De vele Mariafeesten zijn een teken van de liefdevolle en dankbare hoogachting die de Kerk, Maria als Moeder van de Verlosser toedraagt. In de rangorde van hoogfeesten, feesten en gedachtenissen vieren we op woensdag 8 september het 'feest' van Maria Geboorte. Veel dorpen en steden vereren die dag, onder verschillende benamingen, hun Patrones. In de basiliek van Tongeren wordt deze dag zelfs als een hoogfeest gevierd. Sommige bronnen verwijzen naar de eerste eeuwen van het christendom en een kerkwijdingsfeest van de Annakerk in Jeruzalem (gebouwd op de plaats van Maria's geboortehuis) om de oorsprong van dit feest te traceren.
Hoedanook, op dit feest nodigt de Kerk ons uit te delen in haar vreugde om de geboorte van Maria want daardoor breekt immers de dageraad van de verlossing door: "Laten wij met vreugde de geboorte vieren van de heilige Maagd Maria, want uit haar is opgegaan de Zon van de gerechtigheid, Christus, onze God.", horen we in de liturgie van de dag. Het is dus een feest vervuld van blijdschap dat we allemaal herkennen in de geboorte van onze eigen kinderen of bij familie en vrienden. Bij dit kerkelijk feest komt een goddelijke dimensie bovenop; de geboorte van Maria wijst al vooruit op de komst van de Messias. Dit wordt prachtig vertaald als Maria de 'Morgenster' die bij dageraad aan de opkomst van de zon voorafgaat !
Wanneer een kind geboren wordt, vinden alle ouders het onvergelijkbaar met andere kinderen. Dat moeten ook de heilige Joachim en Anna gedacht hebben toen Maria geboren werd. Ieder kind is een mysterie van God dat ter wereld komt. Daarom brengt deze dag ons er toe om met diepe eerbied de ontvangenis en de geboorte van elk menselijk wezen te bezien. Wat een wonder van de Schepping wanneer in de schoot van een moeder een kind gevormd wordt en wanneer dit het licht van de wereld ziet, geroepen om kind van God te zijn. Wat zouden Maria's ouders gevoeld hebben, indien zij, zelfs maar van verre, iets hadden gezien van de bestemming van hun kind. Toch bidden we vandaag ook voor alle moeders die deze vreugde van het moeder-zijn niet kunnen ervaren.
Voor een kunstzinnig tafereel van Maria's geboorte vewijs ik graag naar de detailfoto bij dit artikel van het Sint-Annaretabel in onze Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw. Uit een fragment van Emiel Vandeput ‘De Sint-Leonarduskerk… Hart van Zoutleeuw’, lezen we:
“Op het middenpaneel boven zien wij de geboorte van Maria. Sint-Anna ligt met gevouwen handen te bed, naast haar staan twee dames; Joachim, met breedgerande hoed, zit in een zetel met hoge rugleuning voor het bed; één van zijn voeten reikt tot op het hoofd van een vrouw. Iets lager knielt een vrouw met een kindje op de arm. Rechts van het bed bemerken wij een waterkruik en broden, erboven zweven drie zingende engelen.
Op de voorgrond wordt het pasgeboren kind verzorgd, terwijl vier dames toekijken: een eerste houdt een schaar, een tweede een lamp, een derde toont een verbandrol en een vierde een zalfbus of een waterkannetje. In het midden staat een waterbekken.”
Een laatste - niet meteen voor de hand liggend - aspect van dit feest is de waarde van gewone dagen. De geboorte van Maria geschiedde zonder verdere gebeurtenissen en de evangelies vertellen ons niets daarover. De wereld ging gewoon verder. Vaak blijft hetgeen voor God belangrijk is, verborgen voor de ogen van de mensen. UIterlijk onderscheidde Maria zich nauwelijks van anderen maar God aanschouwde haar vol liefde in de kleine bezigheden van iedere dag. Als wij onze Moeder navolgen, kunnen we leren het kleine van alledag naar waarde te schatten en - naar een oude uitspraak van wijlen Paus Johannes Paulus II : "het eigen leven tot een offergave voor de Heer te maken. "
Luc
pastoraal werker
bron: 'Spreken met God' - Meditaties voor iedere dag van het jaar (F. Carvajal)