Parochieblad: Editie 3 juni 2020 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Klaproos
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 3 juni 2020

Laatste aanpassing op dinsdag 2 juni 2020 - 20:49
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie "Kerkdiensten in tijden van Corona"

 

In Flanders Fields

John McCrae schreef het gedicht in 1915 als een ode aan de bloedrode pioniersbloem, de klaproos, op de verwoeste Vlaamse Velden. Tom Lanoye zorgde voor een pakkende vertaling:

In Vlaamse velden klappen rozen open
Tussen witte kruisjes, rij op rij
Die onze plaats hier merken, wijk in ’t zwerk
De leeuweriken fluitend werken, onverhoord
Verstomd door het gebulder op de grond.


B-F1250a23.jpg

Ruiselede


Op een fietstocht langs de Waterwalstraat kwamen deze zinnen druppelsgewijs weer tot leven. De zon scheen op het middaguur reeds verschroeiend warm en dorre strepen trekkend in het akkerland. In het gebulder op de grond van een zware tractor waaide een dichte stofwolk op. Niet één maar twee leeuweriken dansten hoog in de lucht en een lange rij klaprozen, enkele tientallen meters lang, boog zich gedwee met de sterke westenwind over de grasberm. De witte kruisjes ontbraken maar staan verspreid over zoveel West-Vlaamse kerkhoven. West-Vlaanderen telt inmiddels 6.300 Corona-besmettingen en ook vele doden. Gestorven in eenzaamheid, afgesneden van het leven, afgesneden van familie. Sommigen vergelijken dit met een oorlog. Maar waar is de vijand, waar is het front? Alles staat nog overeind. Geen strijdliederen, geen stoer marcherende legereenheden. Geen vragen als “Wie is nu vriend, wie is nu vijand”. De vijand is overal. Dit is een moeilijke oorlog tegen een microscopisch klein virus, abstract en onzichtbaar. Hoeveel slachtoffers maakt deze oorlog en wanneer is het voorbij?

COW

 

Samen houden we vol  

B-F1250b23.jpg

Hulde aan Frederik Lema


“Samen houden we vol”, het is één van de vier slogans op banners die in Ruiselede op verschillende plaatsen te lezen zijn. Het is een gezamenlijk initiatief van UNIZO en van de gemeente om de lokale handel en economie in deze moeilijke tijden een ruggensteun te geven. De slogans zijn echter zo gekozen dat zij ook in een bredere context betekenisvol zijn. Samen houden we vol. Zo hield Frederiek Lema het zestig dagen vol om in de Bruggestraat om 20.00 uur met zijn blaasinstrumenten een dankbetuiging te brengen voor iedereen werkzaam in de zorg. Muziek vol hoop, geloof en liefde. Alle dagen zijn eender in deze quarantaine maar dit zijn de momenten van de dag geworden om naar uit te zien. Zondagavond 17 mei speelde hij er voor de laatste maal. Een twintigtal buren en toevallige passanten waren net als Frederiek enorm verrast toen vanuit de verte een deel van de plaatselijke harmonie kwam afgestapt en meteen de solo van Frederiek met slagwerk en andere instrumenten versterkte. Deze dagen maken mij weker en zelfs emotioneel. Ik voelde tranen in mijn ooghoeken en ik was waarschijnlijk niet alleen…

COW

 

Academie voor Muziek, Woord en Dans

Academie.jpg

Academie

De Academie voor Muziek, Woord en Dans wil een plek zijn waar kinderen, jongeren en volwassenen de artistieke wereld kunnen ontdekken. Ruiselede is daarbij een vestigingsplaats van de Academie van Aalter en biedt deze opleidingen aan:

- Muziek: vanaf het eerste leerjaar tot en met het zesde leerjaar
- Woord: vanaf het derde leerjaar
- Dans: vanaf het tweede kleuter

De lessen Muziek en Woord gaan door in Het Portaal, Nieuwstraat 8.
De lessen Dans gaan door in Zaal Polenplein, Tramweg 1A.

De inschrijvingen voor het schooljaar 2020-2021 verlopen digitaal en kunnen vanaf 2 juni tot 30 september.
- Ben je al leerling dit schooljaar en wil je opnieuw inschrijven?
De leerlingen die tijdens het schooljaar 2019-2020 les volgden op de Academie, kregen in de week van 18 mei een gepersonaliseerd inschrijvingsformulier thuis toegestuurd. Daarop staat het vervolg van het artistiek traject en de verschillende mogelijkheden van de klassikale vakken. Er is ook ruimte om de individuele lesmomenten te noteren. De leerkracht neemt nog contact op om de individuele lesmomenten voor volgend schooljaar af te spreken. Dit inschrijvingsformulier biedt een leidraad om online in te schrijven vanaf maandag 2 juni om 17u.
- Voor nieuwe leerlingen:
Online inschrijven voor nieuwe leerlingen kan vanaf 2 juni om 17u. Maak vooraf je  account aan via deze link, zo lukt het inschrijven vlot.
De meest recente info over vakken, uurroosters, inschrijvingsgeld, huurgeld instrumenten, algemene info,… vind je op op de website van de academie

 

Stil afscheid

Paul Desmet verloor de voorbije weken een goeie vriend. Omdat hij door de coronamaatregelen niet aanwezig kon zijn op de uitvaart, schreef hij onderstaand gedicht. We drukken het hier af voor al die mensen die in deze coronatijden zijn gestorven en ook voor allen die geen afscheid konden nemen van een vriend(in) of familielid.

STIL AFSCHEID

Geen offergang
Met honderden mensen in een rij
Alleen je dichtste geliefden
Mogen er nu bij

Geen geroezemoes
In kerk of aula ’t is eender waar
Die drukkende stilte
Maakt het nog zo zwaar

Geen rozenblaadjes
Op kist of urne, gebaar zo klein
We voelen ons verloren
Omdat we er niet bij kunnen zijn

Geen troostende knuffel
Voor lieve mensen vol verdriet
Maar… je blijft voor altijd bij ons
Door wat je achterliet


F1250c23.jpg

Afscheid

 

Een bal

Onze reporter Maité mijmert deze week over een bal, een magisch voorwerp voor velen, van de kleine ukkepuk in het park tot de senioren petanquers op hun petanquebaan. Van de fervente fans van voetbal, tennis, basket... of de topspeler jongleurs die de bal krijgen waar zij dat willen. Je leest haar tekst in het parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook