Op zaterdag 22 april vond opnieuw de jaarlijkse Lenneke Marebedevaart plaats. Voor de hoeveelste keer? Onmogelijk te zeggen… Deze bedevaart wortelt in een eeuwenoude traditie, en eert een lokale zalige, Lenneke Mare (ook wel Maria Dolorosa van Woluwe genoemd). Zij werd onterecht ter dood veroordeeld na valse beschuldigingen van de diefstal van een kostbare beker, nadat ze niet was ingegaan op avances van een plaatselijke edelman. Sinds vele eeuwen wordt zij herdacht op de tweede zaterdag van na Pasen, en dit jaar was het niet anders. In vroegere jaren groeide de bedevaart soms uit tot een heuse processie met honderden figuranten. Isabelle De Smul, dochter van Georges die deel uitmaakt van de Lenneke Mare werkgroep en die in Sint-Lambrechts-Woluwe opgroeide, nam hierbij ooit de rol van Lenneke Mare op zich…
Ondanks het miezerige en koude weer verzamelden heel wat bedevaarders iets voor 15u voor de kapel die aan Lenneke Mare gewijd is. Met het kruis voorop begonnen we aan onze tocht, die ons bij zeven haltes bracht in de omgeving van de kapel. Deze zeven stopplaatsen verwijzen naar de zeven smarten van Maria. Pastoor Benno herinnert er ons regelmatig aan dat het hier een Mariale bedevaart betreft, waarbij we, via de figuur van Lenneke Mare, onze heilige moeder Maria centraal stellen.
Bij elk van de zeven haltes werd er voorgelezen en gebeden. Zoals elk jaar was alles piekfijn voorbereid: historische panelen (die op voorhand aan de takken van de bomen waren opgehangen door Karel en Georges) duidden de halteplaatsen aan, en een boekje begeleidde ons bij onze bezinningen en gebeden.
Na het einde van de bedevaart vierden we samen eucharistie in de kapel. We werden er vervoegd door een aantal misgangers die niet aan de tocht zelf konden deelnemen. Pastoor Benno ging voor in een bezielde en bezielende viering, die opgeluisterd werd door heerlijke gezangen van het koor. Achter het altaar viel zoals steeds een prachtig schilderij van David Teniers te bewonderen. Het schilderij stelt de zeven smarten van Maria voor.
Na de viering was er tijd voor een gezellige receptie (met dank aan Karel en Anne-Marie). Het deed deugd om met zovele deelnemers een praatje te kunnen doen. In een kleine zijkapel, vlak voor het oude beeld van Lenneke Mare, was een stand opgesteld van Born in Africa. Deze vzw helpt en ondersteunt in Zuid-Afrika voluit kansarme kinderen in hun schoolloopbaan, en dit onder leiding van … Isabelle De Smul. Wat werd er op de stand aan de man (en de vrouw) gebracht? Een boek dat n.a.v. het 20-jarig bestaan van Born in Africa uitgebracht werd, en zelfgemaakte confituur. Dank Anna en Patrick hiervoor!
Lenneke Mare brengt elk jaar opnieuw vele mensen samen: de bedevaarders in de eerste plaats, de leden van de werkgroep, de pastores die met de bedevaart zeer begaan zijn, het koor, de helpers voor, tijdens en na de tocht, … Iedereen is er zich heel bewust van dat we met z’n allen - heel sober en bescheiden - deel uitmaken van eeuwenoud verhaal dat helpt en troost, dat mensen verzamelt en weer uitstuurt, en dat ons naar de kern van ons bestaan brengt: op tocht zijn naar anderen en naar de Andere die liefde is en liefde geeft.
Paul Delva