Parochieblad: Editie 6 april 2022 (week 14) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Palmzondag
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 6 april 2022 (week 14)

Laatste aanpassing op maandag 4 april 2022 - 17:16
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

Parochienieuws

 

Vergeving?!

De vasten is periode van inkeer, soberheid. Vorige zondag stond in het teken van vergeving geven en krijgen. Met het mooie evangelieverhaal van de Verloren zoon. Een van mijn lievelingsverhalen. Nog altijd actueel. De jongste die zijn erfdeel opeist en de wijde wereld ingaat. En dan de terugkeer, als alles ‘verbrast’ is. De vader bouwt een feest voor die terugkeer en de oudste voorbeeldige zoon heeft het er lastig mee. Doe maar elke dag je best, denkt hij, men vindt het evident. En voor de nietsnut wordt een feest georganiseerd.

Er zijn drie figuren in het verhaal. De vader, die ouder is, zoals er velen zijn. Die weet: dat gaat hier de verkeerde kant op, maar die zwijgt en ruimte geeft en krediet. Die zijn verdriet wat verbijt en voortdoet. Die de deur op een kier laat. Je moet het kunnen.

De trouwe zoon die in het spoor van vader verdergaat, volgzaam en wijs is, plichtsbewust en verantwoordelijk. Ook voor hem zijn er vermoedelijk dagen dat er eens conflict is, een jongere generatie wil de zaken vaak anders aanpakken. Denk aan De Vlaschaard van Stijn Streuvels. En mantelzorgers zeggen het ook soms. Ik ga drie keer per week naar moeder, vader… soms niet gemakkelijk, ze zagen wat, maar als mijn zus één keer komt nieuwjaren, wordt de rode loper uitgegooid. En er wordt nog dagen over gesproken. Wie trouw zijn werk doet, wordt vaak niet ‘gezien’. Herkenbaar? Dan voelen we ons tekortgedaan, jaloers. De vader sust hem door op die moment toch eens te zeggen hoe hij hem waardeert. Ook hier weer: vergeten we soms niet mensen die ons nabij zijn, eens te complimenteren? Waardering te tonen?

En er is de jongste, de losbol, de opportunist die plots heimwee krijgt, tot inzicht komt en terugkeert. We weten niet hoe het verder gaat na het feest. In elk geval krijgt hij van vader een nieuwe kans, krijgt hij vergeving. Hij kan verder nu. Blad gedraaid. Want zonder vergeving geven of krijgen dreigt verbittering aan beide kanten.

Het is een open einde, je mag zelf verder denken. Het kan vele kanten uit. Zoveel levensverhalen uit onze kennissenkring zijn op dit oerverhaal geënt.

F1250a14.jpg

Parochieblad Handzame

Vroeger was er de biecht, in die ‘tuinhuisjes in de kerk’ zoals een kleindochter de biechtstoelen eens noemde. De jongere generatie weet er niet meer van. De persoonlijke biecht kan nog maar lijkt weggeveegd. Te veel jaren mensen schuld aanpraten met een belerend vingertje, dat heeft gevolgen gehad. Herken je nog de tekst hiernaast van een goedmenende pastoor uit Handzame -zoals er velen waren. Nostalgie. Hij riep op tot paasplicht en de biecht was er onderdeel van. Hij begint onschuldig in het opsommen maar hij graaft toch dieper. De oudere generatie kan nog vertellen, hoe ze vooraf overwogen wat ze zouden biechten: 2 keer gelogen, 3 keer ongehoorzaam geweest. Er waren serieuze dingen, die nooit gebiecht werden, want ze werden niet uitgesproken. Daarvoor moet er moed en vertrouwen zijn. Een gevangenisaalmoezenier kan wel getuigen hoe sommige klanten hun hart uitstorten aan hem. Het is een moderne vorm van biechten en het is goed dat er dan een vertrouwenspersoon, een priester is, die kan, wil luisteren, zonder vooroordelen. Die vergeving kan schenken of kan aanmoedigen tot schuldbesef.

Bij nieuwjaar worden goeie voornemens geformuleerd. Pasen is een ander groot feest, kerkelijk. Het moment om eens lenteschoonmaak te doen in je ziel, in je gedachten? Welke stap had je al jaren willen zetten naar iemand toe? Waar moet je nog eens iets uitpraten of effen zetten?

Manu Keirse, specialist palliatieve zorg, zegt dat het soms tot op een sterfbed duurt, voor men tot verzoening komt. Het is nooit te laat natuurlijk maar als het kan, maken we er beter vroeger werk van. Tenminste als de andere partij mee wil. Je moet van twee kanten kunnen komen. En als het gekwetst zijn, diep genoeg is, gaan er jaren overheen.

G.M.
 

Ontmoeting - Stef Bos 

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.
Je moet eigenlijk toevallig onderweg zijn.
Je moet geen doel voor ogen hebben
en je moet laten gebeuren waarvoor je bang bent.

Je moet niet alles willen verklaren.
Voor je het weet, verklaar je elkaar de oorlog.

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.
Je moet jezelf in de ander durven zien
zonder in die ander te verdwijnen.

Het kan opeens zomaar voor je staan.
Het lijkt op iets om uit de weg te gaan.

Dat is het vreemde van geluk:

je maakt het waar of je maakt het stuk.
Het kan jou bedreigen,
het kan jou behoeden.

Maar je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.

 

Fragment uit schilderij van Rembrandt: De Verloren zoon. Ooit al de beeldspraak van R. Nuytten.



F1250b14.jpg

Verloren zoon

Maar kijk vooral naar de beide handen van die vader. Want met die handen is iets bijzonders… aan de hand. Zij vormen het echte middelpunt van het schilderij, waar alle licht op geconcentreerd is… 

Heel opvallend zijn die twee handen: ze verschillen sterk van elkaar. De linkerhand van de vader is sterk en gespierd, met korte stevige vingers. Het is een echte mannenhand. Die linkerhand lijkt niet alleen aan te raken, maar vooral ook krachtig vast te houden en tegen zich aan te drukken.

De rechterhand daarentegen is ontspannen en heeft lange vingers. Die hand is veel slanker en sierlijker - het lijkt wel een vrouwenhand. De vingers liggen dichter tegen elkaar. Deze hand houdt niet zozeer vast maar rust zacht op de schouder van de zoon. Het is een hand die vooral wil liefkozen en strelen, troosten en bemoedigen. Het is een moederhand.

Het verschillend zijn van die beide handen tekent een heel bijzonder en misschien wel het échte en volledige Bijbels Godsbeeld uit. Rembrandt wil uitdrukken: God is niet alleen vader, maar tegelijk ook moeder. Hij is de twee in één gestalte, in één persoon. De vader houdt vast, de moeder liefkoost; de mannelijke kant van God bevestigt en bemoedigt; de vrouwelijke kant streelt zacht en troost. In die twee totaal verschillende handen wordt de gehele genade van de vergeving tastbaar en concreet. Tederheid en kracht gaan hier samen Rechtvaardigheid en mildheid zijn niet langer aan elkaar tegengesteld. Er is een gebaar van naar zich toehalen en ondersteunend dichtbij zijn enerzijds, maar er is tegelijk ook voorzichtig vrijlaten en behoedzaam respect betonen voor het anders zijn van de ander. Willen vasthouden én durven loslaten tegelijk, vader-zijn en moeder-zijn: zo wordt de God van de verloren zoon hier voor ons uitgetekend.... 

Geert Dedecker - priester
 

 

Bijbelse volksspelen

Bijbelse volksspelen

Zondag na de mis trokken de vormelingen naar De Kiem waar 7 Bijbelse volksspelen klaarstonden. In groepjes werkten ze het traject af. Bij ieder spel kwam vooraf wat Bijbelse kennis op de proppen of werd de kennis van de bijbel even getest. Daarna kwam het aan op behendigheid en geduld of wat geluk. Het was ook weer even samenzijn in aanloop naar het vormsel van 24 april dat nu snel nadert.

