Een christelijke uitvaart
Wanneer iemand uit haar midden overlijdt, komt de geloofsgemeenschap samen om afscheid te nemen en te delen in het verdriet en de pijn van hen die achterblijven. Tegelijk klinkt de hoop en het geloof dat Gods liefde sterker is dan de dood. De liturgie geeft hieraan vorm in rituelen en symbolen, met muziek en zang, teksten en gebeden. Voor christenen is de dood immers niet het einde. God heeft Jezus doen verrijzen en belooft ook aan ons leven na de dood. Een kerkelijke uitvaart geeft gestalte aan dit geloof. De christelijke uitvaartliturgie heeft plaats in één van onze parochiekerken van onze parochie Sint-Ermelindis.
Een biddende viering
In onze parochie Sint-Ermelindis wordt de uitvaartliturgie gevierd met een woord- en gebedsviering waarin ruimte is voor persoonlijke accenten. Er wordt dan ook een kruisje met de naam van de overledene opgehangen in de kerk. De gebedsleider neemt vooraf contact op met de nabestaanden om samen met hen deze viering voor te bereiden.
Nazorg
Na de uitvaart zal de geloofsgemeenschap de overledene gedenken tijdens een weekendeucharistieviering indien de familie dit wenst. Deze gedachtenisviering vormt het tweede luik na de gebedsviering van de uitvaart. Op Allerheiligen wordt de familie uitgenodigd voor een gedachtenisviering. Het kruisje met de naam van de overledene dat in de kerk hangt, mag dan door de nabestaanden meegenomen worden.
Concreet
Het uitvaartcentrum of een familielid neemt via de uitvaarttelefoon (0474 04 23 27) contact op met de verantwoordelijke van de parochie. Op deze manier worden de nodige afspraken gemaakt voor verdere contacten.
Het verlangen van de overledene
Meestal zorgen de kinderen of de naaste familieleden voor de regeling van de uitvaart. Soms weten zij uit voorafgaande gesprekken welke uitvaart de overledene wenste (in de kerk of niet, …), maar soms ook niet. Wie wenst dat er rekening gehouden wordt met haar of zijn keuze voor een kerkelijke uitvaart, kan dit best vooraf kenbaar maken aan familie of vrienden. Het is wenselijk om deze voorkeur op papier te zetten voor de nabestaanden of zelfs in het testament te laten opnemen. Bij de Dienst Bevolking op de gemeente kan de keuze voor begrafenis of crematie geregistreerd worden. Wanneer de uitvaartverzorger aangifte doet van het overlijden, wordt hij hierover geïnformeerd. Pastores, ziekenbezoekers, seniorenverenigingen en andere organisaties kunnen helpen om dit delicate onderwerp bespreekbaar te maken. In dit gesprek kan men het onder andere hebben over de plaats en de aard van de viering, over wie daarop wordt uitgenodigd en over de inbreng van persoonlijke accenten in de afscheidsviering. Indien je dat wenst, kan ons Verrijzeniskoor de uitvaart opluisteren.
Contacten
Uitvaarttelefoon: 0474 04 23 27
Pastoor: 0476 86 64 99
parochiesecretariaat: 016 46 01 85, secretariaat@sintermelindis.be