De advent wordt net als de veertigdagentijd gezien als een sterke tijd voor christenen: een tijd waarin we ons geloof op een bewustere manier proberen te beleven door meer tijd voor gebed en meer aandacht voor onze medemens. Als pastorale eenheid willen we hierbij graag helpen om ook als gemeenschap deze tijd als een sterke tijd te beleven.
Boekje: van Advent tot Driekoningen
Adveniat gaf net als de voorbije jaren een boekje uit met gebeden, teksten en overwegingen voor deze bijzondere tijd: Van Advent tot Driekoningen. Voor 5 euro is het boekje van jou en kan je dagelijks even stilvallen op weg naar Kerstmis.
Kaarslichtvieringen
Ook tijdens deze advent komen we elke woensdagavond samen in de Sint-Gangulfuskerk voor een kaarslichtviering. Het uur van deze vieringen is 18.00 uur. Deze vieringen zijn sober maar erg geliefd. Het is een eenvoudige manier om de advent te vieren. De kaarslichtvieringen zijn op 4, 11 en 18 december. Noteer deze vieringen alvast in je agenda!
Welzijnszorg: Samen tegen armoede
Bijna één op vijf mensen in België leeft in armoede of net boven de armoedegrens met een groot risico op armoede. Dat is een hoog cijfer dat aangeeft dat lang niet iedereen mee kan in ons rijke landje.
Werk als weg uit armoede? Al te gemakkelijk veronderstellen mensen dat werken de oplossing is om armoede te verhelpen. Armoede is een tekort aan inkomen en betaald werk kan dat inkomenstekort oplossen. Dat klopt tot op zekere hoogte. In België zijn relatief weinig ‘werkende armen’ maar ze bestaan wel. Belangrijk is ook het armoederisico. Alleenstaanden, laaggeschoolden en deeltijds werkenden lopen veel meer risico om in de armoede terecht te komen. Om armoede tegen te gaan moet werk ‘waardig’ zijn: mensen moeten een voldoende hoog inkomen uit werk halen, met goede arbeidsomstandigheden en aangepast aan hun mogelijkheden en persoonlijke situatie. Het mag ook niet nodig zijn om meerdere jobs te doen, met lange werkdagen, ten koste van het gezinsleven of het welzijn van de werknemer. Daarnaast moet de combinatie van deeltijdswerk en een uitkering voor meer mensen als oplossing mogelijk worden. Welzijnszorg wil bijdragen om waardig werk voor iedereen toegankelijk te maken. Doe je mee? Samen voor waardig werk!
Soep-op-de-stoep
In het kader van Welzijnszorg is er op verschillende plaatsen een soep-op-de-stoep-actie, waarvan de opbrengst integraal naar Welzijnszorg gaat. Je bent welkom voor een warme kop soep op volgende momenten en plaatsen:
- Zaterdag 23 november na de mis van 17 uur in Halmaal
- Zaterdag 7 december na de mis van 17 uur in Kerkom
- Zaterdag 14 december tussen 10.30 uur en 12.30 uur aan de ingang van de Sint-Martenkerk in de Stapelstraat
- Zaterdag 14 december na de mis van 18 uur in Bevingen
- Zondag 22 december na de hoogmis van 10.30 uur in de Collegiale Onze Lieve Vrouw
Christusmanden
Delen doet goed. Laat de advent als voorbereidingstijd op Kerstmis ook een tijd zijn waarin we extra delen met elkaar, in het bijzonder met hen die het kunnen gebruiken.
In de 3 zondagskerken (Onze-Lieve-Vrouwekerk, Sint-Martenkerk, Basiliek Kortenbos), in de kerken van de federatie Bevingen-Velm (Bevingen, Halmaal en Kerkom) en in Zepperen staan tijdens de advent 'Christusmanden' waarin we toiletartikelen, poetsmateriaal en producten voor persoonlijke hygiëne verzamelen ten voordele van Sint-Vincentius, Team Hope en Onder Ons. Dit jaar kan je de producten ook binnenbrengen in De Mindere en het Stadhuis (op de Markt).
Vredeslicht
Kerstmis als een feest van vrede. Het lijkt onwezenlijk in deze tijden, maar toch kunnen we er zelf ons steentje toe bijdragen, door in onze eigen omgeving vrede te brengen. Het Vredeslicht, een lichtje ontstoken in Bethlehem, wil de wereld rondreizen en zo een boodschap van vrede verspreiden. Koop een vredeslichtje en deel het met mensen die wat extra licht en vrede kunnen gebruiken. Na de vieringen in het weekend van 21 en 22 december kan je een kaarsje kopen, alsook tijdens de kerstvakantie in de collegiale Onze Lieve Vrouw. Op zondag 22 december zetten verschillende kerken hun deuren open tussen 14 en 16 uur om het vredeslicht aan jou aan te bieden: Collegiale Onze Lieve Vrouw, Sint-Augustinus, Sint-Jacobus, Sint-Marten, Sint-Pieter, Gorsem, Runkelen en Zepperen. In Kerkom en Halmaal is er om 15 uur een gebedsviering en kan je aansluitend tot 16 uur het Vredeslicht afhalen.
Kan jij het licht brandend houden tot Kerstmis?
Online retraite: Zie, ik begin iets nieuws!
Advent is een tijd van verwachting, hoop en vernieuwing. Wat als je deze bijzondere periode bewust zou starten met stilte en gebed? Tijdens de digitale adventsretraite “Zie, ik begin iets nieuws!” nodigen de jezuïeten je uit om elke dag even stil te staan en de woorden van de Bijbel diep in je hart te laten doordringen.
Als deelnemer van deze gratis digitale retraite ontvang je vanaf zondag 1 december dagelijks een gebedsmail. Hierin vind je een Bijbeltekst en reflectievragen die je helpen om open te staan voor wat God tegen jou wil zeggen. Deze retraite gaat niet om kennis, maar om bidden met je hart. Hoeveel tijd je eraan besteedt, bepaal je zelf.
Ga jij mee op deze reis?
Elke retraite is een innerlijke reis met een onbekende bestemming. Het kan je verrassen, uitdagen of prikkelen. Misschien ervaar je Gods roep om een nieuwe richting in te slaan. Door trouw in gebed te blijven, met een open geest en een groot hart, kun je innerlijke rust vinden. God wacht geduldig op het moment waarop Hij je mag verrassen met Zijn genade.
Schrijf je nu in voor de digitale adventsretraite en ontdek hoe God iets nieuws begint in jouw leven. Ga naar www.adventsretraite.org en laat je e-mailadres achter. Aan deze adventsretraite zullen ruim 20.000 mensen uit voornamelijk Nederland en Vlaanderen deelnemen.