WAT EEN GELUK
Inleiding op het boekje 'Wat een Geluk' voor de ouders die samen met hun gezin op weg zijn naar de Eerste Communie van één van hun kinderen.
Beste ouders, en andere begeleiders (grootouders, peters en meters, enz...)
Wat betekent 'Communie'?
Jullie gaan samen, als gezin, op weg naar de ‘Eerste Communie’. ‘Communie’ is een Latijns woord (communio) dat betekent ‘gemeenschap’. ‘Eerste Communie doen’ betekent dus ‘voor het eerst toetreden tot een gemeenschap’, namelijk de gemeenschap van ‘vrienden van Jezus’. ‘Te communie gaan’ is dus eigenlijk op stap gaan met Jezus, om hem beter te leren kennen, om samen met hem één ‘corps’ te vormen. ‘Corps’ (denk aan het ‘medisch corps’, of aan het ‘lerarencorps’) is ook weer een Latijns woord (corpus) en dat betekent ‘lichaam’. Samen op weg, als één gemeenschap, vormen we het ‘lichaam’, het team, van Jezus Christus, de Kerk.
Wanneer je 'te communie gaat' legt de priester een stukje gebroken brood (de hostie) in jouw handen terwijl hij zegt ‘het lichaam van Christus’. Dat is een uitnodiging aan jou. En je antwoordt dan: ‘Amen’, dat betekent: ‘Ja, dat wil ik, ik wil samen met Jezus op weg gaan, ik wil behoren tot zijn team’.
Jullie gezin als 'corps-lichaam van Christus'
Op weg gaan met Jezus is geen eenzame weg. Jullie gaan deze weg samen, als gezin: kinderen, ouders, grootouders, peter en meter enz… Het gezin vormt het kleinste onderdeel van dit corps ‘lichaam van Christus’. Het is immers in de gezinskring dat een kind kan ervaren wat het betekent om te behoren tot de kring rondom Jezus Christus.
Dat is niet zo vreemd. Het is immers ook zo dat een kind in de gezinskring kan ervaren, intenser dan om het even waar, wat ‘liefde’ betekent, of ‘vergevensgezindheid’ betekent, of ‘dankbaar zijn’, of ‘respect’. Allemaal waarden die we graag aan onze kinderen willen doorgeven zoals we die vroeger ook in ons gezin waarin we mochten opgroeien hebben mogen beleven en ervaren. De ervaring die mensen opdoen in het gezin waarin zij opgroeien is iets wat hen tekent voor heel hun leven, pecies omdat het de levende basis is van ons leven.
En dat is ook de bedoeling van dit boekje 'Wat een Geluk'. Het wil jullie helpen om in jullie gezin te ervaren wie Jezus is. Dat is mogelijk door af en toe met heel jullie gezin in gesprek te gaan over die eerste communie, over Jezus, over de Kerk als vriendenkring rondom Jezus.
Op weg gaan met Jezus is dus samen op weg gaan, met heel het gezin. Op pagina 3 van het boekje ‘Wat een geluk’ legt Bert Roebben er de nadruk op dat ‘Jezus leren kennen’ te maken heeft met ervaring, ‘geleefd geloof’, en niet zozeer met theorie of ‘geloofskennis’. Kennis kan iemand verwerven, bijvoorbeeld door naar school te gaan of door een boek te lezen. ‘In Jezus geloven’ doe je door met hem samen op weg te gaan. En dat gebeurt op de eerste plaats wanneer je in jullie gezin dagelijks kunt ervaren dat hij daar aanwezig is; hij zit mee aan jullie tafel, als een dagelijks gebeuren tussen jullie.
Uitnodiging
Ik nodig jullie, ouders, uit, om je eens af te vragen, na het lezen van het voorwoord op pagina 3 van het boekje 'Wat een Geluk', wat je zou antwoorden op de vraag van Bert Roebben op het einde van zijn voorwoord: ‘welk verschil maken wij als christenen in de wereld van vandaag?’ en dat als ouders met elkaar te bespreken. Wanneer je dat gedaan hebt dan zijn jullie klaar voor STAP 1
Nog een fijn gesprek toegewenst!
Jos Van Pelt, pastor
Samen op stap met Jezus: STAP 1
Beste Eerste Communicant,
beste ouders en begeleiders,
Starten
Heb je al eens gesnuffeld in het boekje ‘Wat een geluk’? Mag ik jou vragen om pagina 6 eens te lezen, samen met je mama of papa.
Onderaan is er een invul-opdracht. De datum van jouw eerste communie mag je al invullen in het witte vakje onderaan, het tweede van rechts te beginnen, onder ‘Eerste Communie, datum’.
Aan de slag
Beste ouders (of andere begeleiders)
Op pagina 7 tot en met 13 kunnen beide ouders eerst de ‘Inleiding voor ouders’ (pagina) lezen.
De ouder die STAP 1 samen met de Communicant wil zetten neemt best eerst wat tijd om pagina 14 en 15 voor zichzelf te lezen en voor zichzelf de vragen en de opdracht te bekijken.
Daarna kan je met jouw communicant een afspraak maken om in de loop van komende week samen STAP 1 te zetten (die je vindt op pagina 16 en 17). De datum waarop jullie dat willen doen kan jouw kind invullen in het eerste witte vakje onderaan de pagina, onder ‘Stap 1 Jezus wordt gedoopt – Datum’. Je doet dat best voor dat de vier kaarsen op jullie adventskrans branden, een week voor Kerstmis dus. Ik wens jullie veel plezier met het samen lezen van de tekst (p. 16-17) en met de opdrachten.
Neem minstens ééns keer per week de tijd om als gezin met elkaar in gesprek te gaan
Wanneer je kind bij het luidop lezen van pagina 16 en 17 iets niet goed verstaat neem dan maar de tijd om samen een antwoord te zoeken. Daarna kan je aan de hand van de suggesties aan de linkerkant een gesprek voeren over de betekenis van dit verhaal voor jullie. Het belangrijkste bij het gebruik van dit boekje is immers dat je met elkaar in gesprek blijft over de eerste communie, over Jezus en over wat hij voor jullie betekent.
(En wanneer Sinterklaas nog bij jullie langs komt, wens ik jullie daar nog héél véél plezier mee. Een interessante vraag overigens om met elkaar over bezig te zijn is: 'wat is volgens jou het verschil tussen Jezus en Sinterklaas?)
Pastor Jos Van Pelt, e-mail: jos.vanpelt@gep.kuleuven.be