Donderdag 15 mei 2025 stond Gent op ons programma en Gent heeft voor elk wat wils! Wij hebben met Vl@s-Ruiselede twee totaal verschillende aspecten van deze bruisende stad uitgekozen.
We zagen het historische Gent van een andere kant, vanop een boottochtje via de binnenwateren van de stad. Echt prachtig uitzicht vanaf de boot en de gids gaf ons daarbij ook alle nodige uitleg zodat we ons in de Middeleeuwen waanden!
We eindigden met onze boot op het mooiste plekje van Gent, aan de Graslei… daar wachtte een andere gids ons reeds op om een ander aspect van Gent te belichten, namelijk Gentse streetart. Gent is immers een graffitivriendelijke stad en onze gids spuit zelf ook wel af en toe een kunstwerkje op een Gentse muur. Ideale gids dus om ons tijdens de wandeling een beetje wegwijs te maken in die toch wel speciale graffiti-wereld. Waarom wordt er openbaar op de muren geschilderd? Is dit legaal of illegaal? Waar mag het en waar niet? Wat zijn de boetes?
Wat is een “tag”? Enz… In elk geval kan streetart zeker ook tot de “echte kunst” behoren maar nooit “BLIJVENDE KUNST”. Het kan nooit eeuwig bewaard blijven. Het verdwijnt door regen, zon en wind… En als toetje van onze wandeling gingen we naar het kleurrijk Graffitistraatje waar we allemaal met een echte graffitispuitbus een tag of een andere tekening zelf mochten spuiten bovenop het schilderij van iemand anders…
Als afsluiter van deze mooie dag maakten we in Gent ook nog kennis met de Marokkaanse keuken in “MOGADOR”, het Marokkaans restaurant van Charlotte Verhalle!
Bea
Neos op daguitstap
Op donderdag 15 mei 2025 vertrokken we met 84 leden verdeeld over 2 autocars ’s morgens naar onze eerste halte, Chocolatier VAN NEVEL te Diksmuide. Daar werden we hartelijk ontvangen door de zaakvoerders Jeroen Bailleul en zijn echtgenote Mieke Vanrobaeys. We werden er verwelkomd met koffie en koffiekoek.
Na dit ontbijt kregen we een presentatie van Jeroen, die zich liet kennen als een vlotte en aangename proactieve spreker, met nu en dan een kwinkslag tussendoor.
Het bedrijf is gestart in 1983 door zijn oom Johan Van Nevel en vanaf zijn veertiende hielp Jeroen al mee in de zaak als jobstudent.
Hij begon met te benadrukken dat een chocolatier geen chocolademaker is. Chocolatiers maken hun chocolade niet zelf, maar gebruiken de pure chocolade van chocolademakers voor hun lekkernijen. De grootste chocoladefabriek ter wereld, Barry Callebout bevindt zich trouwens in België, nl in Wieze.
Jeroen legde ons het hele productieproces dat op een ambachtelijke manier gebeurt uit. Hoe ze de pure chocolade omzetten naar de verschillende vormen van chocoladeproducten. Naast chocolade is de specialiteit van Van Nevel ook het maken van ambachtelijk ijs. In de zomer toeren ze met verschillende ijswagens op bijna alle campings in Middelkerke.
Na de uiteenzetting konden we proeven van een verrassend lekker verse praline en een in eigen atelier gemaakt ijsje.
Na dit bedrijfsbezoek was het tijd voor de lunch in het restaurant “Bourgondisch Schild” te Diksmuide. Na deze maaltijd was er nog tijd voor een kleine wandeling met onze gidsen in het centrum van Diksmuide.
Daarna begaven we ons naar Watou voor het bedrijfsbezoek aan Brouwerij St-Bernardus. Tijdens de trip konden we vanop de bus wat aan sightseeing doen. Watou ligt in een gevarieerd landschap met hoppevelden, weidse vergezichten en kleine weggetjes. Het ligt aan de voet van de Rode, Zwarte - en Kemmelberg en ook dichtbij de Franse Catsberg.
Aangekomen bij de brouwerij werden we wegens het groot aantal deelnemers in twee groepen verdeeld. Normaal kunnen de bezoekers op eigen tempo via de interactieve bezoekersbeleving het unieke verhaal van St. Bernardus ontdekken, maar door onze grote groep werden onze 2 groepen met elk een gids rondgeleid. We kregen de geschiedenis van de brouwerij en alles over het brouwproces te horen. Na deze rondleiding konden we in Bar Bernard genieten van een heerlijke degustatie van enkele lekkere St-Bernardus bieren. Bij het verlaten van de brouwerij kreeg iedereen nog een grote fles St-Bernardus mee om thuis nog eens na te genieten en dan vertrokken we voldaan terug naar Ruiselede.
Rudy