Op kapellekes-tour (3) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale zone Zoutleeuw-Geetbets

Pastorale zone Zoutleeuw-Geetbets

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Liturgische vieringen
      ZondagsgemeenschapAndere kerkenIndividueel gebed en bezinning
      Contacteer ons
      Pastoraal teamSecretariaatMisintentiesZaalverantwoordelijken
      Sacramenten
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkZiekenzalvingVerzoening / biecht
      Uitvaart
      BetekenisIn onze pastorale zone
      Verenigingen

Op kapellekes-tour (3)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 26 januari 2022 - 16:34
Afdrukken
SINT-ROCHUSKAPEL GEETBETS

Locatie

Deze kapel is gelegen op de driesprong van de Drinkteilstraat, de Hettelbergweg en de Steenweg op Kortenaken.

Uitleg

Een steen boven de deur vermeldt het jaartal 1542 maar over de werkelijke datum van oprichting bestaat er onzekerheid.  In 1641 wordt ze alleszins vermeld in het kader van een boeteprocessie, die tot de jaren '60 van vorige eeuw jaarlijks plaats vond op 16 augustus en ook nadien een heropleving heeft gekend.  De kapel had vroeger een klein offerraampje rechts van de deur. 

Na jarenlang verval wordt ze in 1987 een halve meter verplaatst en heropgebouwd maar om onduidelijke reden komt het offerraampje niet terug.  In 1982 werd het oorspronkelijk waardevolle houten beeld van Sint Rochus uit de kapel ontvreemd. In 1989 kwam een ander beeld van de heilige in de plaats.  De eeuwenoude lindeboom, die haast onlosmakelijk verbonden was met de kapel, raakt in de loop der jaren ernstig beschadigd.  De restauratiewerken aan de kapel deden er geen goed aan maar ook twee aanrijdingen met vrachtwagens deden hun deel, een laatste fatale in 2006.  De holle boom had een stamomtrek van 7.80 m. en was één van de oudste bomen van België.  In een ver verleden was de lindeboom het maatschappelijk centrum in Germaanse en Keltische dorpen.  Het waren vaak heilige bomen waarrond religieuze rituelen plaats vonden.  Vanaf het moment dat de christelijke Kerk in de vroege middeleeuwen begint met de kerstening (bekeren van meestal heidense volkeren) zien we meer en meer Mariabeelden die heidense beelden aan lindebomen vervangen.

Sint Rochus leefde volgens de overlevering tussen 1295 en 1327.  Hij was een Franse heilige die als pelgrim op weg naar Rome pestlijders zou verzorgd hebben en tenslotte zelf de ziekte kreeg.  Hij trok zich terug in een eenzame hut, waar een hond hem voedsel bracht en een engel zijn wonde verzorgde.  Daarom vind je als attributen bij deze heilige vaak oa. een hond en een engel en is hij gekleed in een pelgrimsuitrusting.  Deze Sint Rochus is dus de patroonheilige tegen de pest en de cholera.  Wist u trouwens dat Geetbets en het hele Hageland verschrikkelijke heeft geleden onder de pest in jarenlange periodes zowel in de 16e als 17e eeuw waarbij het bevolkingsaantal schrikwekkend daalde.

Anno 2022

In bijlage enkele recente foto's met daarop de zowel in 1994 nieuw aangeplante lindeboom en de overblijvende stomp van de oude boom die als knotboom dient voor het bewaren van het genetisch boommateriaal.

Vermeldenswaard

Informatie in dit artikel komt vnl. uit het indrukwekkend rijk gedocumenteerd en geïllustreerd boek "Ver-gelijk" van Guy Leus (uitgegeven 2016).  Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in een vergelijking van het aanwezige onroerend goed in Geetbets, Rummen en Grazen met daaraan gekoppeld de geschiedenis en de mensen achter deze gebouwen.

Ook werd gebruik gemaakt van het boek "Legendarisch en Vroom Hageland" over volksdevotie en heiligenverering van Valeer Wouters (1998).

 

Wie extra info of een bijzonder verhaal over dit kapelletje wilt delen, of een ander kapelletje onder de aandacht wilt brengen, mag dit doorgeven aan Anny Ramaekers, Budingen.
Tel. 011 / 69 68 38  
email:  anny.ramaekers@skynet.be

Gelieve aan te geven of u dat anoniem wilt doen of dat we uw naam mogen vermelden.

Sint-Rochuskapel Geetbets © Sandra Van De Poel
Sint-Rochuskapel Geetbets © Sandra Van De Poel
Sint-Rochuskapel Geetbets © Sandra Van De Poel
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale zone Zoutleeuw-Geetbets

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De witte kapel in Halle
readmore

Op kapellekes-tour

icon-icon-artikel
KAPEL O.L.VROUW MIDDELARES, BOS
readmore

Op kapellekes-tour (2)

icon-icon-artikel
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook