeursoptie voor de armen, zij moeten het centrum van ons denken zijn. De kerk is begaan met algemeen welzijn. Ze wil ook een universele bestemming van goederen: voor ieder mens woning – werk en natuur.  De kerk focust op solidariteit. Dat houdt in: kunnen vergeven, migranten begrijpen, voor ouderen en gehandicapten opkomen. Het principe van subsidiariteit: samenwerking tussen overheden. Een hogere overheid moet niet doen wat een lagere kan verwezenlijken. Ze moeten samenwerken. Europa is daar een illustratie van.

SYNODALITEIT

De kerk draagt ook synodaliteit hoog in het vaandel. Er is de synode ingezet in september 2023 die een vervolg kent. Centraal daarbij staat volgens Franciscus het luisteren en beluisteren van mekaar.

Dat is allerminst gemakkelijk. Zo vaak luisteren we ‘met de eigen oren’ en gedachten die we zo moeilijk loslaten. De bekoringen (valkuilen) hierbij zijn: fundamentalisme (strikt vasthouden aan vroegere waarden), vasthouden aan het geïsoleerde eigengelijk, ideologische heilige huisjes niet loslaten, elitarisme (geen voeling houden met brede groep), mensen reduceren tot functies in bedrijven, polarisatie ( mensen opzetten i.p.v. verbinden) superioriteit ( je beter wanen dan een ander).

GEDULD

hoop-goedele (30).jpeg

Hoop © Goedele Miseur - Elisabeth

Die verandering vraagt veel geduld, het is een traag proces waaraan we allemaal een steentje toe kunnen bijdragen. Gebed, reflectie kunnen inspireren en er is de Blijde Boodschap dat God niemand in de steek laat. Het was veel in een uur maar gelukkig werd er tussenin af en toe gezongen. En nadien was er een alcoholvrij drankje.

Gerda M.

Een lied dat veel samenvat en dat we zongen:

Waar is de plaats die vrede lacht
Waar wordt aan mensen recht verschaft
Waar is de God die leven geeft
aan elke mens die Liefde deelt
Ik zoek de plek waar vrijheid heerst,
waar elke mens van angst geneest,

ik zoek de God die armen heelt,
in elke mens die liefde deelt.
Ik zoek het land dat vreugde heet,
vrij van geweld en oorlogsleed
ik zoek de stad waar God regeert,
in elke mens die liefde deelt

Hier is de plaats die vrede lacht,
hier wordt aan mensen recht verschaft,
hier is de God die leven geeft,
in elke mens die liefde deelt

Berre Van Thielt (op youtube te vinden)

 

 

Solidair maal

Zoals elk jaar organiseerde een parochiale werkgroep in Wingene een solidair maal in de Verrekijker ten voordele van Broederlijk Delen. Op zondag 17 maart kwamen een 160 mensen samen om een aperitiefje te drinken en te genieten van een rijstmaal of soep, ten voordele van. In het kader van de Pastorale Samenwerking waren ook mensen uit andere parochies present. Tafel Ruiselede genoot van samenzijn. Proficiat ook aan de vormelingen van Wingene en andere jonge helpers die hun beste beentje voorzetten. Het liep vlot! Vele handen maken licht werk.
 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

 

Lief en leed

Werden gedoopt

Zie hier op deze website

Naar de overkant

Zie hier op deze website

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook