Een wat vreemd onderschrift maar Laetare betekent in het Latijn 'Verheugt U'. Op wat mogen we ons verheugen, vraagt u zich misschien af?
Op die zondag wordt gevierd dat de veertigdagentijd halfweg is en dat het Paasfeest nu echt wel in aantocht is. Sommigen kennen eerder de uitdrukking 'halfvasten'. In de liturgie klinkt vreugde en licht door en dat wordt tot uitdrukking gebracht door de lichtere kleur van het priestergewaad, nl. roze.
Toch zijn het geen gemakkelijke lezingen dit weekend. De evangelist Johannes vertelt ons dat God, uit zorg voor het geluk van de mens, zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft opdat al het geschapene door Hem zou worden gered. In Jezus Christus is licht, leven en waarheid. In het evangelie komt die lichtsymboliek sterk naar boven. Jezus is in gesprek met Nikodemus en vertelt hem dat de Mensenzoon omhoog moet worden geheven, verwijzend naar Jezus' Kruis als teken van leven, eerder dan de dood zelf. Het Kruis zal een teken van overwinning worden, opdat wij allen zouden leven en niet verloren gaan. In die tijd stond een kruisdood synoniem voor een pijnlijke en ultieme dood. Maar Jezus zal bedoelen om door die schijnbare mislukking heen te zien. Na de duisternis van de nacht schemert reeds de dageraad van de morgen of, anders gezegd, na Goede Vrijdag komt Pasen!
Het gaat hier over een diepe geloofswerkelijkheid maar wij mensen moeten een duwtje in de rug krijgen om het in te zien en vooral niet denken dat we ons kunnen beroemen op eigen verdiensten. Daar heeft Paulus het over in de tweede lezing vandaag. Ondanks onze tekortkomingen hebben we een barmhartige God en Zoon aan onze zijde. Samen doen ze ons rechtveren, als het ware opstaan uit de dood. Wat een genade, wat een geschenk en werkzaamheid van Gods wege mogen we dit noemen.
Het is daarom niet slecht een ouder maar leerrijk beeld erbij te halen. In de eerste lezing worden we eraan herinnerd dat het ontrouwe volk spotte met de boodschap van Gods gezanten en zij lachten de profeten uit. Tijdens de ballingschap, ver van het moederland vandaan, daagde het inzicht dat God ondanks alles redding biedt. Via de Perzische koning Cyrus zullen ze alsnog kunnen terugkeren. De heropbouw van de verwoeste tempel van Jeruzalem kan gebeuren. Na de loutering komt de verlossing.
Het is niet eenvoudig om een bepaalde levenswijze aan de kant te zetten en ons vertrouwen enkel in God te stellen. Op deze zondag weten we alvast dat we er niet alleen voor staan, God is met ons !
Luc,
bewerking van externe bronnen.