Parochieblad: Editie 31 maart 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Pasen
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 31 maart 2021

Laatste aanpassing op maandag 29 maart 2021 - 19:42
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie "misvieringen" elders op deze website

 

DE GOEDE WEEK - ANDERS, MAAR TOCH BIJZONDER

We zijn in de Goede Week. Voor dit hoogtepunt van het kerkelijk jaar kunnen we, net zoals vorig jaar, niet samenkomen in onze kerken. Jammer! Het wordt dus weer ‘anders’ Pasen. We worden uitgedaagd om creatief te zoeken hoe we toch op een bijzondere manier deze heilige dagen kunnen beleven.
We proberen jullie het volgende aan te bieden: zie hier op deze website

 

Paaswens van de pastoor

Zie hier op deze website

 

Kerk in de kijker: Sint-Aldegondis – Zwevezele
 

B-F1349a13.jpg

Kerkplein St. Aldegondis - Zwevezele


Geschiedenis van de parochie
Voor het ontstaan van onze Zwevezeelse parochie is dezelfde abdij als in Wingene verantwoordelijk: de Sint-Amandusabdij. Dit gebeurde rond het jaar 900. De kerk werd toegewijd aan de Heilige Aldegondis. Ze was de geestelijke dochter van de Heilige Amandus en door hem gewijd. Op het einde van de 10e eeuw was de kerk niet langer in het bezit van de Sint-Amandusabdij. De graaf van Vlaanderen had deze van hen afgenomen en gegeven aan het kapittel van Bergen (het latere St. Winoksbergen). In 1022 werd dit kapittel opgeheven. Daarna bleef de St.-Aldegondiskerk in het bezit van de familie van één van de kanunniken. Later schonk deze familie de kerk aan het kapittel van St Donaas in Brugge.

Verschillende kerken door de jaren heen
De eerste kerk in Zwevezele was waarschijnlijk een houten kerkje. Rond het jaar 1000 evolueerde dit in een éénbeukig Romaans stenen kerkje met een halfrond gesloten koor. Dit werd uitgebreid met twee zijbeuken rond het jaar 1200. Daarbij werd ook de kerk verlengd en het hoofdkoor vergroot. Tegen 1500 werden de drie koren uitgebouwd zoals we ze nu nog zien. Vervolgens werd de kerk twee keer verwoest en weer opgebouwd. De eerste keer was in 1591 na de godsdienstoorlogen. De tweede keer werd de kerk verwoest in 1695 door de negenjarige oorlog met Frankrijk. Deze heropbouw verliep moeizaam en was pas voltooid in 1768. Hierna volgden nog twee uitbreidingen. In 1852 werd de kerk nog eens verlengd tot een lengte van 54,5 meter. In 1891 werd de kerk verbreed tot een vijfbeukige kerk. Zo werd de kerk 32 meter breed. Dit zijn de grootste afmetingen die de Sint-Aldegondiskerk ooit heeft gehad.

De huidige kerk

B-F1349b13.jpg

Interieur Kerk St. Aledondis

De kerk zoals we hem nu kennen, is het resultaat van een vernieuwing die startte in 1964 onder pastoor Jan Bruggeman. Al langer drong een grondige restauratie van de kerk zich op en waren herstellingswerken gepland. Tot de gemeente de straat achter de kerk, de Bruggestraat, wou verbreden. Om dit te kunnen realiseren, moest de kerk met zeven meter worden ingekort. De geplande herstellingswerken en de wens om de Bruggestraat te verbreden leidden tot het besluit om het achterste gedeelte van de kerk te slopen en enkel het voorste gedeelte te verfraaien. Zo werd een groot deel van de geplande herstellingen overbodig. Dit deel van de kerk werd vervangen door een nieuw ontwerp van architect-ingenieur Haegebaert. In dit ontwerp werden de vier rijen pilaren weggenomen en de vier moerpilaren verlicht. Zo verbeterde ook de zichtbaarheid in de kerk. De vernieuwde kerk werd op 22 mei 1966 plechtig ingewijd door de bisschop van Brugge, Mgr. De Smedt.

Sint-Aldegondis

B-F1349c13.jpg

Sint Aldegondis

De patroonheilige van onze kerk is Sint-Aldegondis. Al meer dan 1000 jaar lang wordt ze in de parochiekerk van Zwevezele aangeroepen ter bescherming tegen allerlei ziekten. Zij is in het bijzonder de beschermheilige geworden tegen kanker, een ziekte waar zij zelf tijdens haar leven mee te kampen had. Wanneer en hoe de verering van Sint-Aldegondis in Zwevezele precies ontstond, is moeilijk te achterhalen. Van het oude kerkarchief is namelijk nog weinig terug te vinden.
Jaarlijks wordt het feest van Sint-Aldegondis gevierd in het laatste weekend van januari (op 30 januari is het haar feestdag). Daarnaast is er elke zomer de noveen ter ere van Sint-Aldegondis. Deze begint op de eerste zondag van juni.

Thea Levrouw

 

 

 

 

Vasten

Vasten is geen zaak van uiterlijk vertoon maar van innerlijke omkeer, je openstellen voor het evangelie en de evangelische waarden. Een opdracht.

7 weken, 7 stapstenen
7 weken, 7 stapstenen naar een gedaanteverandering.
Voor elke week een andere vernieuwingsopdracht.

