Liturgische vieringen
Zie "misvieringen" elders op deze website
PAROCHIENIEUWS
Moeder Godsparochie Beernem

In 2022 vormen Wingene, Zwevezele, Ruiselede, Beernem en Oedelem één parochiale eenheid. Naast het voorstellen van medewerkers, worden ook de parochies week na week eens voorgesteld. Deze week BEERNEM Heilige Maria Moeder Gods.
Historiek
- 1941: beslissing om een nieuwe kerk te bouwen voor de pas opgerichte parochie
- 1942: de plannen van de nieuwe kerk worden aanvaard maar door het bouwverbod van de bezetter kunnen de werken niet opstarten.
- 1945-1962: de plannen worden geweigerd en worden van het kastje naar de muur gestuurd (voortdurend moeten wijzigingen aangebracht worden).
- 14 mei 1962: opstarten van de werken – de werken worden geraamd op BEF 7.043.901 = EURO 174.613,79. De bouw van de “nieuwe” parochiekerk van Beernem werd naast de subsidies van staat, provincie en gemeente tevens gesponsord door de eigen parochianen, de kerkfabriek, Domus Dei en de Trappistenabdij van Westmalle.
- 5 augustus 1962: eerste steenlegging door Mgr. De Smedt
- 5 september 1965: inwijding van de kerk door Mgr. De Smedt
Wetenswaardigheden
- Architect is A.J. Degeyter uit Sint-Andries Brugge (1919 – 2004)
- De aanneming van de werken werd toegekend aan de firma A. Van Ryckegem P.V.B.A . uit Tielt
- Het grote crucifix in de oostelijke absis is geschonken door E.H. pastoor Parmentier (de 2de parochiepriester van de H.M.M.G.)
- De gebrandschilderde glasramen werden ontworpen door dhr. Roger Vandeweghe uit Sint-Andries Brugge
- Er zijn geen steunpilaren in de kerk te vinden – alles is een open vlakte zodat vanuit ieder hoek van de kerk het altaar kan bewonderd worden.
Beschrijving van het gebouw
De kerk is een bouwwerk dat het midden houdt tussen een baksteen- en een betonstructuur: de grote muurvlakken werden in baksteenmetselwerk opgetrokken, terwijl de grote raamvlakken, de toren en nog enkele andere noodzakelijke delen van het gebouw werden gemaakt van gewapend beton.
Twee platte daken lopen schuin naar elkaar toe en zijn verticaal verbonden met een glazen wand waardoor er een mooie lichtinval is in de halve cirkel in het gebouw. Daardoor ontstaat er een mooie aftekening van het grote hangende kruis op de witte ronde muur.
Aan de buitenkant van de halve cirkel werd een opengewerkte klokkentoren opgetrokken in gewapend beton. De toren is voorzien van een groot metalen kruis en drie goed zichtbare klokken (Maria – Ernest-Gilbert en Amandus).
Aan het kerkgedeelte zijn nog 2 bijgebouwen: de winter/weekkapel en een sacristie.
Door de halfronde binnen vorm aan de oostelijke kant van het kerkgedeelte wordt de aandacht getrokken op het grote altaar in massief Carrara-marmer.
De binnenruimte werd volledig met leisteen geplaveid en met het hoog en donker plafond wordt de aandacht naar de witte baksteenmuren van het interieur getrokken.
De raampartijen werden als belangrijke architectonische elementen van het bouwwerk opgevat en zijn een compositie van rechthoekige geometrische vormen. De gebrandschilderde glaspartijen zijn in overwegend blauwe lichttonen die bij invallend zonlicht worden geprojecteerd op de witte muren en de vloer van de kerk. De brandglazen bevatten geen religieuze figuren maar zijn abstract van vorm. Achteraan zijn ze eerder gevormd door vierkante en rechthoekige elementen.
Boven de hoofdingang bevindt zich over de hele breedte het doksaal met het Johannesorgel en ruimte voor het parochiezangkoor.
De kerk heeft 3 poorten (2 op de zijkant en 1 grote hoofdpoort).
Boven de hoofdpoort werd buiten een Mariabeeld op een sokkel geplaatst waardoor er een contrast werd gevormd met de achterliggende naakte baksteenwand.
De week/winterkapel
Aan het hoofdgebouw werd een kapel gebouwd van ongeveer 120 m2 (een 45 tal stoelen). De kapel kan worden gebruikt voor intieme uitvaartplechtigheden, doopsels maar ook als stille gebedsruimte.
