Een hele poos geleden dat we in deze rubriek bijzondere aandacht hebben geven aan iemand die zich pastoraal verdienstelijk heeft gemaakt. Diaken Luc trok opnieuw naar Budingen en was te gast bij Emiel Beckers (89jr.) en echtgenote Maria Vantilt (92jr.). Meteen vallen de vele familiefoto’s op met de gezinnen van hun drie zonen en ondertussen elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Er staan dan ook 63 huwelijksjaren op de teller bij Emiel en Maria.
Maria herstelt van het plaatsen van een nieuwe heup en na een medische ingreep vorig jaar bij Emiel aan het hart, stellen beiden het al bij al goed. Zo rijden ze nog allebei met de wagen. Emiel heeft er een zevenendertigjaar lange loopbaan opzitten bij Citrique Tienen als chef bevoorradingsmagazijn en Maria was zowaar dertig jaar regentes snit en naat in de school te Budingen. Zij is jarenlang betrokken geweest bij de lokale jongeren bewegingen, o.a. als bestuurslid bij de jeugdvereniging BJB. Met vijf andere communiedragers, droeg ze vele jaren de communie naar de parochianen na de zondagmis. Haar vader, wijlen Jozef Vantilt, een onderwijzer, was betrokken bij toneel en zang en bespeelde het orgel in de zondagse hoogmis. Toen hij in 1982 stierf nam Emiel de taak over van orgelist voor alle vieringen. Dat zat van in zijn jeugdjaren in de vingers. Zijn studies Grieks-Latijns in de retorica kwamen later goed van pas voor de Latijnse liturgische gezangen, want zingen, deed hij ook.
Het waren kerkelijke hoogjaren. Emiel heeft haast in elke naburige parochie ooit wel het doksaal beklommen, hij vermoedt in zo’n 25 tot 30 parochies doorheen al die jaren, inclusief te Scherpenheuvel. Hij moest regelmatig verlof nemen om een begrafenis te spelen. Het zangkoor zelf stond lang onder leiding van dirigent Paul Matterne, destijds hoofdonderwijzer en directeur in de school in Budingen. Het was een haast 20-koppig sterk gemengd koor en tot op vandaag komen de resterende leden regelmatig samen voor een onderonsje. Trouwens, veel leden speelden destijds toneel en zongen bij het ‘Vandeweyer Gezelschap’ èn ze zongen meerstemmig. En dan waren er al die keren dat ze tijdens de processie op de Ossenweg erbij waren.
Als we spreken over kerkelijke hoogdagen, dan moeten we ons de tijd voorstellen van drie missen op zondag; om 7.30 uur de ‘duivenmis’ (voor de duivenmelkers), om 8.30 uur de zogenaamde ‘kindermis’ en de hoogmis om 10 uur. Maria en Emiel haalden herinneringen op aan de volgende pastoors en onderpastoors in vast of ondersteunend verband in Budingen; E.H. Georges Polleunis, E.H. Richard Courant, E.H. Frans Storms alsook E.H. Louis Nagels en E.H. Fernand Cleynen. In het klooster van Budingen, naast de school, speelden Zr. Irma, Zr. Anne en Zr. Godelieve (Zusters van Vorselaar) een belangrijke rol in het tot stand komen van het zangkoor in samenwerking dus met Paul Matterne.
Emiel mag met fierheid terugblikken op zo’n 60 jaar orgelist zijn in Budingen en omstreken in grote dankbaarheid naar zijn echtgenote, het zangkoor en Paul. In 2014 ontving hij een pauselijke onderscheiding hiervoor (zie foto) en als blijk van erkentelijkheid voor daadwerkelijke toewijding aan de kerk, werd Emiel in 1998 vereerd met het Gouden Sint-Romboutskruis vanwege kardinaal Daneels nadat hij eerder ook de zilveren erkentelijkheid ontving.
We willen bij deze ook onze dank en erkentelijkheid uitspreken aan Emiel en z’n echtgenote zonder Paul Matterne en de leden van het zangkoor te vergeten.
diaken Luc
namens pastoor Johny en pastorale medewerkers.