Chris coördineert al vele jaren activiteiten voor Broederlijk Delen. Hierbij haar reflectie over deze organisatie als een nadenkertje tijdens de vastenperiode.
Ben je nog mee? Vasten of veertigdagentijd – waar woorden als “van stof en as” niet vreemd zijn. Een inkijk dus in eigen hart. Hoe leef ik? Wie zijn mijn naasten?
Broederlijk Delen - de woorden spreken voor zich – werkt meer dan 50 jaar voor mensen uit de “derde wereld”. Begrip waarvan we zijn afgestapt, we wonen immers allen op dezelfde aardbol …
Toch vaak een beetje ver-van-mijn-bed. Een natuurlijke reactie om ons weg te keren van alles wat niet goed loopt en enkel met eigen zorgen bezig te zijn.
Broederlijk Delen gelooft en streeft naar een duurzame wereld, zonder ongelijkheid… Utopie?
Er is genoeg voor iedereen, toch leven zoveel mensen in extreme armoede. Als die mensen vlak voor ons stonden, zouden we het vanzelfsprekend vinden om met hen te delen.
“Delen en herverdelen” zegt Broederlijk Delen. Investeren in de plannen van de arme gemeenschappen.
De ongelijkheid in de wereld neemt vandaag nog toe. Een economie die groeit ten koste van milieu, klimaat, gezondheid heeft haar grenzen bereikt.
Broederlijk Delen kiest voor “genoeg is goed” in plaats van “nooit genoeg". Dat is voor Broederlijk Delen de oplossing. Dat is hun visie. Doe je mee?
Ze doen dit niet alleen. Liefst met een brede solidariteitsbeweging, zowel hier als wereldwijd. Omdat zij ervan overtuigd zijn dat dit de enige manier is om duurzame resultaten te behalen. Er worden hiervoor allerlei acties in Vlaanderen georganiseerd. In Zoutleeuw leeft al heel lang de gesponsorde vastenvoettocht, gerealiseerd door de christelijke scholen. Al zo'n twintig jaar organiseren we met een vaste kern van Broederlijk Delen fans elk jaar een “solidair ontbijt”. Covid heeft de laatste jaren roet in het eten gestrooid. Wil je zelf iets doen? Alle ideeën zijn welkom…
Contacteer mij (vanhoutte.chris@skynet.be)
of diaken Luc (luc.lowel@telenet.be)
Voor verdere info kan je ook terecht bij www. broederlijkdelen.be