Zevende week: sta stil bij je religieuze beleving.
Doe het bewust een week lang.

7 weken
Genoeg om een nieuwe mens te worden. Samen met u hopen wij dat in de opgang naar Pasen stilaan licht mag doorbreken. In het vertrouwen dat alles goed komt, wensen wij u een intense beleving toe van de weg die Jezus ging, doorheen lijden en dood naar verrijzenis! 

 

Beeldspraak

We vroegen een paar dorpsgenoten naar een kunstwerk dat hen bijblijft en er een korte commentaar bij te geven.

B-Christus Beeldspraak.jpg

Christus


Mevrouw Liva Herbert – Verhaeghe werd als 20- jarige studente in Bazel getroffen, geschrokken door deze voorstelling van de dode Christus in het graf van Hans Holbein de Jongere (1521). Hij was een tijdgenoot van Erasmus en Thomas More. We zien Christus zo vaak aan het kruis afgebeeld of in een piëta maar hier word je sterk met de dood geconfronteerd, ook omdat Holbein erg levensecht schilderde. Liva werd geraakt door het uitgestrekte liggen. Het schilderij is 2 meter lang op 30 cm breed. We zien een uitgemergelde Christusfiguur, de ogen, mond niet gesloten, de wonden wel schoongemaakt. Het schilderij hangt op ooghoogte. We duwen de dood graag weg maar hier kan de kijker er niet omheen. Pasen en verrijzenis lijken veraf. De Christus kan staan voor zovelen die omwille van hun ideaal voor een betere wereld sterven, door zinloos geweld.

 

Acolieten tijdens de Goede week

B-F1326u13.jpg

Acolieten © © diaken Danny & Acolitaat

Ondanks het feit dat er geen publieke vieringen zijn op heden, houden de misdienaars van Ruiselede contact met elkaar. Vanuit de werkgroep rond het Acolitaat en volgens de mogelijke en geldende maatregelen rond corona, werden alle misdienaars uitgenodigd om in de O.L.Vrouwkerk hun ‘Paaspakket’ te komen afhalen. Carina Werniers en Laura Vanrostenberghe waren aanwezig om de jongeren te verwelkomen, in aanwezigheid van diaken Danny Vandenbroucke. Het pakket dat zij aangereikt kregen, is een doe-pakket voor de Goede Week, met bezinningsteksten, knutsel-opdrachten, een quiz, een geschenkje en paaseieren, … Antwoorden op de meegekregen quiz-vragen en foto’s van eigen knutselwerkjes dienen doorgestuurd te worden naar Laura die alle inzendingen verzamelt.

B-B-F-w.jpg

Acolieten © © diaken Danny & Acolitaat

Met de oudsten wordt, tijdens deze Goede Week, trouwens online bijeen gekomen voor een echte ‘Destination Pasen Challenge’ waarbij alle bijzondere dagen van de Goede Week worden overwogen en besproken met elkaar. Dit initiatief is het eerste interparochiale misdienaars-initiatief dat doorgaat in samenwerking met de acolieten uit Wingene. Het is een aanbod van IJD en de dienst Jeugdpastoraal van ons bisdom. Daartoe werd voor alle begeleiders een voorbereidende vergadering georganiseerd vanuit het bisdom zodat de sessies waardig en met diepgang kunnen verlopen.

Benieuwd hoe de acolieten van Ruiselede het er vanaf gebracht hebben bij deze ‘Challenge’… Misschien volgende week meer daarover…
diaken Danny & Acolitaat

 

LOCKDOWN 2020 – 21 - PENSIONAAT 1950
of hoe het vroeger was …

 

 

F1250g13.jpg

Pensionaat Ruiselede schooljaar 1951 - 1952

Lln van het 2de en 3de middelbaar handelsafdeling 1951/1952.
Rij vooraan van links naar rechts:
Lena Lambrecht - Godelieve Lambrecht – Sybille Verhelst – Lucienne Corteville – Jacqueline Fasseur – Simonne Van Bladel – Jeanette De Vrieze – Monique Goethals – Maria De Decker – Emilienne Gourdain – Cecile De Leersnyder – Imelda Giliaert – Marie-Josée Maes

Achterste rij van links naar rechts:
Bertha Vanbruaene – Maria Lambrecht – Antonia Vande Walle – Christiane Blondeel – Godelieve De Roo - Leona Vuylsteke – Yvette De Volder.

Tijdens de eerste en ook de volgende lockdown(s) moest ik onwillekeurig denken aan mijn studietijd. Onlangs hoorde ik op TV dat er werd voorgesteld dat de kotstudenten best niet elk weekend naar huis zouden gaan. Daar werd blijkbaar niemand vrolijk van …
In 1950, nu 70 jaar geleden, was het een voorrecht om te mogen studeren en vier weken LOCKDOWN in het pensionaat zijn hoorde daar bij en was de normaalste zaak van de wereld. Als ik hier nu aan denk, dan had dit veel gelijkenis met de huidige lockdown … want we moeten en mochten ook héél veel niet.

Hoe het leven verder verliep in het pensionaat vertelt Cecile De Leersnyder in het parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Naar de overkant

Mevrouw Marie Louise Christiaens, weduwe van de heer Valère Degeyter en Arthur Muys: zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook