Elke woensdag belichten we een aspect van het Jubeljaar 2025 - Pelgrims van Hoop
Vandaag: Het Jubeljaar in 12 vragen en antwoorden van otheo.be door Erik De Smet en Valérie Kabergs - deel 4/4
10. Hoe kan je het Jubeljaar meevieren?
Je kan uiteraard naar Rome trekken. Er staan 35 speciale events op de agenda, meestal voor een specifieke groep: kinderen, jongeren, mensen in armoede, zelfs voor journalisten … Nieuw in deze editie is een bijeenkomst van grootouders op het Sint-Pietersplein. Ook in Vlaanderen kan je pelgrimeren naar jubelkerken, waar je vervolgens kan deelnemen aan het sacrament van de verzoening en er extra aandacht is voor gebed. Verder kan je stilstaan bij je eigen bijdrage om de strijd tegen armoede en oorlog aan te gaan, en je eigen verhaal van hoop delen.
11. Zal er buiten de Kerk iets merkbaar zijn van het Jubeljaar? In 2000 was er een wereldwijde campagne om tot schuldvermindering van de armste landen over te gaan. Algehele kwijtschelding lukte niet, maar de 35 armste landen kregen toen wel 100 miljard schuldvermindering. Paus Franciscus vroeg het midden december opnieuw. De Wereldbank bekijkt en bestudeert zijn verzoek. Zeker in de stad Rome zal het Jubeljaar 2025 sporen nalaten. De voorbije jaren werden vele kerken, bruggen en wegen gerestaureerd en heraangelegd. Rome leek wel een grote bouwplaats.
12. Wat waren de meest memorabele jubeljaren uit de geschiedenis? In 1450 kwamen er zoveel pelgrims naar Rome dat hedendaagse historici dat jaar als het begin van het massatoerisme beschouwen. De brug Sant’Angelo, tussen de binnenstad en de Sint-Pieters, stortte toen in, met als gevolg 200 doden. Als gevolg van de Franse Revolutie werd er in 1800 geen jubeljaar afgekondigd, maar in 1825 reisden opnieuw een half miljoen pelgrims naar Rome. Het Jubeljaar 1875 stond in het teken van de spanningen tussen de paus en de Italiaanse staat. Pius IX opende toen geen Heilige Deuren en bleef ‘als een gevangene' in het Vaticaan. Pelgrims reisden naar Rome om hun trouw aan de paus te tonen. Het jaar 2000 was het grote jubileum, de verjaardag van tweeduizend jaar menswording. Het werd drie jaar voorbereid en paus Johannes-Paulus II publiceerde in dat kader twee encyclieken. Paus Franciscus decentraliseerde het Heilig Jaar van 2016 door niet de Heilige Deur van Sint-Pieter, maar die van de kathedraal van het door oorlog verscheurde Bangui (Centraal-Afrikaanse Republiek) te openen. Vervolgens opende hij ook de deur van een gaarkeuken vlakbij het treinstation Termini in Rome. Dat was de eerste Heilige Deur ooit die niet tot een kerkgebouw, maar wel tot een gebouw van barmhartigheid behoorde.