De huwelijksviering met haar onderdelen, ritus en symbolen sluit nauw aan bij het dagelijks leven van gehuwden.
Het welkom zijn in de kerk bij God en bij elkaar, de kracht van vergeving, de zin en vreugde van leven gevende woorden, verbond en gebed, breken en delen, de zegen vragen en ontvangen, de zending als gehuwden – het is allemaal aanwezig in de viering, en het is allemaal aanwezig in het huwelijksleven.
Het staat met herkenbare voorbeelden en in een toegankelijke taal beschreven in de brochure ‘Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven', die een aantal facetten van de huwelijksviering belicht en ze telkens verruimt naar elementen uit het dagelijkse leven van gehuwden.
Een partituur met ruimte voor persoonlijke accenten
De huwelijksviering kan je vergelijken met een bestaande partituur: de structuur is er, de ritus en enkele gebeden liggen vast.
Het bruidspaar kan persoonlijke accenten in de viering leggen door de keuze van de Bijbellezingen, liturgische liederen en muziek, de voorbede en sommige andere gebeden.
Het huwelijkssacrament wordt zowel in een eucharistieviering als in een gebedsviering zonder eucharistie volwaardig gevierd.
Gewoonlijk kiezen bruid en bruidegom voor een eucharistieviering wanneer zij regelmatig eucharistie vieren en ook hun familie vertrouwd is met het leven van de kerkgemeenschap.
De keuze valt doorgaans eerder op een huwelijksviering zonder eucharistie wanneer er tussen bruid en bruidegom grote verschillen zijn inzake geloofsbeleving en kerkpraktijk of wanneer hun familie en vrienden weinig vertrouwd zijn met het vieren van de eucharistie. Wanneer een diaken het huwelijk inzegent, wordt het huwelijkssacrament gevierd in een viering zonder eucharistische dienst.
VERLOOP VAN EEN HUWELIJKSVIERING MET EUCHARISTIE |
- Opening van de viering
- Intrede in de kerk
- Begroeting en openingswoord
- Gebed om vergeving
- Eer aan God
- Openingsgebed
- Woorddienst
- Huwelijkssluiting
- Vragen
- Wederzijdse toestemming – trouwbelofte
- Kerkelijke bevestiging
- Uitwisseling van de ringen
- Ondertekening van het huwelijksregister
- Voorbede
- Eucharistische dienst – dienst van brood en wijn
- Offerandegebed
- Groot dankgebed
- Onzevader
- Huwelijkszegen
- Vredeswens
- Communie
- Slotgebed
- Slot van de viering
VERLOOP VAN EEN HUWELIJKSVIERING ZONDER EUCHARISTIE |
- Opening van de viering
- Intrede in de kerk
- Begroeting en openingswoord
- Openingsgebed
- Woorddienst
- Huwelijkssluiting
- Vragen
- Wederzijdse toestemming – trouwbelofte
- Kerkelijke bevestiging
- Uitwisseling van de ringen
- Ondertekening van het huwelijksregister
- Voorbede, huwelijkszegen en Onzevader
- Slot van de viering
Goed om te weten
De praktische wegwijzer ‘Trouwen voor de Kerk’ gaat in op een aantal veel gestelde vragen over de huwelijksviering: Waar en wanneer? Wie zegent het huwelijk in? Hoe de viering samenstellen? Welke teksten worden gelezen? Met of zonder eucharistie? Hoeveel getuigen zijn er? Wie ondertekent het huwelijksregister? En wat met de praktische afspraken over bloemen, muziek, …?