Locatie
Tussen de Kapelstraat en de Tiensestraat over de Getebrug in Zoutleeuw centrum.
Uitleg
Dit keer putten we uit een andere gids van priester Emiel Vandeput: 'De Sint-Leonarduskerk…Hart van Zoutleeuw' - 1978
In de kapelnis prijkt het houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Sterre der Zee. Het herinnert eraan dat de Leeuwse schippers hier kwamen bidden dat Onze-Lieve-Vrouw hen tijdens hun talrijke boottochten door Brabant naar Antwerpen zou beschermen. Vanaf 1221 werd de Gete uitgediept maar archeologische studies bevestigen dat Zoutleeuw reeds een binnenhaven had in 1133. De voorstelling was zeldzaam; het Kind hield nl. een duif in de rechterhand.
Al van oudsher stond er een kapel op de Getebrug. Reeds in 1554 is er sprake van een ijzeren kruis op de Schipbrug 'tegenover het beeld van Onze-Lieve-Vrouw'. Tijdens de Franse revolutie verdween de kapel maar in 1893 stond er zeker weer een stenen kapel. Nadien werd de kapel tijdens beheersingswerken aan de oevers de kapel enkele keren verwijderd en - vaak na verzet door de Leeuwenaars of de parochiepriesters - opnieuw opgericht. De huidige versie dateert van 1996, ingewijd door pastoor Felix van Meerbergen en medepastoor Vandeput.
Anno 2022
Nog steeds is deze locatie één van de 'rustaltaren' tijdens de befaamde St.-Leonardusprocessie door Zoutleeuw. Bisschop, priesters, diakens, misdienaars en dragers van de H. Leonardus, kortom heel de processie houdt halte voor een kort gebedsmoment met het Heilig Sacrament.
En al meer dan tien jaar ontfermt José Vangeffelen zich over het kapelletje. Voor elk seizoen zorgt hij voor gepaste bloemen met de offergelden die nog steeds in het gleufje vooraan achtergelaten worden. Hij plaatste ook het kleine maar heel bijzondere heiligenbeeldje van de H. Leonardus (zie foto).
Luc