Vlaamse bedevaart in Brussel - De Lenneke Marebedevaart | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Vlaamse bedevaart in Brussel - De Lenneke Marebedevaart

Laatste aanpassing op vrijdag 21 april 2023 - 14:03
Afdrukken

Zoals de traditie het wenst, op de tweede zaterdag na Pasen gaat de Lenneke Marebedevaart in Sint-Lambrechts-Woluwe opnieuw door.

Zaterdagnamiddag 22 april

vertrekken we aan de kapel van Lenneke Mare in Sint-Lambrechts-Woluwe voor een tocht van 2,5 km. Bij elk van de 7 staties (‘smarten van Maria’) bidden we voor een bijzondere intentie. Op die manier zetten we een prachtige lokale en eeuwenoude traditie voort. Na de tocht wonen we een eucharistieviering bij Na afloop van deze viering is iedereen welkom voor een hapje en een drankje in de tuin van de kapel.

Ook dit jaar besteden we aandacht aan onze jongere deelnemers. De kinderen die aan de bedevaart en de eucharistie deelnemen, zullen een actieve rol krijgen.

Praktisch :

  • De bedevaart vindt plaats op zaterdag 22 april 2023. We spreken af aan de Lenneke Marekapel, op de hoek van de Vanderveldelaan en de Kapellaan in 1200 Brussel.
  • Samenkomst : 14u45.
  • Vertrek bedevaart : 15u.
  • Eucharistieviering: rond 16u.
  • Receptie : na de eucharistieviering.

Hieronder vindt u alvast meer informatie over Lenneke Mare, de kapel en de bedevaart. 

Contactpersonen:

Georges Desmul (mail: georges.de.smul@gmail.com – gsm : 0496122361)

en Patrick De Vleeschouwer (mail: patrick.r.de.vleeschouwer@gmail.com – gsm: 0496768974)

zitten de Lenneke Marewerkgroep voor, en blijven ook dit jaar de contactpersonen. Samen met een aantal vrijwilligers en pastoor Haeseldonckx staan ze in voor de organisatie ervan.

Over vroeger en nu

Minstens sinds de 17de eeuw, toen Paters Karmelieten de kapel bedienden, vindt in Woluwe, in de omgeving van de kapel, deze bedevaart plaats ter ere van Onze Lieve Vrouw van zeven smarten. Het prachtige schilderij bij het hoogaltaar is trouwens van die periode. Het werk beeldt Maria uit, met rond haar zeven medaillons die haar smarten tonen. Op de zijpanelen is het verhaal van Lenneke Mare geschilderd; sommige historici schrijven het toe aan David Teniers de Oude.

Misschien (het is maar een veronderstelling) heeft men destijds de band willen leggen tussen de ‘smarten’ van Lenneke Mare en deze van Maria.

Vandaag wordt de kapel van Lenneke Mare bediend door Paters Assumptionisten. De Assumptionisten (of Augustijnen van de Assumptie) vormen een congregatie die midden 19de eeuw in Nîmes gesticht werd door een Fransman afkomstig uit de Cévennes, Emmanuel d’Alzon. Hij legde de nadruk op het oprichten van scholen voor jongens uit arme gezinnen, op de zorg voor arbeidersgezinnen, en op de missie in het orthodox-christelijke oosten. Daarnaast zag hij het belang in van … bedevaarten. In die zin past de eeuwenoude traditie van de Lenneke Mare bedevaart wonderwel bij de Assumptionisten…

Thans wonen een Assumptionisten (van diverse horizonten) in het 17de eeuwse klooster bij de kapel van Lenneke Mare. De gemeenschap bedient ook de plaatselijke parochie (Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk op de Emile Vandeveldelaan), en houdt zich o.a. bezig met de studentenpastoraal op de universitaire site ‘Louvain-en-Woluwe’.

Over de kapel

De kapel van Lenneke Mare werd rond het midden van de 14de eeuw gebouwd in de stijl van de Brabantse gotiek. De kapel werd vermeld in een document van Paus Urbanus V uit 1363: zijn pauselijke bul kende aan de bezoekers van de kapel aflaten toe. Volgens de overlevering werd de kapel gebouwd op de plek waar Lenneke Mare terechtgesteld werd (zie verder: ‘Over Lenneke Mare’).

Elk jaar op de tweede zaterdag na Pasen is de kapel het eindpunt van een bedevaartstocht. De bedevaarders trekken al biddend en zingend door omliggende straten en groene plekken. De gelovigen bidden bij elk van de 7 staties, of smarten van Maria, voor een bijzondere intentie.

De kapel is sinds 1959 beschermd als onroerend erfgoed en werd in 1972 gerestaureerd. Het prachtige tuintje rond de kapel werd in 1975 getekend door de bekende landschapsarchitect René Péchère. Naast de kapel bevindt zich het 17de-eeuwse klooster, vandaag dus bewoond door 5 Paters Assumptionnisten.

Dramaturg Michel de Ghelderode wijdde in 1952 zijn laatste toneelstuk, een mysteriespel, aan Lenneke Mare. Het werd opgevoerd in open lucht, ook in een Nederlandstalige versie. De expressionistische kunstschilder Edgard Tytgat, die ruim 30 jaar in Sint-Lambrechts-Woluwe woonde en er in 1957 overleed, illustreerde dit scenisch spel.

Over Lenneke Mare

Lenneke Mare (ook wel ‘Maria Dolorosa van Brabant’ genoemd) is een Brabantse volksheilige die in de tweede helft van de 13de eeuw in Woluwe leefde (de periode van hertog Jan II van Brabant). De naam komt voort uit een verbastering van “Alleyndiger Mariën”, “ellendige Maria”. Zij leefde op jonge leeftijd als kluizenares in het bos. Ze bad, wijdde haar leven aan goede werken, en leefde van aalmoezen. Ze werd echter ten onrechte van de diefstal van een kostbare beker beschuldigd, omdat ze niet wilde ingaan op de avances van een edelman in het bos van Linthout. De rechtbank veroordeelde haar ter dood, en de overlevering vertelt dat ze levend werd begraven. De man die haar valselijk beschuldigde, werd door wroeging en demonen gekweld. Slechts jaren later vond hij genezing aan het graf van zijn slachtoffer. 

Het Lenneke Mare-comité

 

Lenneke Mare kapel © Wikipedia

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook