I love it when a plan comes together
Een beroemde zin van John Hannibal Smith, één van de vier iconische leden van het A-team, een zondagnamiddag-feuilleton waarmee ik in de jaren ’80 opgroeide.
Het is de perfecte omschrijving voor het gevoel dat ik had na de laatste sessie van de catechese op 27 april 2024. De laatste inhoudelijke voorbereiding op het vormsel en de communie van 9 jonge parochieleden.
Over groepsdynamiek zijn al vele boeken geschreven, en die zaterdag zat alles goed : de motivatie, de teamgeest, de medewerking, het enthousiasme en de interesse… een echte symbiose van drie jaar samenkomen, samen luisteren en samen bidden.
Gaan we even terug naar die zaterdagmorgen, die begon met regen maar naarmate de voormiddag vorderde steeds stralender werd.
Verzamelen geblazen om 9 uur in de pastorie van Evere.
De voormiddag is opgebouwd uit 3 delen : de hernieuwing van de doopbeloften, de zalving en de eucharistie.
Mariette start het verhaal van het doopsel aan de hand van een Godly Play. Drie cirkels op een tafel, voor de Vader, voor de Zoon en voor de Heilige Geest, of nog voor de Schepper, voor de Redder en voor de Helper. Elke vormeling krijgt vervolgens een kaars die wordt aangestoken en die zij ook mogen doven.
Vervolgens tijd voor ontspanning. De hele groep gaat naar de tuin waar een voetbal ligt en er begint spontaan een wedstrijd tussen, raar maar waar, jongens tegen meisjes… de dames laten zich niet kennen en gaan er vol voor.
Na een deugddoende ontspanning, komt iedereen terug naar binnen voor het tweede deel, de zalving. Een van de belangrijkste symbolen van de Heilige Geest in het Oude Testament is de zalving met olie. Met de woorden van de beroemde herderspsalm, ‘U zalft mijn hoofd met olie', bezingt David de vervulling met de Geest. Zalving is een teken van verbondenheid en betrokkenheid. Wie gezalfd is staat onder Gods invloed, en voorwerpen die gezalfd worden getuigen van zijn aanwezigheid. “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”, zegt een spreuk. Dit werd ook nu bewezen toen een klein potje olie de cirkel vormelingen rond ging en iedereen de typische geur kon opnemen. Vervolgens haalde iedereen de steen boven die ze hadden meegebracht. Op die steen werd een druppel olie gedaan die indringt, de steen verkleurt en niet meer te verwijderen is. “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”.
De symboliek van de zalving zal terug komen in het Vormsel.
De tijd gaat snel, ook nu.
De derde sessie breekt aan met Chris die op een Godly play manier de eucharistie toelicht in de diverse episodes. Bordjes over de woorddienst (opening van de dienst, gebed om ontferming, de lezingen, het evangelie, de homilie, de geloofsbelijdenis en de voorbeden) en de tafeldienst (offerande, dankgebed, consecratie, broodbreking, vredeswens, communie, zegen en zending). Het maakt het bevattelijk en doet me terug denken aan een levensles om een probleem op te lossen : “Hoe versleepten de Neanderthalers een mammoet”? Juist, door hem in stukjes te kappen. Hoe bevat je de complexiteit van de eucharistie wanneer elk uur eindeloos lijkt : juist, door het in stukjes uit te leggen.
Na een nieuwe intense voetbalpartij, gaat iedereen aan de lunch en ronden we de voormiddag tegen 13 uur af.
Eindigend met het begin, I love it when a plan comes together : er is een groep vormelingen ontstaan na al die sessies die betrokkenheid toonde, bewust en geïnspireerd was, luisterde en open stond voor het woord van God.
Als volwassene kijk ik daar met veel bewondering naar… want het geloof is zo moeilijk… wat is geloof, hoe kan je geloven, hoe leg je die moeilijke verhalen uit, wat is de betekenis van dat ergens toch wel wrede Oude Testament, hoe leg je Jezus de nabije onzichtbare uit, … en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar dat is het mooie aan een kind… het wordt gevuld met opvoeding, indrukken, leerstof, ervaring, Bijbelse verhalen en het DNA, en vervolgens treedt er een chemisch proces in werking (dat een aantal jaren duurt) om dit alles tot de persoon te maken die verder zal groeien, bloeien, vergissingen zal maken, het juiste zal doen, het geloof zal testen maar terug zal komen naar het goede.
“The circle of life”, maar dan zitten we in een andere zondagnamiddag film…
Benoit S.
© Benoit S.