Parochieblad: Editie 22 juni 2022 (week 25) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Gaura - prahtkaars
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 22 juni 2022 (week 25)

Laatste aanpassing op dinsdag 21 juni 2022 - 12:38
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS


Ferm 100 jaar

Ferm Ruiselede 100j

Naar aanleiding van de viering honderd en één jaar Ferm Ruiselede op 17 juni ging ik eens luisteren bij twee van de vijftien bestuursleden: Regina Dufour, oudste bestuurslid, en Lien Tyvaert, jongste bestuurslid. Ze staan samen op de foto met de hele bestuursploeg.

Van Boerinnenbond naar Ferm
Regine zocht de naamsveranderingen op. Ze is 48 jaar lid, gestart in Kanegem en 45 jaar lid in Ruiselede, op vraag van Clara Deryckere destijds. Ze werkte ook mee op provinciaal en gewestelijk niveau. De eerste naam was Boerinnenbond maar door de maatschappelijke evoluties waren er niet enkel actieve boerinnen lid en wou men de naam ruimer maken. In 1911 werd het KVLV. Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen. In 2006 koos met voor Vrouwen met Vaart en in 2020 werd het Ferm. Die laatste naam staat symbool voor de kracht die kan uitgaan van samenwerking, van het delen van talent en expertise. Ferm staat voor: beslist en boeiend, fier en veelzijdig, helder, gedurfd, energiek en ondernemend, warm en welkom. De kwaliteiten die zoveel boerinnen hebben. De activiteiten van de vereniging mikken op een ruime interesse van alle ‘landelijke’ en andere vrouwen en zijn erg gevarieerd. Kijk maar eens op de website. Het gaat van creatief zijn: bloemschikken, koken, tot fietsen en sporten, tot lezingen over allerlei thema’s o.a. gezondheid. Leuk zijn ook de daguitstappen met de nodige hapjes en drankjes en het jaarlijkse feest samen met de mannen. In Rumbeke waren er danslessen voor liefhebbers. Wie kent niet de Verlichte Avondwandeling in Ruiselede, langs boerderijen en landelijke wegen die een groot succes is dankzij de puike organisatie. Er is een aparte werking AGRA voor actieve boerinnen. Er is ook de landelijke thuiszorg, die hulp biedt aan de leden waar die nodig is en ook In Ruiselede heeft Ferm kinderopvang in de vakanties, in de Aalterstraat.

Link met landbouw
Regine is van Kanegem, groeide op op een boerderij maar na haar huwelijk met José Ally verhuisde ze naar Ruiselede waar ze samen een varkensbedrijf runden. Haar drie kinderen, Filip, Tineke en Henk blijven in de sector werken. Lien is van opleiding bio-ingenieur, doctoreerde ook en werkt voor de Boerenbond als tuinbouwconsulente. Ze is tussenschakel tussen de studiedienst en de leden. Zij is soms ’s avonds op stap om mensen uit de sector te informeren over nieuwe ontwikkelingen, nieuwe wetgeving. Eén van de taken is ook sensibiliseren naar nieuwe evoluties en vorming geven en dus leden correct informeren. Evengoed is het ook luisteren naar de problemen op het terrein en ondertussen mensen uit de sector samenbrengen. Zij groeide op op een landbouwbedrijf in Passendale. De liefde voor Bert Schoonbaert bracht haar naar Ruiselede, waar ze graag woont samen met hun twee kindjes, Ewout en Elouise. Ze houden beiden goeie herinneringen over aan opgroeien op een boerderij. Regine zegt: er was ruimte om buiten te spelen, vogelnesten te zoeken en te kijken hoe de vogeltjes opgroeiden. We vulden de waterbakken van de koeien met de handpomp en konden erin spelen. In de veldschuur kon je op de hooistapel ravotten en peren, appelen, noten hingen voor ‘t grijpen in de boomgaard. Je leerde er ook wel werken want ieder werkte mee als er gehooid moest worden, geoogst of loof gezet. Op een boerderij was er altijd bedrijvigheid. In de tijd van Lien haar jeugd woog dat werken in de vakantie wel eens als je hoorde dat anderen op kamp gingen naar bvb. Zwitserland.

