Liturgische vieringen
Zie "misvieringen" elders op deze website
Kerk in de kijker: Sint-Joris Wildenburg (Wingene)
Ligging: Beernemsteenweg, Wingene
De bouw van een kapel
Vanaf de zeventiende, maar vooral vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw wordt Wildenburg stilaan ontgonnen uit het Bulskampveld. Aanvankelijk behoorde dit gebied tot de Sint-Amandusparochie van Wingene. Het ontstaan van de kerk en de parochie Sint-Joris heeft alles te maken met de adellijke familie van der Bruggen. De familie en de parochie blijven gedurende de tijd sterk verbonden. Verschillende obiits (rouwborden) in de kerk zijn de stille getuige hiervan.
Georges van der Bruggen, zestienjarige zoon van baron Frederic en Georgine de Nayer, overleed op 30 april 1859 na een slepende ziekte. Als nagedachtenis aan Georges bouwde de familie naast het kasteel ’t Blauwhuis een kapel, voldoende groot zodat daar ieder jaar op zijn sterfdag een mis met de familie kon gelezen worden. Zo wijdde Mgr. Malou op de laatste zondag van maart 1860 een kapel voor 80 à 90 personen in. In het kloosterdagboek van de Dienstmaagden van Maria werd ze benoemd als de kerk opgericht onder de titel Sint-Joris.
De laatste woorden van Georges werden vereeuwigd op een gedenksteen die we in de rechterzijbeuk vinden onder zijn foto: Que le ciel est beau… Je voudrais tant mourir….
Het ontstaan van de parochie Wildenburg
De Wingense priesters stimuleerden de baron om af en toe een mis te laten opdragen in de kapel, zodat de bewoners van Wildenburg de lange weg naar de centrumkerk niet hoefden af te leggen. Op de eerste zondag van juli 1860 werd een eerste mis voor het publiek opgedragen en al snel gebeurde dit regelmatig. In 1870 kon de baron bij het bisdom bekomen dat er een vaste priester voor Wildenburg en zijn oudemannenhuys kwam. Wildenburg telde bijna 500 inwoners en de kapel werd meteen 6 meter verlengd.
Op 26 april 1875 rouwde Wildenburg om het overlijden van zijn baron Charles-Frederic van der Bruggen, broer van Georges en burgemeester van Wingene. Hij stierf die dag nadat hij een week eerder door een wildstroper werd neergeschoten. Een kapel langs de Boskapeldreef herinnert hieraan.
Een tweede vergroting van het kerkje in neogotische stijl werd in 1884 gefinancierd vanuit de erfenis van jezuïet Conrad van der Bruggen, een andere broer van Georges. Er kwamen twee zijbeuken, de sacristie, de tribune van de barons, de kleurrijke brandglasramen en wat meubilair.
Franciscus Canepeel werd in 1894 de nieuwe proost en hij ijverde hard voor de oprichting van een nieuwe parochie. Hij zag het groots: naast den wijk van het Blauwhuis dacht hij ook aan 200 ha op Beernem, aan den Haze, Balgerhoeke en ’t Veld, aan Peerstalle en aan een deel van Hertsberge. Hiertegen kwam van alle kanten protest en de parochie werd goedgekeurd met 119 huizen en 974 zielen. Canepeel werd op 21 september 1897 als eerste pastoor van Wildenburg ingehaald.
Hoe het verder ging…
De bevolking op Wildenburg nam snel toe. Met meer dan 1600 zielen kon in 1905 een onderpastoor voor Wildenburg aangesteld worden. Veertig jaar lang had de parochie een onderpastorij. Ondertussen had de parochie gebied afgestaan voor de oprichting van de parochies St.-Jan (1913) en Beernem-Statie (1941).
Vooral E.H. Vandaele, pastoor tussen 1911 en 1927, verfraaide het kerkje: nieuwe zijaltaren met communiebank, een portaal onder het doksaal, een nieuwe kruisweg en een eiken biechtstoel.
De kerk doorstond de beide oorlogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam baron Conrad van der Bruggen, zoon van Charles Frederic, vrijwillig dienst. Hij werd zwaargewond in de loopgraven van Kaaskerke en overleed te Oostkerke op 4 mei 1916. Wildenburg rouwde opnieuw om een te vroeg gestorven baron.
In het interbellum kwam er een derde misviering en dit om 8u op zondag voor de schoolkinderen, zodat er in de andere vieringen van 7u en 9u30 meer plaats was voor de volwassenen.
In de naoorlogse periode werd de kerk regelmatig hersteld, maar dit telkens in deelopdrachten. In 1947 werd naast de bestaande sacristie een nieuwe sacristie met bergplaats gebouwd. De kerk kreeg zijn huidige vorm.
Met Kerstmis 1958 werd een eerste middernachtmis op Wildenburg opgedragen.
E.H. Maurits Devisschere (1983-1992) was de laatste pastoor. Zuster Suzanne Vankeirsbilck werd pastoraal verantwoordelijke en E.H. Halsberge ging voor in de vieringen. Zr. Rita Kerckhof, medewerker in onze pastorale eenheid, maakte toen deel uit van de kleine communiteit die de Wildenburgse pastorie bewoonde.