 

Vormelingen van de week

Elke week stellen wij een of meerdere groepjes vormelingen voor.
Deze week wordt de groepjes van Anne Marie en Cecilia vorogesteld.
Voor deze foto's, zie hier op de website.

 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten:

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

Voorbije activiteiten:

Benefietconcert Oekraïne bij Piano Maene  

F1250f14.jpg

Benefietconcert

Zondag 27 maart! Het was elf uur en een mistige zondagmorgen als Luda Akopian, geboren in Oekraïne en Brand Manager voor Maene in Gent het concert inleidde en haar landgenoot Markiyan Popil aankondigde.

Daarna nam hijzelf in het Engels en duidelijk geëmotioneerd het woord. Zijn geboortestad Lviv, was ‘s morgens opnieuw gebombardeerd. Na diverse opleidingen en Masterclasses woont Markiyan in België en is hij verbonden aan het Conservatorium in Antwerpen.

Het programma bestond uit een inleidend gedeelte Bach en een afsluitend gedeelte Chopin. Het middenstuk was voorbehouden voor Oekraïense componisten. Als ik de ogen sloot passeerde de muziek als een soundtrack bij een mensonterende oorlog: beschoten en vernielde beelden van inmiddels zoveel steden in Oekraïne, burgers die proberen te overleven tussen het puin van wat er nog rest van hun stad en omgeving of eenzaam vluchten… Muziek verbindt, troost en werkt bemoedigend. Een vrouw op de eerste rij, gehuld in een blauw gele vlag riep op het einde in tranen “Viz’mit Oekraïne”, Leve Oekraïne!

William Coppens



F1250g14.jpg

Hop gezond Vlas


Op donderdag 24 maart 2022 had Vl@s een aangename namiddag met Emeritus Prof. Dr. Denis De Keukeleire, een bierprofessor! Hij heeft ons met handen en voeten uitgelegd dat een dagelijks pintje, neen, 4 pintjes per dag, zijn geheim is om “gezond” door het leven te gaan.
En dat komt allemaal door de hop, die toegevoegd wordt aan bier omwille van de bittere smaak en het aroma. Verder heeft hij ons uitgebreid wegwijs gemaakt in de goede en minder goede eigenschappen van hop met als eindconclusie, hoe meer hop in het bier, hoe gezonder!
CHEERS op BIER!

 

Zaterdag 26 maart: KOFFIESTOP

F1250h14.jpg

Koffiestop 2022


De eerste winkelende klanten van Huis Maria genoten reeds vanaf 8.30 uur van het aroma van de vers gezette koffie. Enkele medewerkers van Broederlijk Delen deelden koffie en solidariteit tot kort na de middag. Een 100-tal kopjes koffie werden geserveerd, met een koekje en de gezelligheid van een babbel in een hoekje. Er werd (wordt) veel een beroep gedaan op solidariteit en hulpvaardigheid (na de overstromingen in Wallonië, bij de huidige crisis in Oekraïne) maar toch bracht ook deze actie nog een aardig centje in het bakje. Dank namens alle mensen in armoede in het Zuiden.   

William Coppens

 

Neos - Wandeling

F1250i14.jpg

Neos Wandeling


Daar is de lente, daar is de zon... en daar hebben we met Neos Ruiselede volop van genoten tijdens onze wandeling in Oostrozebeke op maandag 28 maart.
De vele aanwezigen konden genieten van een prachtige wandeling. Ook de weergoden waren met ons want het was een mooie zonnige dag. Na deze wandeling werd er met een deugddoend drankje nog gezellig bijgepraat in het ruime café 'Vrij Polen'.

 

Lief en leed

Werden gedoopt

Zie hier op deze website

Gaven hun Ja-woord

Zie hier op deze website

Naar de overkant

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook