Broederlijk Delen is ons bekend: ontstaan als noodhulporganisatie door de Belgische bisschoppen die in de vastenperiode van 1961 opriepen tot solidariteit met de noodlijdende bevolking van Congo, waar er na de onafhankelijkheid van 1960 een hongernood was uitgebroken in de Kasaï. Vandaag zijn we 60 jaar verder. De grote wereldproblemen geraken niet opgelost en het lijkt alsof we in rondjes draaien. We worden nog steeds geconfronteerd met natuurrampen, hongersnoden, oneerlijke verdeling van rijkdommen, scheefgetrokken situaties waar hele volkeren onder lijden en daardoor niet vooruit geraken.
En de spiritualiteit van Broederlijk Delen ?
Deze vindt haar oorsprong in het evangelie en het voorbeeld van Jezus, in Zijn verzet tegen alles wat mensen kleineert en uitbuit. Wij sluiten ons aan bij Zijn keuze om mensen te bevrijden, om kleine mensen te verdedigen, om armen kansen te geven en uitgesloten bevolkingsgroepen te verdedigen. We delen Zijn visie dat wie macht heeft, deze ten dienste van de zwakkeren moet stellen en Zijn overtuiging dat de mens belangrijker moet zijn dan regels en wetten.
In alles wat Broederlijk Delen doet, zit deze spiritualiteit verweven. We mogen stellen dat onze christelijke wortels gegroeid zijn tot stevige dragers van solidariteit, over de grenzen van geloofsovertuigingen heen.
Wat zien we rondom ons?
De samenleving is gericht op het verwerven van steeds meer materiële welstand. In de voorbije decennia creëerde dit meer welvaart voor veel mensen. Nu botsen we op de grenzen van zo'n groeimodel. Het houdt geen rekening met de draagkracht van onze aarde en schaadt onze levensnoodzakelijke ecosystemen. Het sluit grote groepen mensen uit de samenleving.
Het recente denken rond ontwikkelingssamenwerking binnen de kerk
Met de encycliek 'Laudato Si' zette Paus Franciscus het begrip rechtvaardigheid op de agenda door te verwijzen naar de ecologische crisis, waarvoor hij de mens verantwoordelijk acht. De ecologische uitdagingen worden gekoppeld aan het denken rond sociale vraagstukken als wereldwijde armoede en uitsluiting. Meer zelfs, aspecten als zorg voor de natuur, rechtvaardigheid voor de armen, maatschappelijke inzet en innerlijke vrede zijn met elkaar verbonden.
Broederlijk Delen vertaalt deze oproep naar het ombuigen van de mentaliteit van 'nooit genoeg' naar 'goed genoeg'.
Delen is het codewoord, broodnodig in onze strijd voor een betere wereld.
Delen doet goed. Ook met het Zuiden.
Delen gaat over de kern van Broederlijk Delen: we worden veertig dagen lang uitgenodigd tot her-verdelen en te leven met genoeg. Delen is volgens ons hét antwoord op de problemen die ons momenteel uitdagen.
Hoe willen wij delen?
Geen koffiestop, geen solidair ontbijt…. (het zou dit jaar de 20e keer zijn….)
Het kan niet..
We missen nu al de sfeer van ons gezamenlijk ontbijt, op zondagmorgen in het catecheselokaal in Zoutleeuw.
We missen nu al de zoveel blije mensen die samen aan de lange tafel van solidariteit aanschuiven…
We missen nu al de mensen die hiervoor garant stonden, elk jaar opnieuw met dezelfde vanzelfsprekende inzet…
We blijven erin geloven
Het annuleren van dit ontbijt is niet hetzelfde als het annuleren van onze solidariteit. Integendeel.Geld inzamelen kan op vele manieren. Het belangrijkste is dat we mee-doen, dat we delen.
Ons voorstel:
Delen kan ook zijn: een gift doen via overschrijving op de rekening van Broederlijk Delen BE12 0000 0000 9292.
Elke euro telt…
Goed om weten: uw gift gaat integraal naar Broederlijk Delen; giften vanaf 40 € zijn fiscaal aftrekbaar. Dit jaar recupereer je van de belastingen 65% van je bijdrage.
Alvast heel erg bedankt.