Het moderne belichtingssysteem in de Sint-Leonarduskerk is al enkele jaren in gebruik. Het laat toe om aparte religieuze kunstwerken of liturgische belangrijke plaatsen individueel of tegelijkertijd te belichten. Tot vorig jaar kon dat enkel via een digitaal controlepaneel aangebracht tegen de muur in de vroegere kapittelzaal. Maar de technologische evolutie staat niet stil en kan in deze eeuwenoude kerk tot haar recht komen. Ondertussen hebben we de mogelijkheid om verschillende spots in de kerk aan te sturen via een specifiek softwareprogramma op de computer. Bovendien kan ook de lichtintensiteit spot per spot geregeld worden. Op de foto zien we Sam Peeters (echtgenoot van onze catechist en pastorale duizendpoot Anne Tomsin uit Geetbets) tijdens een voorbereidende test voor de Paaswake dit jaar.
Licht speelt een bijzonder belangrijke rol in deze viering; de Heer is het Licht dat in onze duisternis schijnt. En laat die plechtige paaswake nu net in duisternis aanvangen. Het vuur – letterlijk - wordt gezegend en meteen wordt de nieuwe paaskaars ermee opgelicht. Aanvankelijk verspreidt zich enkel kaarslicht onder de aanwezige gelovigen maar gaandeweg lichten de spots op. De woorddienst bestaat uit een langere reeks Bijbelse lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament en naarmate de lezingen vorderen, breekt het licht door in de viering. Denk bijvoorbeeld aan de spot op het graf van Christus en het grote schilderij boven de ingang, de spot op het Marianum, de piéta’s, het Leonardusaltaar en de paaskandelaar, om er enkelen te noemen.
De paaswake is bij wijze van voorbeeld, het ideale moment waar de belichting minutieus kan aangestuurd worden voor het beoogde effect. De gelovigen absorberen en beleven de viering op een dieper niveau terwijl Sam heel geconcentreerd en op de achtergrond zijn script minutieus volgt…