Op 20 oktober 1996 startte de federatie Wingene o.l.v. E.H. Guido Samoy. Dit betekende de start van de samenwerking tussen de drie Wingense parochies. De kerk in Wildenburg blijft gewaardeerd om haar intieme sfeer, vooral voor doopsels en huwelijken.
Patroonheilige en kermissen
Daar de kapel gebouwd werd ter nagedachtenis van Georges van der Bruggen, kreeg ze Sint-Georgius of Sint-Joris als patroonheilige.

De parochie viert zijn kerkwijdingsfeest op de zondag na 23 april, feestdag van Sint-Joris. De tweede kermiszondag viel vroeger de eerste zondag van juli. Waarschijnlijk verwijst dit naar de eerste viering voor de inwoners van Wildenburg op de eerste zondag van juli 1860. In 1947 werd op aanvraag van de herbergiers bij de kerk deze kermis verplaatst naar de tweede zondag van juli.
Deze stemmige kerk, gelegen in een mooie wandelomgeving, is zeker een bezoekje waard.
Rita Patteeuw
Meimaand – Mariamaand
Het is een traditie in sommige straten dat er in de meimaand wekelijks gebeden wordt aan een Mariakapel. Het brengt buren, mensen samen, elk met zijn stille intenties en het is in de open lucht.
Dank meteen aan allen die kapelletjes onderhouden of dit gebedsmoment mee helpen dragen.
Voor wie wil aansluiten of eens een avond wil meebidden, hier het schema. Van harte welkom.
Maandagavond
- om 19 uur: kapel Poekestraat (hoek met Kapellestraat)
- om 19.30 uur: kapel Tivoli – Tieltstraat – kruising met Kapellestraat
Dinsdagavond
- om 19 uur: kapel hoek Oude Veldstraat (Doomkerke)
- om 19 uur: kapel Knotwilgenstraat
- om 19.30 uur: kapel Kruiskerkestraat (Kruiskerke)
Woensdagavond
- om 19.30 uur: kapel Wantestraat
Donderdagavond
- om 19.30 uur: kapel Ommegangstraat/Buisstraat
Vrijdagavond
- om 19.00 uur: kapel Groenesprietstraat
Mei-mertocht in Doomkerke
Christel Vanoverschelde werkte onder impuls van de Landelijke Gilde een korte, bezinnende wandeling uit, een wandeling die je kan doen alleen of met anderen vanaf 1 mei. Je start in de kerk van Doomkerke en vindt daar de tocht en de teksten. Afstand ongeveer 1,5 km.
Je kan de tochten hier downloaden.
Verdere informatie vind je op deze facebook-pagina
Parochiale meibedevaart wordt niet vergeten

We kunnen jullie al zeker geruststellen, de parochiale meibedevaart blijft bestaan. Door de omstandigheden en maatregelen die corona teweegbracht, was en is er vorig jaar en dit jaar geen bedevaart mogelijk.
Misschien vroegen sommige mensen zich ook al af als door de samensmelting van 13 parochies tot één parochiale eenheid, deze mooie traditie niet zou wegvallen. Mooie tradities zijn er echter om gekoesterd te worden. Daarom kijken we nu al naar mei 2022 en doen we ons best om in opvolging van pastoor Bart Bonné er weer iets deugddoends van te maken.
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu we geen groepsuitstap kunnen maken, is het de ideale gelegenheid om in de meimaand, op persoonlijk initiatief, onze eeuwenoude ommegang eens te doen. Een mooie wandeling waar je aan de kapelletjes even kunt bezinnen of een gebedje doen. Dit was vroeger een goede jaarlijkse gewoonte van heel veel Ruiseledenaren. Gezien de wat verwarrende tijden misschien het moment om dit eens op te pikken.
De pastorale werkgroep van Curando maakte een nieuwe begeleidende tekst voor de ommegang. Deze boekjes zijn te verkrijgen achteraan in de kerk. Men kan ook altijd een exemplaartje halen uit een bakje naast de brievenbus van Curando in de Pensionaatstraat 8A.
Paul D.
Het rommelt BUITEN het park
Bijgaand beeld stamt uit de goeie, ouwe tijd van voor corona. Door corona kan de jaarlijkse rommelmarkt voor Afrika voor de tweede keer niet doorgaan. Er is een leuk alternatief, een zoektocht voor de kleintjes (ong. 3 km), op zoek naar Rommeline. Start in het park, volg de pijltjes. Voor de groten een wandelzoektocht doorheen nieuwe wijken en velden, 5 of 10 km.
Meer info op vind je op deze website.
Inschrijven hoeft niet maar je kan een vrijwillige bijdrage storten voor een Afrikaproject op
BE 56 7350 4398 0188
U kunt ons steeds contacteren via deze link
Sleutels gevonden
Deze sleutels zijn vrijdag 23 april om 9.50u gevonden op de markt in Ruiselede.
Ze kunnen afgehaald worden op het gemeentehuis
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.