Naar aanleiding van 50 jaar kerkwijding en 75 jaar parochie Heilige Maria Moeder Gods in 2015 werd door mevr. Elisabeth Vandeweghe (een kunstenares van eigen bodem) een eigentijdse kruisweg ontworpen die nu in de kapel hangt. Zij koos voor een sobere vormgeving door het weglaten van details en het kiezen van grijstinten.
De toekomst
De Heilige Maria Moeder Godskerk behoort samen met de 12 andere kerken tot de nog officieel op te richten Pastorale Eenheid samen met Ruiselede, Wingene en Zwevezele.
Momenteel zijn er geen weekendvieringen meer in de kerk en is het gebouw nog ter beschikking voor uitvaarten, doopselvieringen, Eerste Communie en Vormselvieringen, schoolmissen, enz. Maar in de eerste plaats is het nu een ruimte voor gebed, bezinning, rustplaats… Men is er nooit alleen: “Onze Vader” en Maria zijn altijd aanwezig. Een gebed tot hen en het toevertrouwen van onze zorgen en het vragen tot hulp of het uitspreken van onze dank aan hen in dit mooie kerkgebouw is zeker aan te raden.
De kerk is eigendom van de kerkfabriek en door de vrijwillige inzet van de leden van de kerkraad en parochieraad wordt het gebouw zo goed mogelijk onderhouden en worden mooie kerkelijke diensten aangeboden.
Doordat de gemiddelde leeftijd van de regelmatige kerkganger altijd stijgt vermindert ook het aantal door ziekte en overlijden. Daarom wordt er reeds een aantal jaren gekeken voor nevenbestemming of herbestemming van de kerk.
De huidige vorm van de kerk zal steeds behouden blijven en zo altijd kunnen doorgaan als herkenningspunt in de omgeving. De invulling binnenin kan dus veranderen in de toekomst. Voor de beslissing van wat / wanneer / hoe doen de kerkraadsleden een beroep op de ideeën in de eerste plaats van de parochianen en bij uitbreiding op iedereen die een mooi, financieel haalbaar voorstel heeft dat waardig is aan de oorsprong van het gebouw.
Yvan Voet
Vakantieregeling:
-
Parochieblad voor 3 weken
-
Sluiting parochiaal secretariaat tijdens vakantie
Vakantie is de uitgelezen tijd om even de routine te doorbreken. Daarom graag uw aandacht voor het volgende:
- Het parochieblad dat u nu in handen hebt, bevat parochietekst voor drie weken, namelijk van 21 juli tot 10 augustus. Leg dit blad dus niet onmiddellijk opzij, het moet drie weken meegaan.
- Het parochiaal secretariaat is gesloten van maandag 19 juli tot en met zondag 1 augustus.
We zijn wel steeds bereikbaar per mail
Ook telefonisch op 051/69 66 63 (priester Bart Malfait) of 051/65 75 93 (diaken Danny Vandenbroucke).
Instapviering vormelingen
Zondag 27 juni kwamen de vormelingen van de parochies Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede samen om 9 u om hun naam op te geven. Na de voorbereiding met de catechisten enkele weken vooraf, gaven ze nu officieel hun naam op om gevormd te worden. Er waren 123 misgangers aanwezig zonder de kleine 40 vormelingen. Een mooie opkomst. Diaken Danny sprak hen aan met een eigentijdse homilie waarna ze met hun naam als blaadje aan de boom mochten hangen. De boom werd gemaakt door catechist en handige koster Paul. Door corona is het vormsel pas op 19 september, om 9 u in centrum Ruiselede, om 11 u in Doomkerke. De vormelingen zullen in die tussentijd uitgezwermd zijn naar middelbare scholen maar wellicht blij zijn mekaar in die feestelijke viering terug te zien.
5 jaar misdienaar
Zondag 27 juni werd Marie Glabeke in de bloemetjes gezet omdat ze 5 jaar misdienaar is. Ze kreeg een warm applaus. Priester Bart bedankte haar om haar inzet en vroeg meteen naar mogelijke misdienaars, medewerkers bij de vormelingen.
Wie een steentje wil bijdragen: zie hier op onze website
Vormelingen: laatste groep
Deze week stellen we in ons parochieblad het laatste catechesegroepje voor dat zich voorbereidt op het vormsel.