Op kapellekes-tour (5) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale zone Zoutleeuw-Geetbets

Pastorale zone Zoutleeuw-Geetbets

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Liturgische vieringen
      ZondagsgemeenschapAndere kerkenIndividueel gebed en bezinning
      Contacteer ons
      Pastoraal teamSecretariaatMisintentiesZaalverantwoordelijken
      Sacramenten
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkZiekenzalvingVerzoening / biecht
      Uitvaart
      BetekenisIn onze pastorale zone
      Verenigingen

Op kapellekes-tour (5)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 12 februari 2022 - 14:44
Afdrukken
Kapel van St.-Job, Budingen

Dit keer trekken we naar de Molenstraat in Budingen.  Veel wandelaars en fietsers hebben in recente jaren door volgehouden restauratie activiteiten dit kapelletje zien herrijzen tot een spirituele oase van stilte en rust, bezinning en gebed.

Volgens de oudere gids (1996) van wijlen E.H. Emiel Vandeput, van waaruit we  regelmatig enkele basisgegevens vermelden, stond er op deze locatie reeds in 1680 een kapel.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze volledig verbouwd omdat ze danig vervallen was.  Er zou ook een dikke lindeboom gestaan hebben die uiteindelijk hol werd en omwaaide.

Al vele jaren ondertussen ontfermen Emiel Denivel samen met enkele vrijwilligers zich met hart en ziel over de staat van dienst en de werking van de kapel. Emiel geeft graag volgende toelichting:   

Vanaf mijn jeugd herinner ik mij de jaarlijkse processie naar de kapel tijdens de zogenaamde kruisdagen.   Er werd een mis opgedragen en de zegen uitgesproken over de veldvruchten. Jarenlang werd de kapel en omgeving keurig onderhouden door Jef en Aline die naast de kapel woonden en dit zolang zij konden tot ongeveer 1975. Gaandeweg overwoekerde het onkruid de kapel tot haast een ruïne met binnen sijpelend water dat niet zonder gevolg bleef voor het plafond en de muurbepleistering.  Ondertussen was er ook wat vernieling aangebracht en werden  verschillende beelden ontvreemd.

Zo'n twintig jaar later werd het me duidelijk dat er een beslissing moest genomen worden. Ofwel alles volledig opruimen ofwel zo vlug mogelijk volledig restaureren!  Het was even zoeken om de ware eigenaar te achterhalen maar in het kadaster bleek het zo ingeschreven:  “De onverdeelde eigendom van de acht kinderen Beckers uit Orsmaal.”  De jongste zoon, René, toen 84 jaar, woonde nog op de vierkantshoeve en was bereid,  pastoor Nagels en mijzelf te  ontvangen. Hij vertelde ons dat de kapel rond 1900 door de familie was gebouwd als dank voor de genezing van zijn zuster, die genas van een, quasi ongeneeslijke huidziekte na jarenlange medische begeleiding en talloze gebedsmomenten t.a.v. Sint Job. De familie ging akkoord om de eigendom kosteloos over te dragen aan de VPW (Verenigde Parochiale Werken), zodanig dat wij de kapel volledig konden restaureren. Heel het administratief proces nam vijf jaar in beslag en werd in 2002 afgerond.

Met zes vrijwilligers begonnen we eraan;  nieuw dak en plafond, bepleistering  en vloer vervangen en de buitenmuren opnieuw gevoegd.   Alles piekfijn in orde.  Toch, na twintig jaar maakten we opnieuw de fout, door gebrek aan onderhoud en toezicht de kapel te laten overgroeien met meters hoog onkruid.

Tijdens een fietstocht in mei 2018 zag Jos Ceyssens de staat van de kapel.  Het raakte hem zo diep en hij trommelde enkele vrijwilligers op voor een opknapbeurt.  Na een paar weekends was zowel de binnenkant als buiten rond de kapel alles opnieuw opgeruimd.  Er kwam bovendien een rustbank en kleurrijke bloembakken droegen bij aan de rustgevende omgeving in een prachtig natuurkader.   De deur van de kapel, die meer dan 100 jaar dicht bleef, moest open om de kapel toegankelijk te maken. Zo kwam men bij mij aankloppen.  Aanvankelijk alleen in de weekends maar al vlug bleek dat er dagelijks mensen voor de deur stonden.  Nu doe ik de deur iedere dag open van 10 tot 18 uur.  Op de kerkelijke feesten, Vasten, Pasen, Allerheiligen, Advent en Kerstmis zorgen we voor aangepaste tekstblaadjes of zelfs een kleine kerststal om de nodige sfeer te brengen.

Offergelden worden gebruikt om plaatselijke initiatieven voor hulpbehoevende mensen te ondersteunen.  Ondertussen hebben we zoals vorig jaar 1000 euro geschonken aan de voedselbank  en het resterende bedrag zal gebruikt worden voor de aankoop van kaarsen, de traditionele beheerskosten en eventueel ter ondersteuning van onze ziekenzorgwerking.

Troostplek

Vanuit “Ferm” kwam vorig jaar de vraag om een troostplek te creëren met bijbehorend bloemperk.  De kapel en omgeving wordt immers ervaren als een rustgevende, troostende omgeving en dit zeker in donkere coronatijden.

Tot zover het uitgebreid verslag van Emiel Denivel over deze kapel.  Van harte dank hiervoor.  Bij gelegenheid zal ik graag een artikel wijden aan de heilige Sint Job zelf, een heel intrigerend verhaal in het Oude Testament…en één van mijn geliefde heiligen !

Wie een bijzonder verhaal over een ander kapelletje in onze pastorale zone wilt delen, mag dit bezorgen aan Anny Ramaekers, Budingen.
Tel. 011 / 69 68 38  
email:  anny.ramaekers@skynet.be

Gelieve aan te geven of u dat anoniem wilt doen of dat we uw naam mogen vermelden.

 

Luc

Kapelletje Sint Job te Budingen
Kapelletje Sint Job te Budingen
Kapelletje Sint Job te Budingen
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale zone Zoutleeuw-Geetbets

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

KAPEL O.L.VROUW MIDDELARES, BOS
readmore

Op kapellekes-tour (2)

icon-icon-artikel
Sint-Rochuskapel Geetbets © Sandra Van De Poel
readmore

Op kapellekes-tour (3)

icon-icon-artikel
OLV van Gedurige Bijstand
readmore

Op kapellekes-tour (4)

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook