“Is iemand onder u ziek? Laat hij de presbyters van de gemeente roepen; zij moeten een gebed over hem uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. En het gelovige gebed zal de zieke redden en de Heer zal hem oprichten. En als hij zonden heeft begaan, zal het hem vergeven worden.” Zo schrijft de apostel Jakobus (5,14-15). En zo heeft de Kerk vanaf het begin de opdracht van Jezus aan zijn leerlingen begrepen: “Geneest de zieken” (Mt. 10,8).
De eeuwen door – tot op vandaag – heeft de gelovige gemeenschap het ziekenbezoek en de ziekenzorg bijzonder belangrijk geacht. Op dit zorgend omgaan met zieken is het sacrament van de ziekenzalving geënt. Als mensen zich reeds zo sterk opgevorderd weten om elkaar te ondersteunen bij het ziek-zijn, hoe zou God dan afwezig kunnen blijven? Hoe zou Hij voor die situatie geen gewaarborgd teken van Zijn reddende nabijheid aanbieden? Hoe zou Hij hier geen sacramenteel teken van leven geven?
Ziekenzalving
Als iemand ernstig ziek wordt, of door ouderdom verzwakt is, of voor een ernstige heelkundige ingreep staat, kan hij de ziekenzalving ontvangen.
Het is goed dat de naaste familie, de vrienden en wie voor de zieke zorgt, bij het sacrament aanwezig zijn. Hun vertrouwde gezichten, hun rustig gebed en nabijheid maken de bekommernis van God duidelijk. En zo gebeurt de ziekenzalving ook zichtbaar te midden van de gelovige gemeenschap.
Dan legt de priester in stilte de handen op het hoofd van de zieke. Jezus heeft dat ook gedaan (Mc. 6,5; Mt. 8,3; Lc. 4,40) en Hij gaf die opdracht aan zijn leerlingen (Mc. 16,18). De handoplegging is hier vooral een gebaar van bescherming, bemoediging en troost. Dan zalft de priester de zieke met ziekenolie. Marcus vertelt dat de leerlingen van Jezus ook al zieken zalfden (6,13). Zo wil Gods zalvende, verzachtende nabijheid de hele mens doordringen. Olie is steeds symbool van de Geest. Jezus is de Gezalfde. De Geest maakt de mens steeds meer gelijkvormig aan Christus. Zo wordt in de ziekenzalving verder voltooid wat met het doopsel begonnen is: steeds meer gaan gelijken op de gestorven en verrezen Christus.
In bedevaartplaatsen, ziekenhuizen en parochies wordt de ziekenzalving soms gezamen- lijk ontvangen. Het gemeenschapsaspect en de solidariteit, ook in lijden en ziek-zijn, komen op die manier duidelijker naar voren.
Ziekenzegen
Naast het sacrament van de ziekenzalving kent de kerk ook nog de ziekenzegen. De ziekenzegen kan ook door een diaken of een leek worden uitgesproken, is ook een zeer zinvol en mooi moment waarbij gevraagd wordt om kracht van de Heer. Jezus zelf heeft de mensen de handen opgelegd toen Hij rondtrok, Hij raakte hen aan, genas hen ook, gaf hen rust, bemoedigde hen. Er ging een kracht van Hem uit. Jezus heeft elke gedoopte opgedragen om een zegen te zijn en te zegenen. De ziekenzegen omvat gebed en handoplegging.
Aanvraag
Als jij of iemand in je familie- of vriendenkring het sacrament van de ziekenzalving of een ziekenzegening wil ontvangen, kan je contact opnemen met het secretariaat: tel: 011 - 68 23 37 ; e-mail: sint.trudofederatie@gmail.com . Je kan ook altijd terecht bij één van de parochiepriesters, diakens of pastorale medewerkers: Contacten. In acute noodgevallen kan je bellen naar deken Wim: 0474 79 67 02.
In het regionaal ziekenhuis St.-Trudo is op weekdagen overdag altijd een ziekenhuispastor aanwezig. Meer info: Pastorale Dienst van het St.-Trudo-ziekenhuis.
Meer uitgebreide informatie vind je op de website van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal: Ziekenzalving.