Ondernemen
Wie een landbouw- of tuinbedrijf runt, moet dit als een ondernemer doen om een rendabel bedrijf uit te kunnen baten, daar horen investeringen bij. Schaalvergroting was daardoor nodig om je inkomen te garanderen. Veel is geautomatiseerd maar dat heeft een kostenplaatje. Je moet rekening houden met klimaatomstandigheden die invloed kunnen hebben op je productie en ook de retail (winkels) zet de landbouw onder druk om scherpe prijzen te krijgen. Dieren moeten gezond blijven. Het is dus risico nemen, alert blijven, rekenen. De administratie vraagt ook aandacht. Er is regelmatig inspectie inzake boekhouding, sociale wetgeving, mest, veiligheid, hygiëne, dierenwelzijn en dan moet je je zaken op orde hebben. Anderzijds, zegt Lien, wordt daardoor veilig voedsel en worden daardoor producten van uitstekende kwaliteit afgeleverd. Eigen kweek uit België staat garant voor kwaliteit. We zijn op dat vlak soms te weinig chauvinistisch. Een boer, boerin moeten echt liefde voor het vak hebben want wie dieren en gewassen heeft, moet er dagelijks zijn, ook op zon- en feestdagen. Anderzijds ben je je eigen baas en heb je de vrijheid je werk te schikken.

Evolutie
De landbouw komt regelmatig in het nieuws naar aanleiding van het stikstofakkoord, vergunningen, maatregelen tegen de klimaatverandering, natuurbehoud. Beiden vinden het jammer dat er in de media zo vaak een negatief beeld opgehangen wordt. Kent de journalist die schrijft eigenlijk wel alle aspecten van landbouw? Landbouwers zijn bekommerd om de natuur en om dierenwelzijn. De meesten beseffen wel degelijk dat er nog steeds inspanningen geleverd moeten worden om verder te verduurzamen. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk die de stiel een kwalijk imago bezorgen. Een voorbeeld van duurzame maatregelen zijn bvb. het gebruik van biologische bestrijders om schadelijke insecten te bestrijden in serreteelten. Of bvb. een groenscherm rond het land aanleggen waar insecten en bijen en meteen vogels mee gebaat zijn. Het evolueert. Wetenschappers zoeken naar alternatieven om het stikstofprobleem terug te dringen. Beseft men ook dat als men het aantal bedrijven terugdringt dat ook gevolgen zal hebben voor onder andere tewerkstelling in bvb. toeleveringsbedrijven, verwerkende bedrijven, ...? Bij landbouw gaat het om meer dan voedsel. Als boeren protesteren is het omdat ze van de minister rechtszekerheid willen krijgen en een eerlijk beleid. Het is moeilijk in dit korte artikel alle problemen aan te kaarten maar beide dames hebben een hart voor de landbouw. Zoveel is zeker. Ze hopen dat er respect blijft voor zij die door hard werken zorgen dat er voor ons gezond en betaalbaar eten op tafel komt.
We wensen Ferm proficiat met hun jubileum en hopen dat alle leden deugd blijven hebben van samenzijn, samen ontspannen.

Gerda M.

 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen


Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website


Voorbije activiteiten

OKRA: Zomerfeest 14 juni – Een toost op de zomer!
 

F1250b25.jpg

Okra


Met het aangeboden glaasje cava of fruitsap werd getoost op het leven, op het mooie van gezellig samenzijn. Een 80-tal deelnemers genoot daarna met volle teugen van het optreden van Jason Bradley. In een perfect zittend wit maatpak voor de pauze en een eerder wijnrood pak na de pauze bewoog hij zich van tafel naar tafel tussen het publiek en deed de aanwezigen enthousiast meezingen op een medley van Vlaamse en Engelstalige nummers. Het was genieten, met tussendoor een koffie of een welkome frisse pint. Als je dan kan afsluiten met een perfect gekoelde koude schotel en dito glaasje witte wijn, dan zegt men al vlug “meer moet dat niet zijn”!

William Coppens

 

Lief en leed


Werden gedoopt

Zie hier op deze website


Naar de overkant

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook